08:34 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Ρωσία είναι μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις που προβαίνουν σε μειώσεις των αμυντικών δαπανών τα τελευταία χρόνια, και προσφάτως εξήλθε της λίστας με τις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες.

Οι μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία σχετίζονται με το ότι η χώρα οδεύει προς το «απόγειο του εκσυγχρονισμού», επιτρέποντας στην κυβέρνηση να διαθέτει λιγότερους πόρους, διατηρώντας εντούτοις τα ίδια επίπεδα άμυνας, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησής του, εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους η Ρωσίας είναι σε θέση να ξοδεύει λιγότερα για την άμυνα. 

Όπως είπε συγκεκριμένα, οι περικοπές αυτές σχετίζονται με το γεγονός ότι οι βασικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται στα σκαριά συνδέονται «με την ανάγκη εντατικοποίησης των εργασιών για τη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας», αλλά επίσης και με την ανάγκη για την «ανανέωση του στρατιωτικού εξοπλισμού». «Και έχουμε φθάσει στο απόγειο αυτών των εργασιών», επεσήμανε. 

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία ανταγωνιστικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.

Ο Πούτιν ανέθεσε, στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση να καταρτίσει «σαφή και κατανοητά» σχέδια για να συμπεριλάβει τις αμυντικές δραστηριότητες στην υλοποίηση εθνικών πρότζεκτ - ήτοι σε μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση διαφόρων πτυχών της οικονομίας και της επιστήμης στη Ρωσία.

«Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε την αυστηρή, στοχευμένη χρήση των κεφαλαίων που διατίθενται για την αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού. Θέλω να δώσω έμφαση στο ότι πρέπει να επιτύχουμε την απόλυτη διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα», σημείωσε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας: «Η ροή των κεφαλαίων θα πρέπει να παρακολουθείται ξεκάθαρα σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και για όλους τους τύπους δαπανών του προϋπολογισμού».

«Η Ρωσία δεν θα οδηγηθεί σε κούρσα εξοπλισμών»

Τον προηγούμενο μήνα, ο Πούτιν διεμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα οδηγηθεί σε μια νέα «κούρσα εξοπλισμών» με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν η Ρωσία δαπανά 48 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα και κατατ'ασσεται έβδομη παγκοσμίως (μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία), διαθέτει «αξεπέραστες στρατιωτικές δυνατότητες» χάρη στην «εστιασμένη έρευνα σε τομείς προτεραιότητας» από τους μηχανικούς και ειδικούς της Ρωσίας.

Νωρίτερα φέτος, το think tank «Stockholm International Peace Research Institute» υπολόγισε ότι το ΝΑΤΟ δαπάνησε πάνω από 1 τρισ. δολάρια για την άμυνα το 2018, με επτά από τα μέλη του να περιλαμβάνονται στη λίστα με τις 15 χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες

 

Tags:
αμυντικές δαπάνες, δαπάνες, άμυνα, Ρωσία, Βλαντίμιρ Πούτιν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK