23:09 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 21
Βρείτε μας

Η δυναμική της Ρωσίας απέναντι στο ΝΑΤΟ εξυμνείται από αναλυτή, ο οποίος επισημαίνει πως η Μόσχα καταφέρνει να εκθέτει τόσο τη Συμμαχία όσο και τις ΗΠΑ.

Στα τέλη Αυγούστου, δύο περιστατικά καταγράφηκαν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, όταν αρκετά αεροσκάφη των ΗΠΑ πέταξαν πάνω από τον Εύξεινο Πόντο και τη Βαλτική Θάλασσα. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή, Τομ Ρόγκαν, το μεγαλύτερο λάθος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ήταν το να στείλουν τα πλοία τους μόνα τους, δηλαδή χωρίς υποστήριξη, ενώ η Ρωσία έστειλε τα μαχητικά Su-27.

Ένα από τα περιστατικά στη Βαλτική Θάλασσα συνέβη όταν αρκετά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ διεξήγαγαν εκπαιδευτική πτήση πάνω από ευρωπαϊκές χώρες και ένα από αυτά έφτασε στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην ακτή της Κριμαίας.

Τότε, το βομβαρδιστικό B-52 κλήθηκε να αντιμετωπίσει ρωσικά μαχητικά σε απόσταση περίπου 30 μέτρων τα οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, δημιούργησαν ισχυρές αναταράξεις.

Ακόμα, το άλλο περιστατικό συνέβη όταν δύο μαχητικά Su-27 της Ρωσικής Αεροδιαστημικής Δύναμης συνόδευσαν έναν αμερικανικό βομβαρδιστικό πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα ώστε να αποτρέψουν την παραβίαση των συνόρων.

Έτσι, αυτές οι δύο επιτυχημένες ρωσικές επιχειρήσεις εναντίον του ΝΑΤΟ και των πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Ρόγκαν στο «Washington Examiner», θα μπορούσαν εύκολα να θέσουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά βομβαρδιστικά και ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να δώσουν πολλές εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, ο αναλυτής σημειώνει το εξής:

«Ο Στρατηγός της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, Τζεφ Χάριγκιαν, σχολίασε την αντίδραση της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι "παραμένουμε σε εγρήγορση, έτοιμοι και προετοιμασμένοι για ασφάλεια στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα". Γιατί, όμως, ο Χάριγκιαν υποστήριξε κάτι τέτοιο, τη στιγμή που ήδη η Ρωσία έχει αποδείξει ότι δεν είναι σωστό;».

Επίσης, ο αναλυτής θεωρεί ότι αυτό δείχνει και μια μεγάλη τακτική αποτυχία του ΝΑΤΟ, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ο χρόνος που απαιτείται για την τυπική ταχεία αντίδραση των F-16 ήταν αρκετός για να βοηθήσει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ, αλλά δυστυχώς δεν τους έφτασε, παρ' όλο που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τα αεροσκάφη που βρίσκονται στην Πολωνία ή στη Γερμανία, τα οποία ήταν πιο κοντά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναλυτή, το λογικό ήταν ότι αυτά τα αεροσκάφη θα είχαν υποστήριξη από την αρχή των πτήσεων τους και εάν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν ήθελαν να τα βοηθήσουν, κάτι που είναι πιθανό, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα F-16 από την αεροπορική βάση στη Γερμανία.

Ο κ. Ρόγκαν, όμως, τονίζει το εξής:

«Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει ήδη απαντήσει μέσω της αδιαφορίας της εξαιτίας των αμυντικών δαπανών και της συμπάθειάς της για το Nord Stream 2 της Ρωσίας».

Ο αναλυτής διαβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων περιστατικών, η Ρωσία μπόρεσε να διεισδύσει στον κυρίαρχο εναέριο χώρο της Δανίας αποδεικνύοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, την εύθραυστη εναέρια άμυνα του ΝΑΤΟ.

Βέβαια, μετά το περιστατικό στη Βαλτική Θάλασσα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη, Βλαντιμίρ Μπαρμπίν.

Σε απάντηση, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέρριψε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενο ότι τα ρωσικά μαχητικά πέταξαν πάνω από ουδέτερα ύδατα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και επέστρεψαν στην αεροπορική τους βάση αφού τα ξένα αεροπλάνα έφυγαν από τα ρωσικά σύνορα.

Tags:
μαχητικά αεροσκάφη, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK