06:29 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, την Τρίτη (29/10), ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τη Lockheed Martin για την παραγωγή ακόμα 478 F-35 και, μάλιστα, στις χαμηλότερες τιμές.

Το Πεντάγωνο συνήψε συμφωνία, την Τρίτη (29/10), με την κατασκευάστρια εταιρεία των F-35, Lockheed Martin, για την παραγωγή ακόμα 478 αεροσκαφών τέτοιου τύπου και, μάλιστα, στις χαμηλότερες τιμές.

Η συμφωνία αφορά σε τρεις παραδόσεις τριών παρτίδων Lightning II, που ονομάζονται 12, 13 και 14, και περιλαμβάνουν και τους τρεις τύπους του αεροσκάφους, όπως ανέφερε η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Έλεν Λορντ, και πρόσθεσε ότι η μέση τιμή θα μειωθεί κατά 12,7%.

Η ίδια, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Θα φτάσουμε σε ένα επαναλαμβανόμενο αριθμό πτήσεων ανά αεροσκάφος αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων για την τιμή F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από την παρτίδα 13, η οποία έρχεται πιο γρήγορα από ό, τι είχε προγραμματιστεί και ένα σημαντικό ορόσημο για το Υπουργείο».

Παρ' όλα αυτά, οι τιμές για τη δεύτερη και τρίτη εκδοχή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς ενώ η τρίτη παρτίδα των F-35A αναμένεται να κοστίσει 77,9 εκατομμύρια δολάρια για το καθένα, τα F-35B στη 14 θα αγγίξουν τα 101,3 εκατομμύρια δολάρια έκαστο και τα F-35C τα 94,4 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, σύμφωνα με στοιχεία της Lockheed που επικαλείται το Defense News.

Από τα αεροσκάφη, τα 291 θα χρησιμοποιηθούν σε τμήματα των ΗΠΑ, τα 127 θα προμηθεύσουν διεθνείς εταίρους στο πρόγραμμα παραγωγής F-35 και τα 60 θα τεθούν προς πώληση σε ξένους στρατούς. Πρόκειται, μάλιστα, για έναν μεγάλο αριθμό αν αναλογιστεί κανείς ότι η Lockheed παρέδωσε το 400ό αεροσκάφος τέτοιου τύπου τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, το Το F-35A, το οποίο πετάει από τα αεροδρόμια, είναι η εκδοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και επίσης το πρωτεύον μοντέλο εξαγωγής που χρησιμοποιείται από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ολλανδία και η Νορβηγία. Οι άλλοι είναι πιο εξειδικευμένοι: το F-35B, που χρησιμοποιείται από το Αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ένα περιστρεφόμενο ακροφύσιο ώθησης για να διευκολύνει τις μικρές ή κάθετες απογειώσεις και προσγειώσεις. Το F-35C, ακόμη, χρησιμοποιείται μόνο από το Αμερικανικό Ναυτικό και έχει μεγαλύτερα πτερύγια, οπίσθιο τράβηγμα και ενισχυμένο σύστημα στήριξης για να βοηθήσει το αεροπλάνο σε απογειώσεις και προσγειώσεις σε αεροπλανοφόρα.

Το κόστος του προγράμματος παραγωγής F-35, που έχει διάρκεια ζωής έως το 2077, έχει υπολογιστεί περί το 1,5 τρισ. δολάρια και, τον περασμένο Αύγουστο, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, κάνοντας λόγο για «σημαντική κακοδιαχείριση και κακή επίβλεψη του προγράμματος F-35 από την πλευρά του Υπουργείου Άμυνας».

Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Γκράσλεϊ αναφέρει: «Από τη σύλληψή του του, το [πρόγραμμα] F-35 Joint Strike Fighter έχει στηλιτευθεί από τεχνικά προβλήματα, καθυστερήσεις και υπερβολικά υψηλά κόστη. Εφόσον παραμείνουν αυτά, το Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να χάνει χρήματα για το πρόγραμμα F-35».

Πάντως, σύμφωνα με το τωρινό πρόγραμμα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, στόχος είναι η αγορά 2.663 αεροσκαφών F-35 όλων των εκδοχών, από τα οποία τα 1.763 θα είναι F-35A.

Διαβάστε ακόμα:

Η Άγκυρα απορρίπτει τις πληροφορίες ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για τα ρωσικά Su-35

Tags:
παραγωγή, Lockheed Martin, F-35, συμφωνία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK