14:57 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Από
150
Βρείτε μας

Το πλαίσιο της επίσκεψης του Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ελλάδα εξηγεί αναλυτής στο Sputnik. Γιατί ήλθε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στη χώρα μας;

Την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενο τη μεταναστευτική κρίση φαίνεται ότι επιθυμεί η βορειοατλαντική συμμαχία, όπως φάνηκε από τις αποψινές δηλώσεις Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, βρέθηκε στην Αθήνα και πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο Στόλτενμπεργκ θέλει να μας κρατήσει σε μια ψευδαίσθηση: Το ΝΑΤΟ είναι εδώ και θα μας βοηθήσει. Μόνο ως φαρσοκωμωδία μπορεί να εκληφθεί αυτό». επισημαίνει στο Sputnik, ο Κωνσταντίνος Γρίβας, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Και συνεχίζει:

 «Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή ψάχνει τρόπους επιβίωσης και εκμεταλλεύεται καταστάσεις όπως η μεταναστευτική κρίση. Είναι ένα γεωπολιτικό φάντασμα, ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε μια διαφορετική συμμαχία, καθώς η Τουρκία ξεφεύγει από την γεωπολιτική στρατηγική και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης γενικότερα».

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά με την ελληνοτουρκική διένεξη, κράτησε αποστάσεις: «Να σεβαστούν εξίσου τα κράτη το διεθνές δίκαιο».

Πάντα η Ελλάδα γνώριζε ότι το NATO δεν μπορούσε να την προστατέψει, επισημαίνει ο Κ. Γρίβας:

«Ανέκαθεν όσον αφορά εμάς ως ’Έλληνες και τη σχέση μας με την Τουρκία, γνωρίζαμε πως ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας και ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει κάποια διάθεση να μας προστατέψει.  Έδειξε απίστευτη αμηχανία στην επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία που δεν είναι απλώς πολεμική επίθεση αλλά μια αλλά μια προσπάθεια μαζικής εθνοκάθαρσης. Πολύ μεγάλη προσβολή του διεθνούς δικαίου και όχι μόνο. Και το ΝΑΤΟ παρακολουθεί χωρίς να επεμβαίνει.  Έκανε μόνο μερικές δηλώσεις που καταδίκασαν την τουρκική ενέργεια, εκδηλώσεις άτυπης ανοχής».

Την ίδια στιγμή ο γ.γ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε επιθετικά απέναντι στη Ρωσία και την αποχώρηση από τη συνθήκη INF.  

«Η ενίσχυση της επιθετικής ρητορικής απέναντι στη Ρωσία συντελείται έτσι ώστε να αντισταθμίσει αυτή την αποδόμηση που υφίσταται. Βρίσκεται σε μια πολύ μεταβατική περίοδο», σχολιάζει ο Κ. Γρίβας.
Tags:
μεταναστευτικό, Αιγαίο, Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης, ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK