18:50 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 41
Βρείτε μας

Απόστρατοι αξιωματικοί θεωρούν αναγκαία την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς ίσως και περισσότερο από τους 12 μήνες, ενώ για την υποχρεωτική θητεία στα 18 χρόνια θεωρούν ότι έχει υπέρ και κατά.

Η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενδεχόμενη αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς από τους εννέα στους 12 μήνες αλλά και για εισηγήσεις που δέχεται για υποχρεωτική θητεία στα 18 έτη αποτέλεσε αναμφίβολα την είδηση της συνέντευξης Τύπου την περασμένη Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.

«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών. Αυτό το θεωρώ απολύτως δεδομένο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την υποχρεωτική θητεία στα 18 είπε ότι «διευκολύνει πάρα πολύ τον προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων» καθώς «δημιουργεί καθεστώς ισότητας για όλους. Μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία. Αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, θα μεταθέσει απλά την είσοδό του στο πανεπιστήμιο για έναν χρόνο και θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στα 18». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θέλει να πειστεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις «ότι είναι κάτι το οποίο θα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία».

Στην Ελλάδα η θητεία στον Στρατό Ξηράς διαρκεί εννέα μήνες. Οι εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας περί αύξησης της θητείας αφορούν τον Στρατό Ξηράς προκειμένου οι στρατιώτες να υπηρετούν 12 μήνες όπως στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Ο κ. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης, υποστράτηγος εν αποστρατεία, μιλώντας στο Sputnik ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θεωρεί μικρή την εννεάμηνη θητεία και στη σωστή κατεύθυνση την αύξησή της.

«Η άποψη η δική μου, όπως και των περισσοτέρων αποστράτων αλλά και των εν ενεργεία αξιωματικών, είναι ότι πρέπει να αυξηθεί η θητεία. Οι εννέα μήνες θητείας που έχουμε σήμερα είναι πολύ λίγοι, είναι μικρό το διάστημα. Ως χώρα πρέπει να έχουμε κάποια στρατιωτική δύναμη, δηλαδή έναν αριθμό ενεργού στρατού αποτελούμενο από κληρωτούς και μόνιμους φυσικά. Σήμερα ο αριθμός αυτός, με τους εννέα μήνες θητείας, κρίνω ότι είναι μικρός. Αν αυξήσουμε τη θητεία, θα αυξήσουμε και τον αριθμό του ενεργού στρατού» σημείωσε ο κ. Κουτσαϊμάνης.

Μάλιστα, ο απόστρατος αξιωματικός θεωρεί ότι η θητεία θα έπρεπε να αυξηθεί στους 18 μήνες.

«Σε μια θητεία 18 μηνών θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν καλύτερα οι κληρωτοί στρατιώτες και να τους θεωρούμε εκπαιδευμένη εφεδρεία για το ω μη γένοιτο» επισήμανε.

Υπέρ της αύξησης της θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες είναι και κ. Γιώργος Γεωργιάδης, υποστράτηγος εν αποστρατεία που εισήλθε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων το 1970. Όπως είπε, τότε η θητεία διαρκούσε 24 μήνες, «διότι δίπλα μας έχουμε Τουρκία και Βουλγαρία που μονίμως εποφθαλμιούν έστω κι αν είναι σύμμαχοι».

«Δεν έχουμε γείτονες το Λουξεμβούργο ούτε το Μονακό. Άρα αναφανδόν η αύξηση της στρατιωτικής θητείας θεωρείται εκ των ουκ άνευ» επισήμανε μιλώντας στο Sputnik.

«Επίσης, έτσι δεν αποστερείται ο Έλληνας την ευθύνη για την εθνική άμυνα. Δεν είναι όπως είναι η Αστυνομία, δηλαδή κάτι το ξεχωριστό. Ο στρατός είναι η ασφάλεια ύπαρξης της χώρας για να υπάρχουν όλα τα νομικά καθεστώτα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Υπέρ και κατά της υποχρεωτικής θητείας στα 18

Από την άλλη πλευρά, η υποχρεωτική στράτευση στα 18 χρόνια, παρότι θα αυξήσει το στράτευμα και θα σταματήσουν οι αναβολές λόγω των σπουδών, κρίνεται και από τους στρατιωτικούς ότι έχει και μειονεκτήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσαϊμάνη, στα θετικά είναι ότι θα σταματήσουν «οι περίπου 30.000 αναβολές» οι περισσότερες εκ των οποίων καταλήγουν «σε εξαγορά της θητείας».

Στα αρνητικά προσάπτει το νεαρό της ηλικίας καθώς «τα παιδιά αυτά δεν έχουν βγει από το σπίτι τους, είναι ακόμα -ας μου επιτραπεί η έκφραση- στην αγκαλιά της οικογένειάς τους», ενώ «όσοι έχουν φύγει από το σπίτι για σπουδές, έχουν ανεξαρτητοποιηθεί πιστεύω ότι είναι καλύτερο».

Επισήμανε δε, πως η υποχρεωτική θητεία στα 18 θα σηματοδοτήσει μειωμένες δεξιότητες στους κληρωτούς αφού «μόλις τελειώσουν το Λύκειο θα έρθουν στον στρατό» και κατά συνέπεια ο στρατός δεν θα έχει την ευκαιρία να έχει πτυχιούχους που έχουν εξειδίκευση σε κάποιο αντικείμενο.

«Δεν θα έχουν καν δίπλωμα οδήγησης, αλλά αυτό μπορεί να λυθεί» είπε ο κ. Κουτσαϊμάνης τονίζοντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε άλλες γνώσεις που χρειάζεται ο στρατός από τους κληρωτούς. 

Tags:
υποχρεωτική θητεία, στρατιωτική θητεία, Στρατός Ξηράς, στρατός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK