23:20 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος του Παλάου, με επιστολή του στον Μαρκ Έσπερ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε πως το νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού είναι θετικό στην κατασκευή αμερικανικής στρατιωτικής βάσης.

H κυβέρνηση του Παλάου, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, ότι το νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι ανοιχτό στην κατασκευή στρατιωτικής βάσης του Πενταγώνου. 

Ο Τόμι Ρεμενγκεσάου, Πρόεδρος του Παλάου, ανέφερε σε επιστολή του προς τον κ. Έσπερ, σύμφωνα με το AFP:

«Το αίτημα του Παλάου προς τον αμερικανικό στρατό παραμένει απλό, δημιουργήστε εγκαταστάσεις κοινής χρήσης και, στη συνέχεια, ελάτε να τις χρησιμοποιείτε τακτικά».

Ακόμα, ο κ. Ρεμενγκεσάου επεσήμανε ότι το Παλάου, που έχει περίπου 22.000 κατοίκους, θα ήταν μια εξαιρετική τοποθεσία για την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Με βάση το Σύμφωνο Ελεύθερης Σύνδεσης, οι ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί να παράσχουν στο Παλάου ένοπλη προστασία σε αντάλλαγμα για τη χρήση του νησιού από το Πεντάγωνο.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν έχει τοποθετήσει στρατεύματα στο νησί ακόμα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Παλάου σημείωσε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην επιστολή του:

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους μηχανισμούς του Συμφώνου για να δημιουργήσουμε μια τακτική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Παλάου».

Η δημοσιοποίηση αυτής της επιστολής έρχεται αφού η Ουάσινγκτον, στα τέλη Αυγούστου, πρόσθεσε 24 κινεζικές εταιρείες σε μια λίστα οντοτήτων που αποκλείει ουσιαστικά από την αγορά αμερικανικών προϊόντων.

Μάλιστα, μερικές ημέρες αργότερα, ο κ. Έσπερ επισκέφθηκε το Παλάου και υποστήριξε ότι η Κίνα είχε επανειλημμένα παραβεί τις υποσχέσεις της σχετικά με το διεθνές δίκαιο.

Tags:
Μαρκ Έσπερ, επιστολή, ΗΠΑ, στρατιωτική βάση, Παλάου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK