05:09 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Συνολικά 34 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, συμμετέχουν στη Συνθήκη «Open Skies», από την οποία αποφάσισαν να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη «Open Skies», ελληνιστί «Ανοιχτοί Ουρανοί».

Η αντίδραση της Ρωσίας και των υπόλοιπων κρατών–μελών ήταν άμεση, αποδοκιμάζοντας την απόφαση του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επικαλέστηκε τις υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επανειλημμένως απορρίψει το αμερικανικό «κατηγορώ», ισχυριζόμενη μάλιστα, ότι η Ουάσιγκτον είναι αυτή, η οποία προέβαινε σε τακτικές παραβιάσεις της «Open Skies».

Ποια είναι η Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί»

Η Συνθήκη υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος–μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών–μελών.

Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.

Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

1.500 πτήσεις από το 2002 έως το 2019

Η Συνθήκη τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2002, με τη συμμετοχή 34 κρατών. Το Κιργιστάν αναμένεται να αποτελέσει το 35ο μέλος.

Κάθε κράτος–μέλος είναι υποχρεωμένο να αποδέχεται έναν συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων κάθε χρόνο, ανάλογα με την έκτασή του.

Οι πρώτες πτήσεις επιτήρησης, με βάση τη Συνθήκη, πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2002. Το 2008, μάλιστα, συμπληρώθηκαν 500 πτήσεις επιτήρησης, ενώ το διάστημα 2002–2019, έλαβαν χώρα πάνω από 1.500 πτήσεις.

Ποιες χώρες συμμετέχουν

Στη Συνθήκη συμμετέχουν, όπως προαναφέρθηκε 34 κράτη–μέλη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα.

Ποια είναι αυτά:

Λευκορωσία, Βέλγιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Η συμμετοχή του Κιργιστάν έχει ήδη υπογραφεί, αλλά εκκρεμεί η έγκρισή της.

Tags:
Συνθήκη Ανοιχτοί Ουρανοί, Συνθήκη Open Skies, συνθήκη, Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, πτήσεις, πτήση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK