01:01 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (327)
0 0 0
Βρείτε μας

Τα ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ανέπτυξε ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Για ευρεία στήριξη από Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο και Ολλανδία έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έλαβε μέρος στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε., με κεντρικό θέμα συζήτησης το ζήτημα της πρόσφατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Ο επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως γνωστοποίησε μετά το πέρας των εργασιών, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την «τουρκική παραβατικότητα».

«Ανέπτυξα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα, τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Σκιράτ την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» τόνισε, μεταξύ άλλων

Και πρόσθεσε: «Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Γνωστοποίησε δε, ότι ζήτησε «τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδος και της Κύπρου».

«Εξήγησα επίσης με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Πρέπει να πω με ικανοποίηση ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από την Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία» κατέληξε.

Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Γιοσέπ Μπορέλ, έκανε λόγο για «σοβαρή ανησυχία», ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τόνισε δε, ότι συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν».

«Στη σημερινή συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο, έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» επεσήμανε, επιπλέον.

Ξεκαθάρισε δε, ότι «θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά», ενώ επανέλαβε ότι «κάθε συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Άισε σε Γκουτέρες: Δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Άισαέστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.

Μεταξύ άλλων, ο Λίβυος πολιτικός χαρακτήρισε ως «παράνομη οντότητα» την κυβέρνηση της Τρίπολης και κάλεσε τον κ. Γκουτέρες να κηρύξει ανυπόστατο το μνημόνιο κατανόησης – συνεργασίας.

Εξήγησε δε, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν /παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Στόχος του αναφερόμενου Μνημονίου Κατανόησης/Συνεργασίας είναι η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα».

Πρόκειται, διευκρίνισε, «για μια συμφωνία υπό τη μορφή μνημονίου συνεργασίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις στο έθνος της Λιβύης,  συμπεριλαμβανομένης της κατοχής της εδαφικής επικράτειάς του από τον τουρκικό στρατό και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του».

Επίσκεψη Άισα στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο ελέγχεται από τον στρατηγό Χαφτάρ, προσφάτως καταψήφισε τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Άισα αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Ελλήνων.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ να ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας. Ωστόσο, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), η οποία έχει ως έδρα την Τρίπολη.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (327)
Tags:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, σύνορα, Τουρκία, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK