19:10 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (681)
0 10
Βρείτε μας

Με το Oruc Reis να βρίσκεται στο Αιγαίο και την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η γείτονα θα περάσει την «κόκκινη γραμμή» και το ερευνητικό σκάφος θα πλεύσει εντός των 12 ναυτικών μιλίων. Αναλυτές επιχειρούν να «διαβάσουν» τι θα σήμαινε μια τέτοια κίνηση.

Η νέα έξοδος του Oruc Reis με την Τουρκία να έχει δεσμεύσει με NAVTEX θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, δημιουργεί νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λειτουργώντας επιβαρυντικά σε ένα ήδη μελανό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο οκτάμηνο.

Γνωστές είναι, εξάλλου, οι αμφισβητήσεις της γείτονος χώρας όσον αφορά τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και την πολιτική περί «γαλάζιας πατρίδας».

Καλεντερίδης: Πρόβλημα η διαχείριση της εισβολής του Oruc Reis πέραν της υφαλοκρηπίδας

Ο αναλυτής και συγγραφέας, Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στο Sputnik, επισήμανε ότι αρκετοί Έλληνες αναλυτές και πολιτικοί κάνουν λάθος όταν αναφέρουν την έκφραση «μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα».

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι και την προηγούμενη φορά (σ.σ. θα παρακολουθεί τις κινήσεις του) που το Oruc Reis αλώνιζε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και όχι στην υφαλοκρηπίδα που είναι μη οριοθετημένη και διεκδικείται από την Τουρκία και αυτό είναι ένα τραγικό λάθος να το λένε Έλληνες αναλυτές ή πολιτικοί. Γιατί με βάση το διεθνές δίκαιο και όπως είναι η δήλωση Μανιάτη στον ΟΗΕ, στις μη οριοθετημένες περιοχές η Ελλάδα -με βάση τη μέση γραμμή- θεωρεί ότι οι περιοχές ένθεν της μέσης γραμμής είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα» υποστήριξε ο κ. Καλεντερίδης.

Πρόσθεσε ότι στο «Καστελλόριζο είναι ξεκάθαρα ελληνική υφαλοκρηπίδα» και ότι όπως το τουρκικό ερευνητικό πραγματοποίησε την προηγούμενη φορά πλεύση σε μια περιοχή «3.500 χιλιομέτρων, με τον ίδιο τρόπο θα το κάνει και αυτές τις 10 ημέρες που δέσμευσαν την περιοχή».

Μάλιστα ο κ. Καλεντερίδης θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει «σχέδιο να το παρεμποδίσουν, ίσως και να μην υπάρχει και αντικειμενική δυνατότητα εκτός και αν χρησιμοποιήσει κανείς βία, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι στο τραπέζι».

Σύμφωνα με τον αναλυτή και συγγραφέα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι να διαχειριστεί την «εισβολή» -όπως τη χαρακτηρίζει- του Oruc Reis πέραν της υφαλοκρηπίδας.

«Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι να διαχειριστεί την εισβολή του Oruc Reis πέραν της υφαλοκρηπίδας, σε μια οιονεί περιοχή σκληρής εθνικής κυριαρχίας που είναι η περιοχή των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Εκεί πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να το διαχειριστεί η κυβέρνηση τουλάχιστον με τον τρόπο που έχει χειριστεί μέχρι τώρα την όλη κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας με τη νέα εισβολή του Oruc Reis»

«Αν περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια και πάει στα 6, εκεί σημαίνει ότι η Τουρκία έχει ως στόχο να κατοχυρώσει, με βάση τη δική της άποψη, ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης. Εάν το κατοχυρώσει στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, αυτό θα το επικαλεστεί και για τη Ρόδο και για την Κρήτη που ήδη το έκανε με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και αν ισχύσει γι' αυτή την περιοχή, θα ζητήσει να ισχύσει και για το υπόλοιπο Αιγαίο, και ιδιαίτερα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας. Αυτό προσπαθεί να πετύχει με την καινούρια πρόκληση-εισβολή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα» υποστήριξε ο κ. Καλεντερίδης.

Όσον αφορά στους εταίρους της χώρας που δείχνουν ακόμα να μη βρίσκονται σε «σκληρή γραμμή» υπέρ της Ελλάδας, ο κ. Καλεντερίδης εκτίμησε ότι «η Ελλάδα δίνει μηνύματα ότι δεν έχει διάθεση να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας κι αυτά τα μηνύματα τα παίρνουν οι δυτικοί (σ.σ. εταίροι) και συμπεριφέρονται αναλόγως».

«Αυτή η NAVTEX είναι διαφορετική»

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, που μίλησε στο Sputnik, πρόκειται για την τέταρτη τουρκική NAVTEX στην περιοχή, αλλά η συγκεκριμένη είναι διαφορετική.

«Είναι η τέταρτη τουρκική NAVTEX που είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες. Και είναι διαφοροποιημένη εξαιτίας της περιοχής που διεξάγεται. Δεν είμαστε πια σε διεθνή ύδατα που διακυβεύονται θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, γιατί ναι μεν μπορεί εμείς να λέμε ότι "εκεί η υφαλοκρηπίδα είναι ελληνική" (είναι ελληνική κατά εμάς), ότι "οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες είναι δικές μας", συζητάμε όμως με την Τουρκία να κάνουμε μια οριοθέτηση. Εδώ όμως η Τουρκία πάει και μπαίνει σε μια περιοχή που δεν είναι διεθνή ύδατα και έχουμε μια διαφορά που αφορά στα λεγόμενα δικαιώματα, αλλά εδώ μιλάμε πια για δυνητικά εθνικά ύδατα» εξήγησε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Όπως επισήμανε σήμερα, η περιοχή των 6 ναυτικών μιλίων (ν.μ.) γύρω από τα νησιά μας είναι εθνικά ύδατα, ενώ σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες η Ελλάδα όποτε θελήσει μπορεί να τα επεκτείνει στα 12 ν.μ.

«Αυτά είναι σαν έδαφος και δεν μπορεί να έρθει κανένας. Σε επίπεδο δικαιωμάτων, είναι σαν να είναι γη, είναι εθνικός χώρος. Βάσει των διεθνών συνθηκών, η Ελλάδα μπορεί τα 6 ναυτικά μίλια να τα κάνει 12. Εμείς λέμε λοιπόν ότι έχουμε δικαίωμα και θα το κάνουμε κάποια στιγμή που θα θελήσουμε από τα 6 να πάμε στα 12. Άρα δυνητικά μπορούμε στα 12 ν.μ. από τις ακτές μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Εδώ δεν μιλάμε δηλαδή για διεθνή ύδατα που υπάρχει κάποιο κυριαρχικό δικαίωμα. Εδώ μιλάμε για κυριαρχία» υπογράμμισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ποιος ο στόχος της Τουρκίας με τη νέα NAVTEX

Οι λόγοι που η Τουρκία κινείται πιο επιθετικά είναι πολλοί, σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο, ενώ ο πλέον προφανής είναι η αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

«Η Τουρκία έρχεται εδώ με διάφορους στόχους. Ένας από αυτούς είναι να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας να πάει από τα 6 στα 12 ν.μ. και έχει απόφαση από το Κοινοβούλιό της ότι μια τέτοια κίνηση είναι Casus Beli (σ.σ. αιτία πολέμου), ότι δηλαδή εάν το κάνουμε, θα μας κηρύξει τον πόλεμο. Επίσης θέλει να αλλάξει την ατζέντα που έχει τεθεί από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο που λέει "συζητήστε με την Ελλάδα για τα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας", ενώ οι Τούρκοι θέλουν να βάλουν θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών Αιγαίου, το θέμα της επέκτασης από τα 6 στα 12 ν.μ., θέματα για τη μουσουλμανική (κατ’ αυτούς τουρκική) μειονότητα της Θράκης. Με λίγα λόγια θέλουν να διευρύνουν την ατζέντα. Και επειδή δεν τα κατάφεραν διπλωματικά, θεωρούν ότι αν υπάρξει στρατιωτική πίεση στην περιοχή, θα γυρίσει ο δυτικός κόσμος και θα πει "συζητήστε κι αυτά να τελειώνουμε, βρείτε λύση στις διαφορές σας"» δηλώνει ο διεθνολόγος.

Ο κ. Δεσποτόπουλος προσθέτει ότι η Τουρκία κλιμακώνει επίσης την ένταση «για να δείξει ότι είναι παρούσα στην περιοχή κι ότι διεκδικεί δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και επίσης "τεστάρει" τις αντιδράσεις της Δύσης». Εκτιμά δε ότι στην παρούσα φάση απουσιάζει ο αμερικανικός παράγοντας από τη Μεσόγειο εξαιτίας των προεδρικών εκλογών.

Τι θα γίνει όμως εάν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος περάσει από τα 12 ν.μ. και φτάσει στα 6;

«Υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

Η μία περίπτωση είναι η Ελλάδα να ακολουθήσει τον σκληρό δρόμο της κλιμάκωσης, ανοίγοντας πυρ. Δεν το θεωρώ όμως πιθανό το σενάριο, γιατί στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα έχει απωλέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία κι επίσης θα δοθεί η αίσθηση στη διεθνή κοινότητα ότι πράγματι πρέπει να συζητήσουμε μια διαφορά από τα 6 στα 12 ν.μ.

Η άλλη περίπτωση είναι να προσπαθήσουμε χωρίς να ανοίξουμε πυρ, να απωθήσουμε το ερευνητικό σκάφος, αλλά πιθανόν να μην τα καταφέρουμε και να μπει μεταξύ 12 και 6 ν.μ. Εκεί θα υπάρχει μια αμφισβήτηση του δικαιώματός μας από την Τουρκία, αλλά αυτή υπάρχει ούτως ή άλλως. Θα υπάρξει έντονο πολιτικό θέμα μέσα στη χώρα μας, διότι η κοινή γνώμη θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πιο ψύχραιμους είναι μια αντίδραση η οποία πρέπει να γίνει έτσι προκειμένου να περάσει το κρίσιμο διάστημα και οι αμερικανικές εκλογές ώστε, χωρίς να έχουμε μπει σε στρατιωτικού τύπου περιπέτειες και με υπομονή, να συζητήσουμε την επόμενη ημέρα τα θέματα αυτά. Δεν είναι τυχαίο που οι Ευρωπαίοι έχουν θέσει τον Δεκέμβριο ως το χρονικό ορόσημο για να πιέσουν την Τουρκία καθώς θεωρούν ότι θα έχουν τελειώσει οι αμερικανικές εκλογές και η Τουρκία τότε πιθανόν να συμπεριφερθεί πιο ψύχραιμα» κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (681)
Tags:
Oruc Reis, Τουρκία, Ελλάδα, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Καστελλόριζο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK