14:52 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 00
Βρείτε μας

Η Κίνα είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που διαθέτει ένα ενεργό πρόγραμμα κατασκευής υπερηχητικών όπλων, με τα οπλικά συστήματα να σχεδιάζονται ώστε να παρακάμπτουν όλα τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα.

Τα κινέζικα βομβαρδιστικά αεροσκάφη Xian H-6K αποτελούν μια - κινεζικής κατασκευής - εκμοντερνισμένη έκδοση του σοβιετικού Soviet Tupolev Tu-16 και αναμένεται να εξοπλιστούν με τα υπερηχητικά όπλα της Κίνας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Global Times.

Το βομβαρδιστικό, το οποίο ήδη διαθέτει ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων και πυραύλων που βάλλουν κατά πλοίων και επίγειων στόχων, είναι πιθανόν να εξοπλιστούν με υπερηχητικούς πυραύλους, που θα δίνουν τη δυνατότητα στο κινεζικό αεροσκάφος να «ισοπεδώνει τις μαχητικές δυνατότητες του εχθρού πριν ακόμη ο πόλεμος εκδηλωθεί πλήρως».

Οι πύραυλοι, σημειώνει η εφημερίδα Global Times, θα είναι σε θέση να καταστρέφουν τις εχθρικές υποδομές σε απόσταση έως και 3.000 χλμ μακριά, σε λίγα μόλις λεπτά. Οπότε, ένα βομβαρδιστικό Xian H-6K, το οποίο πετάει κάπου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα θα μπορούσε εύκολα να πλήξει το Γκουάμ, ενώ ένα βομβαρδιστικό, το οποίο πετά από τις - διεκδικούμενες από το Πεκίνο - περιοχές στη Νότια Σινική Θάλασσα θα μπορούσε να χτυπήσει τη Βόρεια Αυστραλία, αν ήταν αναγκαίο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αρχηγός του αμερικανικού Πενταγώνου, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της εγκατάλειψης από την πλευρά της Ουάσιγκτον της συνθήκης με τη Ρωσία για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF), οι ΗΠΑ αναζητούν να αναπτύξουν επίγειους πυραύλους στην περιοχή του Ειρηνικού, ώστε να αντεπεξέλθουν στη θεωρούμενη υπεροχή της Κίνας.

Αυτή την εβδομάδα, τόσο η Αυστραλία όσο και οι Φιλιππίνες απέκλεισαν το ενδεχόμενο να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους τέτοια πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς. Μάλιστα, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ορκίστηκε ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει τον κίνδυνο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας στους Global Times, η αρχισυντάκτης του κινεζικού περιοδικού αεροναυπηγικής «Aerospace Knowledge» τόνισε ότι η σχετικά χαμηλή ταχύτητα πτήσης και η έλλειψη τεχνολογίας stealth των κινεζικών βομβαρδιστικών Xian H-6K εξισορροπείται από τις ικανότητές τους να φέρουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

«Τα Xian H-6K μπορούν να παραμένουν εντός μιας ασφαλούς ζώνης και να εκτοξεύουν τους πυραύλους τους 2.000 χλμ μακριά», εξήγησε η Γανγκ Γιανάν, τονίζοντας ότι ακόμη και οι ήδη υπάρχοντες πύραυλοι είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν εξαιτίας των «αόρατων» δυνατοτήτων τους

«Με την Κίνα να αναπτύσσει υπερηχητικά όπλα τα τελευταία χρόνια, το βεληνεκές και η ταχύτητά τους θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα από ένα συμβατικό πύραυλο κρουζ και πιθανόν θα μπορούν να εξουδετερώνουν στόχους σε εχθρικές περιοχές έως 3.000 χλμ μακριά, μέσα σε μόλις μερικά λεπτά», πρόσθεσε η Γανγκ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα βομβαρδιστικά Xian H-6K έχουν ακτίνα δράσης έως τα 6.000 χλμ και δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού. Η κινεζική αεροπορία και το κινεζικό ναυτικό διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους τουλάχιστον 180 τέτοια βομβαρδιστικά αεροσκάφη, διαφόρων παραλλαγών.

Να τονιστεί πως την περασμένη χρονιά το Sputnik μετέδωσε την είδηση αναφορικά με δοκιμές της Κίνας σε πυραύλους υπερηχητικής τεχνολογίας. Τον Αύγουστο του 2018, οι Global Times μετέδωσαν ότι η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία τον πρώτο της υπερηχητικό πύραυλο, γνωστό ως Xingkong-2, ή Starry Sky-2.

Ένα μήνα νωρίτερα, η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημών ισχυρίστηκε ότι η Κίνα πραγματοποίησε δοκιμές του κινεζικού πυραύλου κρουζ - ανάλογου του ρωσικού - Kinzhal, πάνω σε μια τροποποιημένη εκδοχή του βομβαρδιστικού Xian H-6K.

Δείτε το βίντεο:

 

Tags:
Συνθήκη INF, πυρηνικά όπλα, Αυστραλία, Φιλιππίνες, Ρωσία, ΗΠΑ, Ανατολική Σινική Θάλασσα, Νότια Σινική Θάλασσα, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK