06:25 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε νέο γύρο υπερπτήσεων προχώρησαν τα τουρκικά μαχητικά. Πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Μεγίστη, Στρογγύλη και Ρω. Σε εξέλιξη οι διπλωματικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας στην Άγκυρα.

Νέο μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων έλαβε χώρα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το απόγευμα της Παρασκευής, τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 16 υπερπτήσεις σε διάστημα μόλις λίγων λεπτών.

Ειδικότερα, ζεύγος τουρκικών F-16 προχώρησε σε τρεις υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Μεγίστη σε ύψος 24.000, 21.000 και 15.000 ποδών. Παράλληλα, ένα τρίτο μαχητικό προέβη σε 13 υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγυλή, Μεγίστη και Ρω.

Το μεσημέρι, μάλιστα, γύρω στις 12:00, ακόμη δύο F-16 πέταξαν πάνω από τη Ρω, σε ύψος 9.000 και 3.000 ποδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος γύρος παραβιάσεων του ελληνικού εναέριο χώρου επέρχεται ανήμερα των επαφών αξιωματούχων της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Άγκυρα, σε μία προσπάθεια επίλυσης των διμερών ζητημάτων, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών κλιμακώθηκαν σημαντικά στα τέλη Νοεμβρίου, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση και έντονη, καταγγέλλοντας ότι η συμφωνία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα νότια της Κρήτης και της Ρόδου, και αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δήμαρχος Καλύμνου: «Σουρωτήρι» εθνικός εναέριος χώρος και εθνικά ύδατα - Βίντεο

Tags:
εναέριος χώρος, παραβάσεις, παραβάσεις, παραβιάσεις, παραβιάσεις, μαχητικό αεροσκάφος, μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά αεροσκάφη, αεροσκάφη, τουρκικά μαχητικά, ελληνοτουρκικά, F-16, F-16, υπερπτήσεις, Αιγαίο, Αιγαίο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK