06:50 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παρευρέθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη και την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Περισσότερη νατοϊκή δραστηριότητα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία ζήτησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η κατάσταση στο Αφγανιστάν, αλλά και οι σχέσεις Ε.Ε. – ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς του στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Επεσήμανε, δε, ότι ««στρατιωτικές ενέργειες, όπως αυτές στην Βόρειο Συρία, και συμφωνίες με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν παράγοντες μεγάλης ανησυχίας για μας, καθώς συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου».

​Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στάθηκε στην ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων Ε.Ε. – ΝΑΤΟ με σεβασμό στην θεσμική τους ανεξαρτησία. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζήτησαν για το πώς οι συζητήσεις μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα συνδράμουν στη μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ακάρ κατέστησε σαφές ότι «για να έχει επιτυχία ο στρατιωτικός διάλογος, θα πρέπει να αποφεύγονται ταυτόχρονα προκλητικές συμπεριφορές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης». 

Ο υπουργός Άμυνας είχε επίσης επαφές με τους ομολόγους του της Εσθονίας, Γιούρι Λούικ, της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο, και των Σκοπίων, Ραντμίλα Σεκερίνσκα. 

Επιπλέον συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, στον οποίο τόνισε «το ενδιαφέρον της χώρας μας για την ασφάλεια της ελληνικής ομογένειας, που κυρίως διαμένει κοντά στη Μαριούπολη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Θα σας προστατέψουμε»: Το ΝΑΤΟ επεκτείνει την αποστολή στο Ιράκ, χωρίς την άδεια της Βαγδάτης

Συμφωνία των Πρεσπών: Με γοργούς ρυθμούς προς την αγκαλιά του ΝΑΤΟ

Tags:
Χουλουσί Ακάρ, Βρυξέλλες, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταναστευτικό, ΝΑΤΟ, Σύνοδος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK