03:49 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
0 40
Βρείτε μας

Σενάρια μετακίνησης του βασικού ΝΑΤΟϊκού προγεφυρώματος του Ιντσιρλίκ ανακινούνται τις τελευταίες μέρες από τα ΜΜΕ. Πόσο εύκολο να αλλάξουν οι ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Σε μια προσπάθεια συνέχισης της καλλιέργειας της αμερικανικής και ΝΑΤΟϊκής σωτηρίας για την Ελλάδα στη διαμάχη με την Τουρκία, έρχεται στο προσκήνιο το σενάριο μεταφοράς μιας βάσης της βορειοατλαντικής συμμαχίας στη χώρα μας.

Ελληνικά ΜΜΕ επικαλούνται δημοσίευμα του «Washington Examiner», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα ο γερουσιαστής και Πρόεδρος υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας με την Ευρώπη, Ρον Τζόνσον.

«Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί στο Ιντσιρλίκ. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε το χειρότερο. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα της κατάστασης» ανέφερε ο γερουσιαστής.

Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμά στο Sputnik o στρατιωτικός αναλυτής Πάρις Καρβουνόπουλος.

​«Μόλις προχθές ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα χαριεντιζόταν με τους Τούρκους αξιωματικούς στο Ιντσιρλίκ. Κάποιοι εξακολουθούν να καλλιεργούν το σενάριο ότι οι ΗΠΑ θα μας σώσουν με κάποια παρέμβαση, κάτι που δεν φαίνεται να ευσταθεί» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει απλά το μέσο πίεσης των ΗΠΑ στην Τουρκία ώστε να «μείνει δεμένη στο δυτικό άρμα».

«Δεν θα γίνει άμεσα μια μεταφορά της βάσης, αλλά θα είναι ορατή αναζήτηση λύσης με σκοπό να ασκηθεί ασφυκτική πίεση στην Τουρκία για να επανέλθει στο μαντρί η τουλάχιστον να μετριάσει την αντι-δυτική ρητορική και τις πράξεις της» επισημαίνει στο Sputnik ο Ζαχαρίας Μίχας, διευθυντής μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ-ISDA).

Επιπλέον, προσθέτει ότι θα ήταν δύσκολη η αντικατάσταση της βάσης, καθώς δεν το επιτρέπει γεωγραφικά η μεγάλη απόσταση.

«Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί ο πάγιος εκβιασμός από την Τουρκία, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη βορειοατλαντική συμμαχία ώστε να εξεταστούν λύσεις που λόγω γεωγραφίας επικεντρώνονται στα κράτη του ελληνισμού. Την Ελλάδα και την Κύπρο» τονίζει ο αναλυτής, εξηγώντας ότι δημιουργούνται νέες παράμετροι για την προσπάθεια απεξάρτησης των ΗΠΑ από τη βάση, αλλά όχι απαραίτητα μετακίνησής της:

«Η έναρξη της συζήτησης για την παγκοσμιοποίηση του ρόλου του ΝΑΤΟ με την ενδεχόμενη συμπερίληψη μεσανατολικών χωρών, μια συζήτηση που έθεσε ο ίδιος ο Τραμπ, δημιουργεί νέα δεδομένα και θα υπάρξουν και άλλα γεωγραφικά σημεία τα οποία σε συνδυασμό με τις λύσεις που ήδη εξετάζονται, θα μπορέσουν να απεξαρτήσουν σε σημαντικό βαθμό τη συμμαχία από τη γεωστρατηγική σημασία της βάσεως του Ιντσιρλίκ».

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που αναμοχλεύονται σενάρια μετακίνησης του ΝΑΤΟϊκού θύλακα της Μέσης Ανατολής.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Ευάγγελος Γεωργούσης, είχε σχολιάσει το ενδεχόμενο στο Sputnik:

«Σε μία τέτοια περίπτωση ρήξης, οι Αμερικανοί θα εξέταζαν το σχέδιο μετεγκατάστασης. Στη χώρα που θα πήγαιναν θα έπρεπε να τους παρέχει δύο πράγματα: σταθερότητα προοπτικής και όχι υψηλό κόστος μετεγκατάστασης. Η Ελλάδα έχει αυτά τα στοιχεία, αλλά δεν ξέρω αν είναι υποψήφια. Οι χώρες του Κόλπου είναι πιο κοντά στα στρατηγικά ενδιαφέροντα των ΗΠΑ αλλά και πιο κοντά στις απειλές της περιοχής. Πρόκειται για κράτη που οι ΗΠΑ δεν έχουν καλές σχέσεις όπως είναι το Ιράν και ο Λίβανος».

Τα σενάρια μετακίνησης τροφοδοτήθηκαν τότε από την απρόσμενη μείωση του προσωπικού στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
Tags:
ελληνοτουρκικά, Τουρκία, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK