05:16 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Τεχνικές ομάδες της Ελλάδας και των ΗΠΑ κατέληξαν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Μάικ Πομπέο, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.

Σε συμφωνία απροσδιόριστης διάρκειας, η οποία είναι ανοιχτή σε βάθος χρόνου, κατέληξαν μετά από 2,5 μήνες διαβουλεύσεων οι τεχνικές ομάδες Ελλάδας και ΗΠΑ, οι οποίες ήταν επιφορτισμένες με την τροποποίηση του παραρτήματος της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), σύμφωνα με το kathimerini.gr.

Η συμφωνία περιγράφει το πλαίσιο της αμερικανικής λειτουργίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ περιλαμβάνει διευκρινίσεις για τους όρους λειτουργίας του προβλήτα στο Μαράθι της Σούδας. Επιπλέον, στη συμφωνία γίνεται λόγος για δημιουργία εγκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας σε ελληνικό έδαφος και μέσα σε ελληνικές βάσεις και στρατόπεδα στην Κεντρική Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η συμφωνία οριστικοποιήθηκε την Τρίτη μπορεί να ακυρωθεί μόνο εφόσον υπάρξει καταγγελίας της μίας πλευράς.

Συντονιστικό ρόλο στις διαβουλεύσεις φέρεται να είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα υπογράψει τη συμφωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο σε δύο εβδομάδες, όταν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις προηγήθηκε στενή συνεργασία του Μεγάρου Μαξίμου με το υπουργείο Εξωτερικών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι διαρκώς ενήμερος, ενώ σημαντικό ρόλο – μεταξύ άλλων – διαδραμάτισε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Κεντρική θέση της κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Οι διαβουλεύσεις φέρεται να ξεκίνησαν αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης από διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, με τη συνδρομή των επιτελών του ΓΕΕΘΑ. Κατά το δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου ο κ. Δένδιας συγκάλεσε σύσκεψη στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση της Ελλάδας, ενώ προηγουμένως είχε συνάντηση, αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με την αμερικανική πλευρά, όπου συμφωνήθηκαν τρεις εναλλακτικές λύσεις για τις εκκρεμότητες, με την Αθήνα τελικά να επιλέγει μία από τις εναλλακτικές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του kathimerini.gr, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ακολούθως τον πρωθυπουργό, ο οποίος έδωσε τις τελευταίες κατευθύνσεις και ενέκρινε το τελικό κείμενο. Το Σάββατο έλαβε ενημέρωση και ο κ. Πάιατ.

Σχετικά:

Νέες αμερικανικές βάσεις επί τάπητος στη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη;
Παναγιωτόπουλος για ΗΠΑ: Θα εμβαθύνουμε τη σχέση μας, δε θα κάνουμε όλη τη χώρα αμερικανική βάση
ΚΚΕ: Οι ΗΠΑ στοχοποιούν το Ιράν, να κλείσουν τώρα οι βάσεις τους στην Ελλάδα
Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος από τη Σούδα κατευθύνθηκε στη Μαύρη Θάλασσα
Tags:
Τζέφρι Πάιατ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάικ Πομπέο, Νίκος Δένδιας, Ελλάδα, ΗΠΑ, αμερικανική βάση, Αλεξανδρούπολη, Σούδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK