00:30 09 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που «μυστικές» αμερικανικές βάσεις αποκαλύπτονται κατά λάθος. Πέρυσι, μέσω εφαρμογής κινητών τηλεφώνων για γυμναστική, είδαν το φως της δημοσιότητας βάσεις, όπου στρατιώτες χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή.

Ενώ η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Εσθονία, στα βορειοδυτικά σύνορα της Ρωσίας, ποτέ δεν ήταν μυστική, η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε μια φερόμενη συγκεκαλυμμένη βάση ήταν προφανώς ένα καλά φυλαγμένο μυστικό.

Η «μυστικότητα» του τόπου, όμως, αποκαλύφθηκε από τον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ERR, όταν ένας από τους δημοσιογράφους του απλώς μελέτησε τα δημόσια αρχεία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Αν και τα έγγραφα προσπαθούσαν να αποκρύψουν το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει στρατιωτική βάση στην περιοχή, αποκαλώντας την «εγκατάσταση απροσδιορίστου εκπαίδευσης και λειτουργίας», ποτέ δεν ήταν κρυφή η χώρα όπου βρισκόταν.

Επίσημα στην Εσθονία αναπτύσσονται μόνο στρατεύματα του ΝΑΤΟ από το Ηνωμένο Βασίλειο στη βάση Tapa.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, τα 15,7 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την ανάπτυξη της εσθονικής στρατιωτικής βάσης θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πολλών εγκαταστάσεων, όπως στρατώνων, αποθήκη οπλισμού και χώρου καθαρισμού όπλων.

Μετά από διετή έρευνα, δημοσιογράφοι του ERR κατάφεραν να φτάσουν στο έδαφος της «μυστικής» βάσης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες φιλοξενεί ένα σύνταγμα των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Κέβιν Στρίνγκερ, συνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού τον οποίο επικαλείται ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας, η βάση ιδρύθηκε το 2014, όταν οι σχέσεις μεταξύ γειτονικής Ρωσίας και Δύσης άρχισαν την καθοδική τους πορεία.

«Μυστικές» βάσεις που αποκαλύφθηκαν στο παρελθόν

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που «μυστικές» αμερικανικές βάσεις αποκαλύπτονται κατά λάθος ως αποτέλεσμα ατυχήματος ή από έλλειψη εποπτείας.

Τον Νοέμβριο του 2017, η δημοφιλής εφαρμογή γυμναστικής Strava για smartphones δημοσίευσε παγκόσμιο χάρτη των πιο ενεργών χρηστών της.

Προς έκπληξη, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί χρήστες της εφαρμογής βρίσκονταν, όχι σε πόλεις ή αθλητικά κέντρα, αλλά στη μέση του πουθενά.

Δεδομένου ότι σε ορισμένα από αυτά τα σημεία βρίσκονταν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις – ορισμένες από τις οποίες εκτιμάται ότι ήταν μυστικές - αρκετά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η εφαρμογή χρησιμοποιείται από στρατιώτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν επίσης τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Πολωνία.

Σχετικά:

ΗΠΑ: Μια στρατιωτική βάση στην οποία ο ήλιος δεν δύει ποτέ
Το αεροσκάφος της «αποκάλυψης» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ άλλαξε βάση λόγω πλημμύρας
Πεντάγωνο: Πιθανή, εντός ενός έτους, η συμφωνία για στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Πολωνία
Η Πολωνία επιθυμεί να δημιουργήσει στρατιωτική βάση των ΗΠΑ δίπλα στο Καλίνινγκραντ
Κινέζος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για λήψη φωτογραφιών από αμερικανική ναυτική βάση
Tags:
Πεντάγωνο, στρατιωτική βάση, στρατιώτες, ΝΑΤΟ, Ρωσία, Εσθονία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK