16:37 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (310)
0 0 0
Βρείτε μας

Ολοκληρώθηκε η πενταμερής συνάντηση στο Κάιρο, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο τέθηκαν στο επίκεντρο της διευρυμένης συνάντησης στο Κάιρο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

Το «παρών» στις εργασίες έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

​Οι διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στη Λιβύη, μετά και την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA).

Νωρίτερα, προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ, και του επικεφαλής της GNA, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

​Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Βρυξελλών, ο Μισέλ ξεκαθάρισε ότι τα μνημόνια συνεννόησης παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμβαδίζουν με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορούν να παράξουν νόμιμα αποτελέσματα για τρίτα κράτη.

​Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη, διαμηνύοντας ότι μόνο η πολιτική διαδικασία μπορεί να επιφέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα.

«Η Ε.Ε. θα επισπεύσει τις προσπάθειες για μια ειρηνική και πολιτική λύση. Εκφράζει πλήρως τη στήριξη στις πρωτοβουλίες του Βερολίνου και των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης» κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (310)
Tags:
Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτος, Κύπρος, Λιβύη, ΗΠΑ, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK