02:07 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, απορρίπτοντας την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Τη δική του απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ας το καταλάβει καλά η Τουρκία ότι η κάθε μορφής αμυντική θωράκιση όλων, ανεξαιρέτως, των νησιών μας στο Αιγαίο -συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της στρατιωτικής τους θωράκισης- είναι όχι απλώς δικαίωμά μας αλλά και υποχρέωσή μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δημόσια παρέμβασή του.

Και πρόσθεσε: «Το δικαίωμα αυτό θεμελιώνεται σαφώς, ιδίως στις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, οι οποίες παρέχουν στα κράτη το δικαίωμα της προληπτικής άμυνας ακόμη και σε περίπτωση επικείμενης απειλής και στην περίπτωση της Ελλάδας η επικείμενη απειλή εκ μέρους της Τουρκίας είναι αυταπόδεικτη, όχι μόνο λόγω των καθημερινών προκλήσεων και απειλών της αλλά και διότι, κατά τρόπο εντελώς αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο, συντηρεί το “casus belli” ως προς την καθ' όλα νόμιμη επέκταση των χωρικών μας υδάτων, με άλλες λέξεις της αιγιαλίτιδας ζώνης μας».

Κατέστησε δε, σαφές ότι «η εθνική μας κυριαρχία, υπό όλες τις εκφάνσεις της, είναι κατά πάντα αδιαπραγμάτευτη, και μάλιστα ενώπιον οιουδήποτε φόρουμ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, ενώ παραπέμποντας στο Διεθνές Δίκαιο, υποστήριξε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται τους γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες.

«Και η χώρα μας δεν πρόκειται να ανεχθεί οιαδήποτε παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και οιαδήποτε προσβολή της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Γι' αυτό και θεωρεί ότι το λεγόμενο “Μνημόνιο” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν είναι απλώς άκυρο, αλλά παντελώς ανυπόστατο, δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και δεν δημιουργεί κανένα έρεισμα διαπραγμάτευσης»

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν Άγκυρα και Τρίπολη υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη, χαρακτηρίζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο» και «άκυρο».

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση των διεθνών συνθηκών, επικαλούμενος την «παράνομη στρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών».

«Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια» έσπευσε να προσθέσει ο Τούρκος υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσαβούσογλου: «Ναι» στη συνεργασία με την Ελλάδα, «όχι» με την Κύπρο

«Κυβερνοπόλεμος» Ελλάδας - Τουρκίας: Είμαστε ασφαλείς απέναντι στους Τούρκους χάκερς;

Tags:
Χουλουσί Ακάρ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, νησιά, αποστρατιωτικοποίηση, Αιγαίο, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Προκόπης Παυλόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK