15:10 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Αντιπρόεδρος εξέδωσε τη δήλωση ενώ στεκόταν κάτω από το διαστημικό λεωφορείο Discovery, το οποίο μετέφερε το τηλεσκόπιο Hubble σε τροχιά, στο Steven F. Udvar-Hazy Center του Εθνικού Αεροδιαστημικού Κέντρου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το ενδιαφέρον του για την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας και των πόρων των ΗΠΑ προς το Διάστημα. Το 2018, δήλωσε ότι επιθυμεί την δημιουργία μιας «διαστημικής δύναμης», καθώς οι στρατιωτικές δυνατότητες μεταξύ των κρατών προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Η από μακρόν διακηρυγμένη διαστημική διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα δημιουργηθεί επίσημα μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2019, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος έκανε την ανακοίνωση ενώ συναντήθηκε με το Εθνικό Συμβούλιο του Διαστήματος την Τρίτη, σύμφωνα με το Space.com.

Η διαστημική διοίκηση των ΗΠΑ θα είναι ένας νέος κλάδος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που θα αναλάβει να είναι η στρατιωτική διοίκηση της χώρας, υπεύθυνη για τις εθνικές αμυντικές επιχειρήσεις στο διάστημα.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα είναι η 11η στρατιωτική διοίκηση του αμερικανικού Στρατού, παράλληλα με τη Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ, την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και άλλες διοικήσεις με ειδικά αντικείμενα ή που εξυπηρετούν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

«Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί επίσημα σε λειτουργία η νέα ενοποιημένη διοίκηση μάχης που θα είναι γνωστή ως η διαστημική διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Πενς κατά την έκτη σύνοδο του νεοσυσταθέντος Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος.

Ο Γιόζεφ Ντάνφορντ, Αμερικανός ΓΕΕΘΑ, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της αμερικανικής διαστημικής διοίκησης θα ξεκινήσουν σε μια επίσημη τελετή στις 29 Αυγούστου.

Πλήρως επιχειρησιακή αμέσως μετά την εξαγγελία της, η Διοίκηση Διαστήματος θα αποτελείται από 87 ειδικούς υπό την επίβλεψη του στρατηγού Τζον Ρέιμοντ, ο οποίος επί του παρόντος είναι ο επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το 2018, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε την πρόθεσή του να δημιουργήσει μια «Διαστημική Δύναμη» για τον αμερικανικό Στρατό και είχε σχέδια για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για τον οργανισμό, ο οποίος θα αποφασιστεί μέχρι το 2020.

Ωστόσο, η διαστημική δύναμη και η διαστημική διοίκηση παραμένουν διακριτές οντότητες.

Ο κ. Πάτρικ Σάναχαν, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, εξήγησε στο Twitter μετά την ανακοίνωση: «Η Δύναμη θα λειτουργήσει ως πάροχος δυνάμεων για προσωπικό, παρέχοντας υποστήριξη των διαστημικών επιχειρήσεων, ενώ η Διαστημική Διοίκηση θα λειτουργήσει ως επιχειρησιακή διοίκηση που θα αναπτύσσει τις διαστημικές ικανότητες», σχολίασε.

«Οι διαφορές μεταξύ της διαστημικής δύναμης και της διαστημικής εντολής των ΗΠΑ θα είναι σε μεγάλο βαθμό παράλληλες με εκείνες των άλλων πέντε στρατιωτικών υπηρεσιών και τεσσάρων λειτουργικών διοικήσεων μάχης», ανέφερε.

Ο Μάικ Πενς προσπάθησε να πείσει τους πιθανούς αμφισβητίες, δηλώνοντας ότι: «Το Διάστημα είναι ένας τομέας μάχης».

«Η διαστημική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών θα διασφαλίσει ότι το έθνος μας είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τους ανθρώπους μας, να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας και να διασφαλίσει τις αξίες μας στην τεράστια έκταση του Διαστήματος και εδώ στη Γη με τις τεχνολογίες που θα υποστηρίξουν την κοινή άμυνά μας».

Ωστόσο, η διαστημική δύναμη θα κοστίσει πάνω από 2 δισ. δολάρια και με το Κογκρέσο να χρειάζεται να δώσει την συγκατάθεσή του, η Δύναμη της δεν μπορεί να παραμείνει εντός του καθορισμένου προϋπολογισμού.

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, Διαστημική Διοίκηση, διάστημα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK