06:04 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (305)
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας, με στόχο την καταδίκη της συμφωνίας Άγκυρας - Λιβύης και την αξιοποίηση των νέων ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε διπλωματικό «σπριντ» έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας να «στριμώξει» την Τουρκία και να αξιοποιήσει τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Η στρατηγική της Αθήνας ξεδιπλώθηκε σε πλήρη έκταση, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη σε Βεγγάζη, Κάιρο και Λάρνακα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου προανήγγειλε την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Ιταλία για τον αγωγό «EastMed».

Και όλα αυτά, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την αποδόμηση και τη διεθνή καταδίκη της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) και τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος αντιμάχεται τις δυνάμεις της GNA για τον έλεγχο της Λιβύης. Μάλιστα, ο στρατός του LNA έχει ξεκινήσει την «τελική μάχη» για την κατάληψη της Τρίπολης.

Την Κυριακή, ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε τη Βεγγάζη, έδρα της κυβέρνησης του LNA, όπου είχε διευρυμένες επαφές με τον στρατηγό Χαφτάρ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέθεσε το θέμα των δύο «ανυπόστατων συμφωνιών» που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις.

​Ανέδειξε δε, το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εντός της ημέρας, ακολούθησαν διαδοχικές επισκέψεις σε Αίγυπτο και Λάρνακα, όπου ο κ. Δένδιας είχε επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Κύπρου, αντίστοιχα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών του άξονα Αθήνας  - Καΐρου – Λευκωσίας – Βεγγάζης για το μέτωπο της Λιβύης.

Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να ανακοινώσει την επικύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού «EastMed», ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία αποσκοπεί να αφήσει εκτός της ενεργειακής γραμμής την Τουρκία, σε μία κίνηση – απάντηση στη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Αθήνα επιδιώκει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον καθορισμό Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (305)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, Μεσόγειος, υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργείο Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Νίκος Δένδιας, Κύπρος, Αίγυπτος, Λιβύη, Μέγαρο Μαξίμου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK