04:11 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (132)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ υπαναχώρησαν από την Τρίπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Μηδενικές οι πιθανότητες επικράτησης του LNA, σύμφωνα με την GNA.

Από περιοχές και συνοικίες της Τρίπολης υπαναχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), εν μέσω της συνεχιζόμενης εμφύλιας διαμάχης στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα στρατεύματα του LNA έχασαν ένα από τα κύρια οχυρά στη λιβυκή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν σε οπισθοχώρηση.

Βέβαια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του LNA, η υπαναχώρηση οφείλεται σε «αναπροσαρμογή των θέσεων μάχης, με στόχο την απεμπλοκή από ορισμένες πολυσύχναστες κατοικημένες περιοχές».

Η προσπάθεια του LNA, του οποίου ηγείται ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, να καταλάβει την Τρίπολη –έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA)- διαρκεί παραπάνω από έναν χρόνο.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι δυνάμεις της GNA έχουν καταφέρει να αποκρούσουν τις επιθέσεις, με τη στρατιωτική βοήθεια και της Τουρκίας.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, η GNA ανακατέλαβε και την αεροπορική βάση «Watiya» στα δυτικά της Τρίπολης. Ο εκπρόσωπος του LNA, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η βάση εγκαταλείφθηκε για λόγους «στρατηγικής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών της GNA δήλωσε στο Twitter ότι «οι πιθανότητες επιτυχίας του Χαφτάρ είναι πλέον μηδενικές».

Η Λιβύη ταλανίζεται, εδώ και χρόνια, από την εμφύλια σύρραξη μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και του Στρατού Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Μάλιστα, τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και αρκετούς μήνες στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Από την πλευρά του, ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος είχε επισκεφθεί και την Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναλάβει τον έλεγχο όλης της λιβυκής επικράτειας, ενώ έχει διαβεβαιώσει ότι πολύ σύντομα θα εισέλθει και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.

Η διεθνής κοινότητα, όπως και αρκετές χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας– έχουν σπεύσει να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στα τέλη Ιανουαρίου, άλλωστε, είχε διεξαχθεί η διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρήνης για την περιοχή της Λιβύης, το οποίο βασιζόταν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στην απεμπλοκή όλων των ξένων δυνάμεων.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (132)
Tags:
πόλεμος, εμφύλιος, Λιβύη, Χαλίφα Χαφτάρ, Τρίπολη, GNA, LNA
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK