17:29 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Η Σοβιετική αντικατασκοπεία μετρά έναν μεγάλο αριθμό επιτυχημένων επιχειρήσεων εκ των οποίων μόνο λίγες έχουν γίνει γνωστές.

Την 19η Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν 101 χρόνια από τη δημιουργία των ειδικών μονάδων της Τσέκα (Cheka), της Πανρωσικής Έκτακτης Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Αντεπαναστάσεως και του Σαμποτάζ και πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν οι μετέπειτα μονάδες της στρατιωτικής αντικατασκοπείας.

Επιπλέον, η 19η Δεκεμβρίου αποτελεί και την επίσημη αργία για τους αξιωματικούς και τους εργαζόμενους στις ρωσικές υπηρεσίες στρατιωτικής αντικατασκοπείας.

Με αφορμή λοιπόν την πρόσφατη επέτειο, ακολουθούν μερικές επιτυχημένες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και οι οποίες έκαναν τους κατάσκοπους των άλλων χωρών να ξύνουν τα κεφάλια τους, γεμάτοι απορία.

Απόδραση με αεροπλάνο

Κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρχε στο ναζιστικό στρατιωτικό μηχανισμό η Abwehr-104, μια ομάδα από καλά εκπαιδευμένους αξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι δρούσαν στο Λένινγκραντ και στο μέτωπο του Βολκόφ.

Ο Νικολάι Αντρέγεφ ωστόσο, αξιωματικός της Σοβιετικής αντικατασκοπείας, κατάφερε να παρεισφρήσει στις τάξεις της Abwehr-104, να συλλέξει πληροφορίες για 80 Γερμανούς πράκτορες οι οποίοι θα μεταφέρονταν στα Σοβιετικά μετόπισθεν, καταφέρνοντας να αποσπάσει την ομολογία τεσσάρων εξ αυτών.

Ο Αντρέγεφ ήταν επίσης υπεύθυνος και για την επιτυχημένη απόδραση με ένα γερμανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο, του αιχμαλώτου πολέμου Νικολάι Λοσακοφ.

Παραπληροφόρηση

Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Σοβιετική αντικατασκοπεία χρησιμοποίησε διάφορες μεθόδους παραπληροφόρησης του εχθρού. Μία από αυτές ήταν η μετάδοση ψευδών μηνυμάτων μέσω των ασυρμάτων που είχαν αποκτηθεί από τους Γερμανούς στρατιώτες. Υπήρξαν στιγμές που εκτελούνταν 70 τέτοιες επιχειρήσεις ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν και να συλληφθούν πάνω από 400 κατάσκοποι των Ναζί. Μία από αυτές, η επιχείρηση Μπερεζίνο, εκτελέστηκε από τον Αύγουστο του 1944 ως τον Μάιο του 1945 και είχε σκοπό να δημιουργήσει στις ναζιστικές δυνάμεις την ψευδαίσθηση πως μια μεγάλη μονάδα του γερμανικού στρατού ενεργούσε μέσα στην Σοβιετική επικράτεια. Σκοπός της επιχείρησης ήταν να εξαντληθούν οι πηγές πληροφόρησης των Γερμανών, μέσω της σύλληψης των Γερμανών πρακτόρων που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τη μονάδα «φάντασμα». Η Σοβιετική υπηρεσία αντικατασκοπείας είχε καταφέρει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στους Γερμανούς πως υπήρχε μια ομάδα πίσω από τις γραμμές των σοβιετικών, υπό τις διαταγές του αξιωματικού των ναζί Χάινριχ Σέρχομ, ο οποίος στην πραγματικότητα βρισκόταν στα χέρια των Σοβιετικών και συνεργαζόταν μαζί τους.

Κυνηγώντας τους κατασκευαστές των πρώτων πυραύλων

Προς το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση επιδόθηκαν σε ένα πραγματικό κυνήγι, προκειμένου να εντοπίσουν τους Γερμανούς επιστήμονες και τεχνικούς που βοήθησαν στη δημιουργία του V-2, του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος είχε κατασκευαστεί υπό την καθοδήγηση του Βέρνερ Φον Μπράουν και άλλων και που αποτέλεσε και το πρότυπο για τους μετέπειτα πυραύλους που έφτασαν στο διάστημα. Τον Απρίλιο του 1945 οι Σοβιετικοί πράκτορες έμαθαν πως μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων που είχαν εργαστεί με τον Βέρνερ Φον Μπράουν, επρόκειτο να σταλούν στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών, βρισκόταν και ο Χέλμουτ Γκρότραπ, ένας φανατικός πολέμιος του φασισμού, ο οποίος εντοπίστηκε στην κατεχόμενη Γερμανία στη ζώνη κυριαρχίας των Αμερικανών και στην συνέχεια εστάλη στην Σοβιετική Ένωση. Εκεί, ο Γκρότραπ συνεργάστηκε με  Γερμανούς και Σοβιετικούς επιστήμονες, δημιουργώντας τον βαλλιστικό πύραυλο R-1, σηματοδοτώντας έτσι την εποχή των πυραύλων για την Σοβιετική Ένωση.

Η μυστική σήραγγα

Με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, το κατεχόμενο και διαιρεμένο Βερολίνο αποτέλεσε ένα από τα πιο «θερμά» μέτωπα αντιπαράθεσης μεταξύ Σοβιετικών και Αμερικανών. Έτσι, τον Αύγουστο του 1945 οι Αμερικανοί έσκαψαν μια σήραγγα που ξεκινούσε στο δυτικό τμήμα της πόλης, το οποίο επιτηρούσαν και κατέληγε στο ανατολικό τμήμα, σε μια προσπάθεια να υποκλέψουν μηνύματα και συνομιλίες από τα τηλεφωνικά και τηλεγραφικά καλώδια της ΕΣΣΔ.

Η Σοβιετική αντικατασκοπεία αντιλήφθηκε την μυστική επιχείρηση των Αμερικανών, μέσω του Τζώρτζ Μπλέικ, ενός Βρετανού διπλού πράκτορα που ενεργούσε για λογαριασμό της ΕΣΣΔ. Παρά την αποκάλυψη της Αμερικανικής επιχείρησης ωστόσο, οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να μην ενεργήσουν αυθόρμητα. Απεναντίας, άφησαν τους Αμερικανούς να φτάσουν στα καλώδια και να αρχίσουν να υποκλέπτουν μηνύματα. Μόνο που αυτά τα μηνύματα είχαν σκοπό την παραπληροφόρησή τους. Όταν τον Απρίλιο του 1956 πλέον, ανακοινώθηκε πως «κατά τύχη» ανακαλύφθηκε η σήραγγα, οι Σοβιετικές αρχές κατηγόρησαν τους Αμερικανούς για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, κάνοντας λόγο για «εγκληματική πράξη». Η σύλληψη του Μπλέικ ωστόσο το 1961 έκανε τους Αμερικανούς να αντιληφθούν πως η επιχείρησή τους και η σήραγγα που είχαν σκάψει, ήταν γνωστά στους Σοβιετικούς πριν από την κατασκευή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο Λονδίνο υπάρχει ένα μπαρ αποκλειστικά… για κατασκόπους – Τι αποκάλυψε το αφεντικό της SIS

Πέντε ζώα που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο στον πόλεμο και την κατασκοπεία

Tags:
ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, κατάσκοποι, πύραυλοι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK