16:17 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (316)
0 10
Βρείτε μας

Στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και στον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, εστάλησαν οι δύο επιστολές της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Το περιεχόμενο των δύο επιστολών προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι η πρώτη επιστολή είχε ως παραλήπτη τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Στο επίμαχο έγγραφο, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αναφέρεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών».

Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Τονίζεται δε, ότι «η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)».

Στην επιστολή, παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι «η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκουίλα Σαλέχ Άισα, προς τον γ.γ. του ΟΗΕ».

«Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή» καταλήγει η πρώτη επιστολή.

Παρεμφερές είναι το περιεχόμενο και της δεύτερης επιστολής, η οποία έχει ως παραλήπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σ’ αυτήν εξηγείται ότι η σύναψη της «συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και «ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα.

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Καλείται τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να «απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή».

Επιστολή και του προέδρου της λιβυκής Βουλής

Στο μεταξύ, αντίστοιχη επιστολή έστειλε τη Δευτέρα και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αγκίλα Σάλεχ Άισα χαρακτήρισε ως «παράνομη οντότητα» την κυβέρνηση της Τρίπολης και κάλεσε τον κ. Γκουτέρες να κηρύξει ανυπόστατο το μνημόνιο κατανόησης – συνεργασίας. Εξήγησε δε, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο της Λιβύης προσφάτως καταψήφισε τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο Άισα αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Ελλήνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχηγός λιβυκού στόλου: Θα βουλιάξουμε τα τουρκικά πλοία - Πολύ κακή η συμφωνία με την Τουρκία

Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα των πράξεών της

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (316)
Tags:
Κυβέρνηση, Κυβέρνηση, Στέλιος Πέτσας, ΟΗΕ, ΟΗΕ, επιστολή, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK