12:57 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας, Θάνος Ντόκος, έκανε λόγο για «συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο», υπό την προϋπόθεση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το ζήτημα της «συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο» έθεσε εκ νέου ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της ελληνικής κυβέρνησης, Θάνος Ντόκος.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε ότι τα εξής:

«Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα»

Μ’ αυτόν τον τρόπο, όπως έσπευσε να προσθέσει, «η Ελλάδα εξασφαλίζει τη βασική της επιδίωξη (σ.σ. οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) με ένα υποθετικό αντάλλαγμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ως προϋπόθεση όλων των παραπάνω, ο κ. Ντόκος έθεσε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Αυτό σημαίνει μια ξεκάθαρα εμπροσθοβαρή, υπέρ ημών».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου είναι σημαντικά τεταμένη τους τελευταίους μήνες, και ιδίως μετά την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τον καθαρισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων.

Την Παρασκευή, μάλιστα, περαιτέρω λάδι στη φωτιά έριξε η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ: Τέθηκε θέμα συνδιοίκησης Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο;

Τι είναι τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Αιγαίο

Βίντεο: Ο Βελόπουλος ρίχνει πύραυλο και βυθίζει το «Oruc Reis»

Tags:
χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, υδρογονάνθρακες, κοίτασμα, θάλασσα, Αιγαίο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK