09:31 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Για την αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας μίλησε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της ελληνικής κυβέρνησης, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις δεν πρόκειται να μείνουν για πάντα στην Ελλάδα, διαμήνυσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της ελληνικής κυβέρνησης, Αλέξανδρος Διακόπουλος, στον απόηχο της πρόσφατης υπογραφής της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον.

«Η συνεργασία των δύο χωρών χρονολογείται από το ΄80. Μόλις πρόσφατα αυτή η συνεργασία έγινε μεγαλύτερη, σε όρους όγκου» ανέφερε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Sputnik.

Εξήγησε δε, ότι «αν μέχρι πρότινος, η αμυντική συνεργασία τύγχανε επαναδιαπραγμάτευσης κάθε χρόνο, τώρα αυτό θα γίνεται κάθε πέντε έως οκτώ χρόνια».

«Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξάγονται κοινές ασκήσεις μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών δυνάμεων» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η επίμαχη συμφωνία δεν αποτελεί κάτι καινούριο.

«Δεν παρέχονται επιπλέον στρατιωτικές προμήθειες ως αντάλλαγμα. Απλώς αυτό το έγγραφο λειτουργεί ως συμφωνία» ξεκαθάρισε ο κ. Διακόπουλος.

Και συνέχισε: «Οι αμερικανικές βάσεις δεν θα παραμείνουν στην Ελλάδα για πάντα. Στις μέρες μας τίποτα δεν διαρκεί για πάντα».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει αμερικανική βάση στο νησί της Καρπάθου, αποσαφηνίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ούτε να συζητηθεί, ούτε να εξεταστεί.

«Δεν υπάρχει αμερικανική βάση στην Κάρπαθο. Υπάρχει αμερικανική παρουσία στην Κρήτη, διεξάγονται κοινές ασκήσεις στη Λάρισα και υπάρχει συμφωνία για την είσοδο των αμερικανικών πλοίων στην Αλεξανδρούπολη» διαμήνυσε ο κ. Διακόπουλος.

«Δεν υπάρχουν πυρηνικά στον Άραξο»

Ερωτηθείς για το σενάριο εναπόθεσης πυρηνικών όπλων στη νατοϊκή βάση του Αράξου, στην Πελοπόννησο, ο Έλληνας αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «καμία ιδέα» σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς των πυρηνικών από την τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ στην Ελλάδα.

«Δεν ξέρω κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν πυρηνικά στη βάση του Αράξου» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την τουρκική επιχείρηση στη Συρία, δήλωσε «ανήσυχος» για τις εξελίξεις, καθώς η «Πηγή Ειρήνης» αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, ενώ παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης, με την οποία διαμορφώθηκαν τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, το Ιράκ και την Ελλάδα.

Δεν έκρυψε, παράλληλα, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος προσφύγων εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης.

«Δεν θα στείλουμε πλοία στον Περσικό»

«Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει την αποστολή πλοίων στο Στενό του Ορμούζ, λόγω της απουσίας μιας τέτοιας δυνατότητας» υπογράμμισε, επιπλέον, αναφερθείς στη γαλλική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε αίτημα για τη συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή αποστολή στον Περσικό Κόλπο.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η Αθήνα δεν έχει απαντήσει επισήμως στη γαλλική πρόταση.

«Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο. Έτσι, στα ζωτικά μας συμφέροντα συγκαταλέγονται και οι ελεύθερες οδοί για τη ναυσιπλοΐα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τόσα πολλά πλοία. Επίσης, έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας, τους Τούρκους» έσπευσε να προσθέσει ο κ. Διακόπουλος.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η Ελλάδα - υπό διαφορετικές συνθήκες - θα ήθελε να στείλει πλοία στο Στενό του Ορμούζ.

«Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται από τις ΗΠΑ - και τώρα η Γαλλία έχει αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία εκ μέρους της Ε.Ε., στην οποία θα θέλαμε να ενταχθούμε. Αλλά πραγματικά δεν έχουμε φρεγάτες να στείλουμε εκεί. Θα αφήσουμε τα πλοία στο Αιγαίο» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές και γαλλικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο, μετά την κατάσχεση βρετανικού τάνκερ στην περιοχή, εν μέσω της έντασης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναλυτής για επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: «Η Σούδα δεν είναι πλέον σε ελληνικά χέρια»

Νέα αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Η Ελλάδα «κλειδί» στη ΝΑΤΟική γραμμή έναντι της Ευρασίας!

Σχετικά:

Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Τουρκία και τους τρομοκράτες
Μπάιντεν: Δεν θα υπάρχει ΝΑΤΟ αν επανεκλεγεί ο «αλλοπρόσαλλος» Τραμπ
Tags:
στρατιωτική συνεργασία, αμυντική συνεργασία, πολεμικά πλοία, πλοία, αμερικανικός στρατός, Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Κάρπαθος, Λάρισα, Ελλάδα, στρατιωτικές βάσεις, βάσεις, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK