11:48 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Σύνορα Έβρου (233)
0 0 0
Βρείτε μας

Βίντεο απεικονίζει μικρές ομάδες μεταναστών και προσφύγων να επιχειρούν να διασχίσουν τον ποταμό του Έβρου, προκειμένου να εισέλθουν στα ελληνικά εδάφη.

Τις προσπάθειες διέλευσης στα ελληνικά εδάφη ξεκίνησαν δειλά–δειλά πρόσφυγες και μετανάστες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τον ποταμό του Έβρου, όπου μικρές ομάδες των 4-5 ατόμων επιχειρούν να διασχίσουν την ελληνοτουρκική μεθόριο.

Χρησιμοποιώντας βάρκες και καΐκια, οι μετανάστες προσπαθούν να «περάσουν» τα νερά του Έβρου και να εισέλθουν στην Ελλάδα, με στόχο να μεταβούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

​Νωρίτερα, μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι περίπου 6.000 άτομα έχουν μεταφερθεί από διάφορες περιοχές της Τουρκίας στην πόλη της Αδριανούπολης.

Όλα αυτά, σήμαναν συναγερμό στις ελληνικές αρχές, οι οποίες φοβήθηκαν ένα δεύτερο κύμα πίεσης προς τα ελληνικά σύνορα, ανάλογο μ’ αυτό του περασμένου Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

Κατά μήκος των ελληνικών συνόρων, για κάθε ενδεχόμενο, έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί, στρατιώτες και συνοριοφύλακες, καθώς και περίπου 300 στελέχη της Frontex.

«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ» η οποία όμως «φαίνεται ότι είναι διαχειρίσιμη».

«Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας. Τα τουρκικά ΜΜΕ παίζουν τους αριθμούς 6.000 και παραπάνω ότι μαζεύονται στα σύνορα» έσπευσε να προσθέσει.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ξεκαθάρισε ότι «δεν επιβεβαιώνεται η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου» εκ μέρους της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι δεν παρατηρούνται μαζικές μετακινήσεις, παρά μόνο μεμονωμένες προσπάθειες μεταναστών.

Επανάληψη της έντασης

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα πρωτοξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες επιχείρησαν να διέλθουν στο ελληνικό έδαφος.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα, αποτρέποντας μια ενδεχόμενη μαζική «εισβολή».

Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα επεισόδια, με τους μετανάστες να ανάβουν φωτιές και να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες απαντούσαν με δακρυγόνα, χημικά και προειδοποιητικές βολές.

Μάλιστα, οι ελληνικές αρχές κατηγόρησαν την Τουρκία ότι βοηθάει τους μετανάστες και τους εφοδιάζει με δακρυγόνα και άλλα αντικείμενα, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Ελλάδας.

Θέμα:
Σύνορα Έβρου (233)
Tags:
πρόσφυγες, μετανάστευση, μετανάστες, μετανάστης, Τουρκία, σύνορα, Έβρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK