21:57 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στο επίκεντρο έχουν τεθεί όσοι είχαν πρόσβαση στην αποθήκη όπλων, με τις αρμόδιες αρχές να ελέγχουν κάθε στοιχείο, όπως κάμερες, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα παράδοσης-παραλαβής.

Στους οπλονόμους και ελάχιστους ακόμη στρατιωτικούς στρέφεται η έρευνα των αρμόδιων αρχών για την υπόθεση απώλειας στρατιωτικού υλικού από μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», στο επίκεντρο έχουν τεθεί όσοι είχαν πρόσβαση στην αποθήκη όπλων, με τις αρμόδιες αρχές να ελέγχουν κάθε στοιχείο - όπως κάμερες, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα παράδοσης-παραλαβής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έγινε μία φορά, αλλά τμηματικά. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιάζουσα προσοχή έχει δοθεί στην καταγραφή του Δεκεμβρίου 2018, με τις αρχές να ελέγχουν αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τον «Alpha», ο νυν οπλονόμος της μονάδας κατέθεσε ότι έχει διαπιστώσει την απώλεια του υλικού «εδώ και μία εβδομάδα».

Πάντως, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, δεν προκύπτει άλλη απώλεια στρατιωτικού υλικού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον «ΣΚΑΪ», το υλικό που φέρεται να έχει «εξαφανιστεί», αφορά:

  • Σφαίρες: Οι πληροφορίες μιλούν για μικρή ποσότητα. Σημειώνεται ότι οι σφαίρες που βρίσκονται στις αποθήκες του ελληνικού στρατού δεν έχουν μεγάλη ζήτηση στην ελληνική αγορά. 
  • Βραδύκαυστο φυτίλι
  • Χειροβομβίδες: Πρόκειται για αμυντικές χειροβομβίδες, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα τραύματα σε ακτίνα 20 μέτρων.
  • Οπλοβομβίδες: Οι οπλοβομβίδες αυτής της μορφής θέλουν αντίστοιχο τουφέκι για να εκτοξευτούν (πρόκειται για δύσχρηστο όπλο που απαιτεί πολλή εκπαίδευση). Υπάρχουν και οι οπλοβομβίδες που τοποθετούνται στα βομβιδοβόλα, επίσης δύσκολη περίπτωση, καθώς στην αγορά δεν υπάρχουν τέτοιου είδους όπλα, αφού δεν υπάρχει ζήτηση.  
  • Νάρκες: Δεν πρόκειται για τις νάρκες που έχουν καταργηθεί στην Ελλάδα, αλλά στην ουσία, πρόκειται για μηχανισμούς παγίδευσης που είναι σημαντικό να μην γίνει λάθος στη χρήση τους, καθώς το πίσω μέρος είναι πλαστικό εκρηκτικό, ενώ το μπροστινό μέρος αποτελείται από 2.500 ατσάλινα σφαιρίδια. 
  • Αντιαρματικά: Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την απώλεια δύο αντιαρματικών και θεωρείται το πλέον ανησυχητικό της υπόθεσης. Είναι πτυσσόμενα, μεταφέρονται σχετικά εύκολα και είναι εύκολα στη χρήση. Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που είναι ικανά να προκαλέσουν, μπορούν να καταστρέψουν θωρακισμένο αυτοκίνητο ή να ανοίξουν, για παράδειγμα, μεγάλη τρύπα σε τοίχο.

Σχετικά:

Στη Λέρο η Αντιτρομοκρατική: Ψάχνουν υλικό DNA – Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ερευνών
Θρίλερ με το εξαφανισμένο στρατιωτικό υλικό στη Λέρο: Τα σενάρια και οι έρευνες
Σταδιακά αφαιρέθηκε το στρατιωτικό υλικό από τη Λέρο - Τι πυρομαχικά έχουν χαθεί
Tags:
έρευνες, έρευνα, κλοπές, κλοπή, όπλα, αποθήκη, Λέρος, Πολεμικό Ναυτικό, Στρατός Ξηράς, στρατός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK