03:37 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Τα ολμοβόλα είναι από τα πιο απλά και οικονομικά όπλα - αλλά από τα πιο ισχυρά και καταστροφικά – των ρωσικών στρατευμάτων πυραύλων και πυροβολικού.

Στις ημέρες μας, τα ρωσικά στρατεύματα πυραύλων και πυροβολικού διαθέτουν διάφορους τύπους ολμοβόλων, που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή.

Το κύριο ολμοβόλο των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας είναι το Sani διαμετρήματος 120 mm. Το 2S12A διαθέτει πλάκα βάσης που επιτρέπει γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί η βαριά πλάκα. Το νέο ολμοβόλο σχεδιάστηκε για να εξουδετερώνει τα εχθρικά στρατεύματα και να καταστρέφει όπλα και οχυρώσεις.

Το πιο ισχυρό ολμοβόλο στον κόσμο, το Tiulpan 2S4, τέθηκε σε λειτουργία το 1972 και εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ διαμετρήματος σε αυτόν τον τύπο όπλων: 240 mm. Σχεδιάστηκε για να καταστρέφει τις οχυρώσεις, το προσωπικό, τα όπλα και τον στρατιωτικό μηχανισμό του εχθρού. Μπορεί επίσης να πυροδοτήσει πυρηνικά πυρομαχικά ισχύος δύο κιλοτόνων.

Ένα άλλο ολμοβόλο στην υπηρεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι το Podnos 2B14, διαμετρήματος 82 mm. Θεωρείται απαραίτητο σε κλειστές μάχες όταν ο εχθρός κρύβεται σε χαρακώματα, ή πίσω από κτίρια και φράκτες.

Ολμοβόλο Podnos
© Sputnik / Vitaly Timkiv
Ολμοβόλο Podnos

Το Vasiliok των 82 mm, που επίσης αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: απλότητα, αξιοπιστία και καθολικότητα. Η εκσυγχρονισμένη έκδοση 2B9M παραμένει στην υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και αρκετών άλλων χωρών, όπως η Κίνα, η Ουγγαρία και η Συρία.

Ολμοβόλο Vasiliok
© Sputnik / Ramil Sitdikov
Ολμοβόλο Vasiliok

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Rosatom αποκάλυψε τον «παππού» των πυραύλων κρουζ

Οι Αμερικανοί στρατιώτες δοκιμάζουν τα ρωσικά τύπου Τ-80U σε στρατιωτικές ασκήσεις

Tags:
στρατιωτικός εξοπλισμός, όπλα, ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όλμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK