15:43 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Σύνορα Έβρου (238)
0 10
Βρείτε μας

Στη συνεδρίαση σήμερα στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ενημέρωσαν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε αρχικά ότι υπάρχει διαρκής συνεργασία, σχεδόν σε καθημερινή βάση με το υπουργείο Εξωτερικών, για κοινή λύση και αντιμετώπιση των βασικών εθνικών ζητημάτων, ενώ πρόσθεσε ότι «έχει δημιουργηθεί οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με ένα θέμα όχι ανάξιου λόγου, αλλά ασφαλώς ανάξιο αυτής της έντασης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας, και δημόσια συζήτηση γι’ αυτό» σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε έπειτα ότι: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα. Δεν αλλάζουν, δεν μετακινούνται, όπως αλλάζει και μετακινείται διαχρονικά, στο βάθος και στη διάρκεια δεκαετιών, η κοίτη του ποταμού Έβρου». Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασφαλίζει και προστατεύει τα σύνορά της και πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό, και πως το απέδειξε τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπου αποκρούστηκε μία απόπειρα οργανωμένης παραβίασης των συνόρων με όρους εισβολής ή υβριδικής απειλής.

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «αυτά τα ευαίσθητα εθνικά θέματα εκτιμώ ότι δεν προσφέρονται για ασκήσεις ευτελούς αντιπολίτευσης, μάλιστα, με όρους σπέκουλας, όταν ουδέποτε υπήρξε θέμα στην περιοχή του Μελισσοκομείου, άρα πρόκειται για χονδροειδή ψεύδη, τα οποία δυστυχώς έτυχαν θετικής ανταπόκρισης στο εσωτερικό της χώρας».

Ακολούθως ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας έχουν οριστεί με βάση αφενός τη συνθήκη της Λωζάνης και αφετέρου το Πρωτόκολλο του 1926, και περαιτέρω βάση τότε την κοίτη του Έβρου και ανέφερε ότι τα τμήματα αυτά διέπονται από κοινά ως επί των πλείστων χαρακτηριστικά που είναι τα εξής:

  • Πυκνή βλάστηση, κατάφυτα και αδιαπέραστα σε κάποια σημεία, πραγματική ζούγκλα.
  • Πλημμύρες τον χειμώνα, καλύπτονται από νερό τον χειμώνα. Σε διαρκή βάση, σχεδόν κάθε χρόνο, όταν πλημμυρίζει ο Έβρος. Κι αυτό βέβαια ισχύει για δεκαετίες.
  • Η δυσκολία της επακριβούς σημάνσεώς του καθιστά το θέμα αυτό ένα τεχνικό ζήτημα, όπως άλλωστε δήλωσε προ ημερών και ο Τούρκος Πρέσβης, ένα τεχνικό ζήτημα και τίποτα παραπάνω ασφαλώς έχει συνοριακή διαφορά.
  • Η πρόσβαση σε αυτά τα τμήματα, σε κάθε φυσικό πρόσωπο είναι πάντα πολύ δύσκολη. Για πάρα πολλά χρόνια σε ορισμένα από αυτά τα τμήματα κυριολεκτικά δεν έχει πατήσει άνθρωπος, ούτε Τούρκος, ούτε Έλληνας, πολλώ μάλλον στρατιωτικός».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ακόμα, ότι η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, μήκους 26 χιλιομέτρων, είναι μια διαδικασία που θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης και σήμανσης εδάφους που δεν επιτελούνται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει αναλάβει τυπικά να κατασκευάσει τον φράχτη, αλλά από τον Στρατό Ξηράς, και συγκεκριμένα την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που είναι αρμόδια να προχωρήσει σε αυτή την ακριβή αλλά δύσκολη σε ορισμένα τμήματα σήμανση του εδάφους.

Έπειτα από ΥΠΕΘΑ αναφέρθηκε στο περιστατικό στον Έβρο λέγοντας ότι: «Ο ελληνικός στρατός είχε προβεί σε αποψίλωση τμημάτων κατάφυτου εδάφους, όπως είπα, προκειμένου να προχωρήσει ακριβώς σε αυτή τη σήμανση. Όταν αυτό κατέστη αντιληπτό, ήρθαν στο σημείο κάποιοι Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί. Παρέμειναν στο όριο του τουρκικού εδάφους, κατασκήνωσαν για μερικές ημέρες, άναψαν φωτιές μέσα στα δασωμένα τμήματα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Απέναντί τους υπήρχαν, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια της παρουσίας τους, στοιχεία του Στρατού Ξηράς, στρατιώτες μας. Αυτό λοιπόν, με οδηγεί και στο τελευταίο σημείο που θα ήθελα να θίξω. Το επαναλαμβάνω: Ουδέποτε κατελήφθη, λοιπόν, ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις, προφανώς από στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο αυτές τις μέρες».

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν πολύ καλά το καθήκον τους και πως προστατεύουν απόλυτα την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο και θα το ξανακάνουν αν χρειαστεί.

Δένδιας: Τι συνέβη στον Έβρο

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεμήνυσε στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός στη συνεδρίαση, που διεξήχθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους, ούτε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. 

Μιλώντας για το τι συνέβη στον Έβρο, ο κ. Δένδιας τόνισε εκ νέου ότι αναφορές σε δήθεν κατάληψη εθνικού εδάφους που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης και ιδίως κομματικής ή ακόμη μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Τόνισε δε, πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα για «να κερδίσουμε λίγες και παροδικές εντυπώσεις και δημοσιότητα στο εσωτερικό» και πρόσθεσε πως η χώρα έχει πληρώσει επανειλημμένα στην ιστορία της την προσπάθεια εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων.

Μιλώντας για το τι συνέβη στον Έβρο, ο κ. Δένδιας είπε πως η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες και συγκεκριμένα μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση του φράχτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. 

«Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του φράχτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στην τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα, ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας» σημείωσε.
Θέμα:
Σύνορα Έβρου (238)
Tags:
τουρκική προκλητικότητα, τουρκικά μαχητικά, τουρκικός στρατός, ελληνοτουρκικά, Ένοπλες Δυνάμεις, εθνικός στρατός, σύνορα, Έβρος, Τουρκία, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK