18:25 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (672)
0 10
Βρείτε μας

Μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία, με αφορμή και τις τελευταίες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, απέστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στη σημασία της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Πορτογαλίας εν μέσω της τουρκικής προκλητικότητας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου. 

«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, όπως το απαιτούν οι περιστάσεις» τόνισε.

Να σημειωθεί πως η συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών υπογράφηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του υπουργού στην Πορτογαλία.

«Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και απειλές ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και με την ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για την προστασία των χωρών και των λαών μας» υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε πως συμφωνήθηκε η διοργάνωση επιχειρηματικών φόρουμ αμυντικών βιομηχανιών τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λισαβόνα, με στόχο τη δημιουργία στενών συνεργειών στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα, αλλά και στο πλαίσιο των αμυντικών πρωτοβουλιών της Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος ομόλογός του υπογράμμισε ότι η διμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας προσφέρει ένα επί πλέον εργαλείο εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας.

«Παρά το κλίμα έντασης» είπε ο Πορτογάλος υπουργός «που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός διατήρησε τη βούλησή του και πραγματοποίησε την επίσκεψη με στόχο να υπογράψει τη διμερή συμφωνία και να προαγάγει τον διμερή μας διάλογο».

Ακόμη ανέφερε πως μοιράζονται τις απόψεις τους σε θέματα που αφορούν περιφερειακές απειλές, είτε σε θέματα ευκαιριών ανάπτυξης της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών.

«Για τους λόγους αυτούς θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη σημερινή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, με την πεποίθηση ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας και Πορτογαλίας στον αμυντικό τομέα» κατέληξε ο Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου.

Η νέα κλιμάκωση στις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας προέκυψε από τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για επιστροφή του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας όπου βρισκόταν, ενώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται να φτάσει στην περιοχή που ορίζει η νέα NAVTEX σήμερα.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (672)
Tags:
υπουργός Άμυνας, Υπουργείο Άμυνας, άμυνα, συμφωνία, Πορτογαλία, Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Ελλάδα, Νίκος Παναγιωτόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK