01:45 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε Βρυξέλλες και Λονδίνο μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ανάδειξη των «τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο» αναλαμβάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μεταβαίνει σε Βρυξέλλες και Λονδίνο.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει σημαντικές επαφές στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς έχει προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νέο Ύπατο Αρμοστή της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιάσουν στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου λαμβάνει χώρα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στη βρετανική πρωτεύουσα ήδη βρίσκεται και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Τουρκία μεγιστοποιεί τις απαιτήσεις της»

Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε εκ νέου τις «τουρκικές ενέργειες» και την αύξηση της έντασης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Τουρκία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις της, σαν δυνατότητα - κατά την κρίση της - να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους. Εμείς, δεν ακολουθούμε αυτή την πολιτική».

Όσον αφορά τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι αποτελεί «προσωπική χάρη» της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης προς τον Ερντογάν, θέτοντας ωστόσο εν αμφιβόλω τη δεσμευτικότητα του κειμένου.

Αποκάλυψε δε, ότι ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, ο οποίος εκλήθη για εξηγήσεις, δεν γνώριζε το ζήτημα και επιφυλάχθηκε να επιστρέψει «με τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει».

«Η τοποθέτησή μας απέναντι στην Τουρκία έχει μια σαφή αιτιολογία: Ότι όταν συνάντησα τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, δέχθηκα μεν παραδοχή ότι πράγματι τέτοιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη λαμβάνουν χώρα, αλλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει διότι αυτή αντίκειται στο διεθνές δίκαιο» επεσήμανε, στη συνέχεια, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του «Open TV».

Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κατ’ ιδίαν «τετ-α-τετ» μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποιο «ραντεβού». Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει από το βήμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το ζήτημα των «τουρκικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο», καλώντας το ΝΑΤΟ να λάβει ξεκάθαρη θέση.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη και αφορούσε τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη θάλασσα της Μεσογείου.

Η συμφωνία επετεύχθη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Άλλωστε, η χώρα της βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς τα ανατολικά τμήματα της Λιβύης ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Tags:
Μεσόγειος, Ανατολική Μεσόγειος, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, ελληνοτουρκικά, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργείο Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK