02:45 16 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το πώς θα είναι τα πρώτα «made in Greece» μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τι αποκάλυψε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την κατασκευή των πρώτων «made in Greece» μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τύπου UAV.

Πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, γνωστοποίησε τη σύμπραξη με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με στόχο την ανάπτυξη των πρώτων ελληνικών UAV.

«Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ΑΜΠ, έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα ορισμένες περαιτέρω πληροφορίες για το μεγαλόπνοο project.

«Τα αεροχήματα σχεδιάζονται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων από την ΕΕ, την Ελλάδα και την Βιομηχανία σε συνεργασία και με άλλα ΑΕΙ της χώρας» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Εξήγησε δε, ότι «οι αποστολές στις οποίες μπορούν να επιχειρούν τα αεροχήματα, είναι πλήρως συμβατές με τις ανάγκες της πατρίδας μας, όπως χρήση σε θέματα πολιτικής προστασίας, πρόληψη - αποτίμηση φυσικών καταστροφών, επιτήρηση χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων κ.α.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από τουλάχιστον 25 άτομα και φέρει την ονομασία «Ομάδα Αεροδυναμικού Σχεδιασμού μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων», έχει ήδη παρουσιάσει τρία πειραματικά UAV.

Πρόκειται για τα RX1, το RX-3 και το RX-4, τα οποία καλύπτουν ένα σημαντικό εύρος αποστολών επιτήρησης, πολιτικής προστασίας και έρευνας - διάσωσης.

Μάλιστα, έχουν αυτονομία πτήσης από δύο έως 16 ώρες, ενώ διαθέτουν λειτουργία προσγείωσης και απογείωσης με σταθερή πτέρυγα.

Tags:
Υπουργείο Άμυνας, υπουργός Άμυνας, αεράμυνα, άμυνα, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, μαχητικό αεροσκάφος, μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά αεροσκάφη, πτώση αεροσκάφους, αεροσκάφος, αεροσκάφη, μη επανδρωμένο αεροσκάφος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK