14:35 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
0 02
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτίμησε ότι «η Ελλάδα έχει αρχίσει σιγά – σιγά να αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο».

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «αρχίζει και αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο Θάλασσα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας νέα αναφορά στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας υπογράμμισε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη «ενδυναμώνει τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας».

Ξεκαθάρισε δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις για τη Λιβύη, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, έχουν αρχίσει «σιγά – σιγά να αποδέχονται το καθεστώς που έχουμε επιβάλει στη Μεσόγειο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητα – GNA) υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου, καθορίζοντας κοινά σύνορα στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών.

Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση, καταγγέλλοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο» και εξηγώντας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε μια σειρά χωρών της ανατολικής Μεσογείου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), ο οποίος αντιμάχεται τις δυνάμεις της GNA, στο πλαίσιο του λιβυκού εμφυλίου.

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, ο ΟΗΕ αναμένεται να αναρτήσει και επισήμως τις συντεταγμένες που καθορίζονται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, με την Άγκυρα να προαναγγέλλει την έναρξη ερευνών ανατολικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Yeni Safak», ειδικότερα, στην περιοχή αναμένεται να αποσταλεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο θα ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, μνημόνιο συνεργασίας, μνημόνια, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK