10:14 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Ρωσία ετοιμάζεται να καθελκύσει δύο σύγχρονα ελικοπτεροφόρα πλοία στη χερσόνησο της Κριμαίας. Την περιοχή δηλαδή, η οποία κατέστη ο λόγος ακύρωσης της συμφωνίας πώλησης αντίστοιχων πλοίων από τη Γαλλία.

Μετά την επανένωση της Ρωσίας με την Κριμαία, το Παρίσι αποφάσισε να ακυρώσει τη συμφωνία για την πώληση ελικοπτεροφόρων πλοίων στη Μόσχα.

Ωστόσο, σήμερα, η τελευταία (σ.σ. Μόσχα) φέρεται να κατασκευάζει τα δικά της ελικοπτεροφόρα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, την εκπαίδευση και τα χρήματα από την ακυρωθείσα συμφωνία με τη Γαλλία.

Το πρώτο από τα δύο ρωσικής κατασκευής πλοία, αναμένεται να καθελκυστεί τον επόμενο Μάιο (2020), ενώ η κατασκευή του δεύτερου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το 2027.

Τα πλοία θα είναι ικανά να μεταφέρουν έως και 10 ελικόπτερα το καθένα. «Το συμβόλαιο για τα πλοία θα υπογραφεί τους προσεχείς μήνες» δηλώνει, την ίδια ώρα πηγή, από τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής.

Τα νέα ελικοπτεροφόρα θα ενισχύσουν σημαντικά τον ρόλο της Ρωσίας στο ναυτικό γίγνεσθαι, λόγω της ρωσικής ανάγκης για σύγχρονα αμφίβια επιθετικού τύπου πλοία.

Παλαιότερα, η Μόσχα επιθυμούσα να καλύψει αυτή την ανάγκη, μέσω της αγοράς πλοίων, τύπου Μιστράλ, από τη Γαλλία. Θα επρόκειτο μάλιστα, για τη μεγαλύτερη στρατιωτική πώληση από χώρα του ΝΑΤΟ στη Ρωσία.

Η παράδοση των πλοίων ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2014. Ωστόσο, όλα άλλαξαν στον απόηχο του πραξικοπήματος στην Ουκρανία και της απόφαση της Κριμαίας να ενσωματωθεί εκ νέου με τη Ρωσία.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ακύρωσε την παράδοση των Μιστράλ.

Όπως ήταν φυσικό, η Ρωσία αντέδρασε και διεκδίκησε την επιστροφή των χρημάτων που είχε καταβάλλει. Πράγμα, το οποίο και εγένετο, με το Παρίσι να επιστρέφει στη Μόσχα σχεδόν 950 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία είχε καταφέρει να αποκτήσει αξιοσημείωτη γνώση στον τομέα της κατασκευής και λειτουργίας των ελικοπτεροφόρων, καθώς η συμφωνία με τη Γαλλία προέβλεπε τη μεταφορά τεχνολογίας, με την εκπαίδευση σχεδόν 400 Ρώσων ναυτών.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι η Κριμαία, ο λόγος δηλαδή που ακυρώθηκε η συμφωνία Παρισιού – Μόσχα, είναι ο τόπος, όπου φέρεται να σχεδιάζεται η κατασκευή των δύο σύγχρονων ρωσικών ελικοπτεροφόρων.

Σχετικά:

Πολεμικά πλοία και πυραύλους Patriot στέλνουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Bloomberg: Κοντά στα πολεμικά πλοία που θα συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη στη Μεσόγειο οι S-400
Ρωσικά πολεμικά πλοία εκτοξεύουν πυραύλους εν μέσω ασκήσεων στην Άπω Ανατολή – Βίντεο
Tags:
Κριμαία, Ουκρανία, Πολεμικό Ναυτικό, ναυτική βάση, ναυτικοί, Ναυτικό, πολεμικά πλοία, πλοία, Ρωσία, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK