04:36 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν νέους πυραύλους μεσαίας εμβέλειας στην Ευρώπη ή στην Ασία, η Ρωσία και η Κίνα θα απαντήσουν», υπογραμμίζει αναλυτής think tank.

Για τις επιπτώσεις από μία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών προειδοποίησε, μιλώντας στο Sputnik, ο επικεφαλής του Geneva Centre for Security Policy (GCSP) για θέματα διάδοσης όπλων, Μαρκ Φινό, στον απόηχο της είδησης ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν στη δοκιμή πυραύλου τύπου Κρουζ, ενάντια στους όρους της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF).

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν νέους πυραύλους μεσαίας εμβέλειας στην Ευρώπη ή στην Ασία, η Ρωσία και η Κίνα θα απαντήσουν (...). Ο αυξανόμενος κίνδυνος είναι ότι η χρήση των συμβατικών πυραύλων θα μπορούσε να εκληφθεί λαθεμένα ως πυρηνική επίθεση και να οφηγήσει σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο. Αντί για αγώνας όπλων, αυτό που χρειάζεται είναι ένας αγώνας για έλεγχο των όπλων», τόνισε ο ίδιος. 

Σύμφωνα με τον Φινό, άλλωστε, η κούρσα πυρηνικών όπλων ξεκίνησε να επιταχύνεται μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Αντιβαλλιστικών Πυραύλων το 2002 και αφ'ότου αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη πυραυλικά αμυντικά συστήματα, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απειλή για τη Ρωσία. 

Όσον αφορά στη δοκιμή πυραύλου από τις ΗΠΑ, ο ίδιος επεσήμανε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς το Πεντάγωνο είχε ζητήσει χρηματοδότηση το 2019 και το 2020 για την ανάπτυξη νέων συμβατικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας, σε απάντηση στη φερόμενη παραβίαση της INF από τη Ρωσία».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του σημείωσε ότι η τελευταία εξέλιξη απέδειξε ότι η Ουάσινγκτον ήθελε εδώ και καιρό να υπονομεύσει τη Συνθήκη INF.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι ΗΠΑ προετοίμαζαν τις δοκιμές, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τη Συνθήκη INF, πολύ πριν αποχωρήσουν επίσημα από τη συμφωνία.

Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη INF και η εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης ολοκληρώθηκε στις 2 Αυγούστου. Απαντώντας στις ενέργειες των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, τον Ιούλιο, για την αναστολή των υποχρεώσεων που απορρέουν από την INF, με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για παραβίαση της Συνθήκης από μέρους της άλλης πλευράς. 

Tags:
κούρσα εξοπλισμών, ΗΠΑ, INF, Συνθήκη INF
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK