10:51 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, στον απόηχο των επισκέψεων σε Λιβύη και Αίγυπτο.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο.

Οι δύο ομόλογοι εξέτασαν ενδελεχώς τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι «έχουμε κοινές προσεγγίσεις και στόχους» και ότι «δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές για αντιμετώπιση των οποιοδήποτε κινήσεων κάποιων που επιθυμούν αποσταθεροποίηση».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα κινούνται πάντα στη λογική των συνεργασιών, χωρίς να αποκλείεται κανένας» έσπευσε να προσθέσει.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε τον Κύπριο υπουργό για τις διαδοχικές επισκέψεις σε Λιβύη, Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου.

​Επεσήμανε δε, ότι στο επίκεντρο ετέθη και το ζήτημα του αγωγού «EastMed», εν όψει της τελετής υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Ιταλίας στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Κυριακής, ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε τη Βεγγάζη, έδρα του LNA, όπου είχε συνάντηση με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέθεσε το θέμα των δύο «ανυπόστατων συμφωνιών» που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις.

​Ανέδειξε δε, το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού επήλθε σε μία ιδιαιτέρως τεταμένη περίοδο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, καθώς η αφρικανική χώρα διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις.

Τα ανατολικά τμήματα ελέγχονται από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ενώ η Τρίπολη και ορισμένες περιοχές στα δυτικά από τις δυνάμεις της – αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ - Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
Tags:
υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, συνάντηση, Αίγυπτος, Λιβύη, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK