08:01 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι είχε συζητήσει για την τύχη της διμερούς συνθήκης νέα START, η οποία θα λήξει σύντομα, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας το 2019, αλλά πρόσθεσε παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα συμβεί.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις για μια νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη συνομιλία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 3 Μαΐου, σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών.

Η ίδια πηγή δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα πρότεινε να υπάρξει κοινή δήλωση με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποφευχθεί ένας πυρηνικός πόλεμος, ωστόσο έλαβε ως απάντηση απλώς δικαιολογίες.

«Υπό το πρίσμα των απειλών που δημιουργούνται από τις ΗΠΑ, φυσικά, κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εθνική μας ασφάλεια. Ωστόσο, προτρέπουμε επίσης την ανανέωση του διμερούς διαλόγου σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα, κάτι για το οποίο έδειξε πρόσφατα ενδιαφέρον η Ουάσιγκτον», σημείωσε η ίδια πηγή.

Τόνισε, δε, ότι η Μόσχα είναι «ιδιαίτερα ανήσυχη» για την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας Συγκυρίας (INF) τον Αύγουστο του 2019.

Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την INF βάσει ενός προκαθορισμένου κείμενου υποτιθέμενων παραβιάσεων της Ρωσίας, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδειχθεί.

Ταυτόχρονα, όπως παρατήρησε η ίδια πηγή, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη πυραύλων που λειτουργούν σε εύρος μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων – τους οποίους απαγόρευε η INF - προτού η Ουάσιγκτον ανακοινώσει την απόσυρσή της.

Ο ίδιος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων, οι οποίοι είχαν απαγορευτεί προηγουμένως από το INF.

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να παρατείνει τη νέα START

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι είχε συζητήσει για την τύχη της διμερούς συνθήκης νέα START, η οποία θα λήξει σύντομα, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας το 2019, αλλά πρόσθεσε παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα συμβεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να επεκτείνει τη συνθήκη νέα START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων χωρίς πρόσθετες συνθήκες και περαιτέρω συζήτηση.

Η συμφωνία START, η οποία λήγει τον Φεβρουάριο του 2021, είναι η τελευταία σημαντική συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΗΠΑ: Πιθανή μια νέα συνθήκη Start με τη Ρωσία

Ρώσος αξιωματούχος: Η νέα START θα έχει πιθανότατα την ίδια μοίρα με την INF

Tags:
INF, Συνθήκη INF, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ, Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, αποπυρηνικοποίηση, πυρηνική βόμβα, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά, ΗΠΑ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK