18:50 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι κινεζικοί πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας περιορίζονται στα σύνορα της χώρας, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να μην αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στην «πόρτα» του Πεκίνου.

«Οι πύραυλοί μας βρίσκονται στην επικράτειά μας. Δεν αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ - τουλάχιστον αν οι ΗΠΑ δεν αναπτύξουν τα πλοία τους πολύ κοντά στην επικράτειά μας», δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του τμήματος ελέγχου όπλων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Φου Κονγκ.

Μιλώντας σε εκδήλωση ελέγχου όπλων στη Μόσχα, τόνισε ότι η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην περιοχή θα είναι μια «προκλητική, αποσταθεροποιητική πράξη».

«Οι ΗΠΑ μιλάνε για την τοποθέτηση των πυραύλων μεσαίας εμβέλειας κοντά στην Κίνα, κοντά στην πόρτα μας. Θα αποτελούσε άμεσα απειλή για κρίσιμα σημεία εκτόξευσης και τοποθεσίες μας. Θα αποτελούσε απειλή για την επιβίωση των κινεζικών πυρηνικών δυνάμεων», τόνισε.

Το Πεντάγωνο ξεκίνησε την ανάπτυξη νέων πυραύλων, αφότου οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη INF τον Αύγουστο. 

Τον ίδιο μήνα, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ μίλησε υπέρ της ανάπτυξης πυραύλων μεσαίας εμβέλειας στην Ασία.

Τα λόγια του κ. Έσπερ εξόργισαν τους Κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τυχόν προσπάθειες μετακίνησης των πυραύλων πιο κοντά στην Κίνα θα υπονόμευε την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

«Εάν συμβεί αυτό, η Κίνα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση της εθνικής της ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Φου τον περασμένο μήνα.

Η Συνθήκη INF

Η Συνθήκη INF υπογράφηκε το 1987 και απαγόρευε την ανάπτυξη επίγειων πυραύλων με εύρος από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν μονομερώς τη συμφωνία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, προτρέποντας τη Ρωσία να πράξει το ίδιο. Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ αποχώρησαν επισήμως από τη συμφωνία.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαμηνύσει ότι η Ρωσία θα κατασκευάσει πυραύλους που κάλυπτε η Συνθήκη, αλλά δεν θα τους αναπτύξει, εκτός εάν οι ΗΠΑ το κάνουν πρώτες.

Διαβάστε επίσης:

Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ: Αν αναπτυχθούν στην Ευρώπη πύραυλοι που κάλυπτε η INF, θα υπάρξει αντίδραση

Λαβρόφ: Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμφωνήσει σε μορατόριουμ πυραύλων στην Ευρώπη

Σχετικά:

Αποκάλυψη: Πόση ώρα θα χρειαστεί για να απαντήσει η Ρωσία σε πιθανή πυρηνική επίθεση
Tags:
INF, Συνθήκη INF, συνθήκη, πύραυλοι, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK