16:55 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 86
Βρείτε μας

Το σενάριο αμερικανικής εμπλοκής στο κομμάτι του Έβρου σχολιάζουν αναλυτές στο Sputnik. Τι δήλωσε ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στο ζήτημα του Έβρου και των ελληνικών ανησυχιών περί αύξησης των μεταναστευτικών ροών φαίνεται να πραγματοποίησε παρέμβαση το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Σε αυτή την τρέχουσα χρονική στιγμή δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ένταση στον Έβρο» σχολιάζει στο Sputnik ο στρατηγικός αναλυτής, Ευθύμιος Πέτρου. «Ορισμένα ΜΜΕ επενδύουν, συντηρούν και προωθούν τη σύγκρουση. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Η Ελλάδα προχωράει σε ανέγερση φράχτη και οι Τούρκοι διαμαρτύρονται» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ θα παίξουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου «όπως κάνουν πάντα».

«Οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να επέμβουν πυροσβεστικά, αλλά όχι απαραίτητα και δίκαια. Δεν τους απασχολεί ποιος φταίει. Η ενδεχόμενη παρέμβασή τους θα μπορούσε να γίνει στο πνεύμα του "σταματήστε", δυστυχώς όχι στο "να τα βρούμε ή να το λύσουμε"» τονίζει ο Ε. Πέτρου, επισημαίνοντας: «Και στην κρίση των Ιμίων, που ήταν μια πραγματική κρίση, δεν έλυσαν το πρόβλημα».

Για τον ρόλο τον ΗΠΑ φέρεται να μίλησε σήμερα ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

«Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης» ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Με βάση με τα όσα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Ελλάδας, ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε τα εξής:

«Όταν βρέθηκα στην Αλεξανδρούπολη, μίλησα για την πίεση που υπάρχει στα ελληνικά σύνορα, στα σύνορα Τουρκίας–Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάλεσα την Τουρκία να εργαστεί στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των εντάσεων».

«Δόγμα Λουνς»

«Ιστορικά, οι ΗΠΑ δεν έχουν βοηθήσει ποτέ την Ελλάδα. Καμία παρέμβαση δεν υπήρξε για την πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα με τις παραβιάσεις-υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο» υπογραμμίζει στο Sputnik o Δημήτρης Καλτσώνης, αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Ισχύει ακόμα το περήφανο Δόγμα Λουνς (σ.σ. του παλιού γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ): Τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι πάντα πάνω από όλα. Κανέναν δεν αφορούν οι κατά καιρούς ελληνικές διαμαρτυρίες. Οι ΗΠΑ κινούνται πάντα με βάση τα δικά τους συμφέροντα και λειτουργούν πάντα με δύο παραμέτρους. Από τη μία, υπολογίζουν την τουρκική ελίτ και την κυβέρνηση της Τουρκίας, καθώς θεωρούν ότι έχει κάποια σχετική δύναμη, ενώ, αντίστοιχα, δεν υπολογίζουν την ελληνική κυβέρνηση, καθότι κάθε κυβέρνηση είναι μαριονέτα και υποτελής σε αυτές».

Tags:
Τουρκία, μεταναστευτικό, ΗΠΑ, Έβρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK