10:35 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την Τρίτη, δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη στην ιστορία της, αλλά και αυτή στην οποία παρουσιάστηκαν τα περισσότερα νέα όπλα στον κόσμο.

Σε αντίθεση με τις ετήσιες παρελάσεις που πραγματοποιούνται στη Ρωσία και τη Γαλλία, οι στρατιωτικές παρελάσεις στην Κίνα διεξάγονται ανά δεκαετία, γι 'αυτό και τείνουν να έχουν ιδιαίτερη σημασία. Για το Πεκίνο, είναι μια καλή ευκαιρία να αναδείξει τα επιτεύγματά του στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας και η τελευταία στρατιωτική παρέλαση δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Ορισμένα όπλα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό, ενώ πέντε από αυτά μαγνήτισαν περισσότερο τα βλέμματα.

Κινέζοι στρατιώτες σε στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο
© AFP 2020 / Greg Baker
Κινέζοι στρατιώτες σε στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο

Πύραυλοι DF-41: Οι πυρηνικοί άρχοντες της Κίνας

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας παρουσίασαν 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους DF-41. Τα οχήματα στους οποίους τοποθετούνται αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να μεταφέρουν ταυτόχρονα αρκετές πυρηνικές κεφαλές, αν και ο ακριβής αριθμός τους παραμένει αδιευκρίνιστος.

Οι απόψεις των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων διαφέρουν, αλλά εκτιμάται ότι αυτά τα οχήματα μπορούν να μεταφέρουν έως δέκα κεφαλές, αν και είναι πιθανό να είναι λιγότερες. Όπως και οι ρωσικοί στρατηγικοί πύραυλοι, οι DF-41 – βάρους 80 τόνων περίπου – αναπτύσσονται επίσης σε κινητά οχήματα, γεγονός που τους καθιστά πιο αποτελεσματικούς.

Το κατά προσέγγιση βεληνεκές τους είναι περίπου 15.000 χιλιόμετρα, έχοντας την ικανότητα να φτάσουν μέχρι το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας των ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλου αναπτυσσόταν από τη δεκαετία του 1980 και τέθηκε σε λειτουργία μόλις το 2017.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι DF-17

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σχετικά παλαιό βλήμα μικρής εμβέλειας, το DF-16B, το οποίο χρησιμοποιείται ως κινητήρας για την προώθηση ενός οχήματος επανεισαγωγής που μπορεί να φτάσει σε υπερηχητική ταχύτητα. Οι δοκιμές ξεκίνησαν το 2017, σύμφωνα με το The Drive, αλλά είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται δημόσια.

Αν και αυτό το βλήμα ήταν σχεδιασμένο για μεγάλα υψόμετρα και δεν έχει κινητήρα, εκτελεί ελιγμούς κατά μήκος της τροχιάς του για να εμποδίζει την παρακολούθησή του. Σε κάποιο βαθμό, ο τρόπος λειτουργίας του είναι παρόμοιος με αυτόν των ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων Avangard και Kinzhal. Παρόλο που το εκτιμώμενο βεληνεκές του DF-17 είναι μόνο περίπου 1.200 χιλιόμετρα, το γεγονός και μόνο ότι η Κίνα έχει τέτοια υπερηχητικά όπλα αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη βιομηχανία όπλων της χώρας.

Ο υπερηχητικός κατάσκοπος WZ-8

Το drone WZ-8 ήταν ίσως αυτό που προκάλεσε τις μεγαλύτερες συζητήσεις μεταξύ των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων πριν από την παρέλαση. Μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο μερικές θολές δορυφορικές φωτογραφίες με το σχήμα του drone, ωστόσο, τα χαρακτηριστικά ή οι λειτουργίες του δεν είχαν γίνει γνωστά. Κατά τη διάρκεια της πρόβας της παρέλασης. Μετά από τα αποκαλυπτήριά του υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα.

Οι εικόνες δείχνουν ότι το drone διαθέτει κινητήρα πυραύλων, ο οποίος επιβάλλει περιορισμούς, αλλά ταυτόχρονα φέρνει και ορισμένες δυνατότητες. Όσον αφορά τις λειτουργίες των drones, οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι ο κύριος στόχος τους είναι η αναγνώριση.

Βλέποντας τους πυραυλοκινητήρες και το αεροδυναμικό του σχήμα, γίνεται φανερό ότι το drone θα φτάνει υπερηχητικές ταχύτητες. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές πώς λειτουργεί. Εξάλλου, οι ΗΠΑ ήδη πειραματίστηκαν με αυτήν την ιδέα στη δεκαετία του 1960, αλλά την εγκατέλειψαν εξαιτίας πολλών περιορισμών.

Το υποβρύχιο drone HSU-001

Τα νέα για τα όπλα της Κίνας δεν περιορίζονται σε αεροσκάφη διαφόρων τύπων και πυραύλους. Απόδειξη αυτού είναι το μη επανδρωμένο υποβρύχιο HSU-001 που παρουσιάστηκε στην κεντρική πλατεία του Πεκίνου.

Τα πλεονεκτήματά του παραμένουν άγνωστα και το μόνο που μπορεί να συναχθεί από τις εικόνες είναι ότι κινείται χάρη σε δύο προπέλες. Όσον αφορά τις λειτουργίες του, πιθανότατα σχετίζονται με αναγνώριση και παρακολούθηση.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι στο μέλλον μπορούν θα μπορεί να υποστεί προσαρμογές για να μεταφέρουν ελαφρά όπλα. Δεδομένων των διαστάσεών του, πρόκειται για υποβρύχιο drone πολύ μικρότερου μεγέθους από το μη επανδρωμένο υποβρύχιο που αναπτύχθηκε στη Ρωσία, τον Ποσειδώνα.

Υποβρύχιο βαλλιστικό βλήμα JL-2

Μια άλλη αποκάλυψη που αφορούσε τα υποβρύχια ήταν το βαλλιστικό βλήμα JL-12, σχεδιασμένο για υποβρύχια σκάφη. Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν 12 τέτοιοι πύραυλοι πάνω σε φορτηγά. Παρόλο που αυτοί οι πύραυλοι υποτίθεται εξοπλίζουν ήδη τα πυρηνικά υποβρύχια τύπου 094, αυτή ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκαν στο κοινό.

Εκτιμάται ότι οι πυραύλοι JL-12 είναι ικανοί να μεταφέρουν μόνο μία πυρηνική κεφαλή. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Κίνα διαθέτει έξι υποβρύχια της κατηγορίας αυτής, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει 12 πυραύλους, το JL-12 αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην πυρηνική δύναμη της ασιατικής χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εντυπωσιακή παρέλαση για την Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού στη Ρωσία

Η παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης στο Παρίσι - Βίντεο

Σχετικά:

Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κίνα για την επέτειο ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας - Βίντεο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK