20:56 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από συμφωνίες για τη χρήση πυρηνικών όπλων αλλά οι αξιωματούχοι της χώρας ανησυχούν για τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις.

Μπορεί η Ρωσία να έχει δεσμευθεί πως δεν θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο παρά μόνο αν της επιτεθούν, αλλά στις ΗΠΑ, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες.

Ένας από αυτούς είναι ο Κρίστοφερ Φόρντ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη διεθνή ασφάλεια και τη μη διάδοση των πυρηνικών, ο οποίος αναφερόμενος στα υποβρύχια μη-επανδρωμένα (drones) σκάφη της Ρωσίας που μπορούν να φέρουν πυρηνικά, δήλωσε πως «τα πυρηνικά αεροσκάφη Poseidon της Ρωσίας απειλούν να εκμηδενίσουν τις αμερικανικές πόλεις και να θέσουν τέλος με βιβλικά σενάρια και αυτό προκαλεί αμφισβήτηση της δέσμευσης της Μόσχας στο διεθνές δίκαιο».

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε το υποβρύχιο drone Poseidon τον Μάρτιο του 2018, μαζί με πολλά άλλα νέα στρατηγικά συστήματα παράδοσης πυρηνικών στόχων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ικανότητας της Μόσχας να αντιδράσει σε περίπτωση επίθεσης μεγάλης κλίμακας.

Σε έκθεση που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ασφαλείας και την Αμερικανική Εταιρεία Δικηγορικών Συλλόγων την Παρασκευή, ο Φορντ χαρακτήρισε το Poseidon ως ένα «ενοχλητικό» όπλο, επειδή πιστεύει ότι η Ρωσία έχει την πρόθεση «να τα ταιριάξει με πυρηνικές κεφαλές πολλών μεγατόνων και να τις εκτοξεύσει πέρα από τον ωκεανό, κατά τη διάρκεια του πολέμου, προκειμένου να κατακλυστούν οι παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ με ραδιενεργά τσουνάμι».

«Η μεγάλη επιχειρησιακή εμβέλεια του Poseidon - που περιλαμβάνει μια εξαιρετικά καταστροφική κεφαλή, η οποία αποστέλλεται χωρίς δυνατότητα ανάκλησης σε ένα διασυνοριακό πέρασμα που θα μπορούσε να πάρει ημέρες - εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το βαθμό στον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς νομικούς κανόνες και αρχές» υποστηρίζει ο Φόρντ.

Το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης «Νεκρό Χέρι» επίσης ανησυχεί τις ΗΠΑ

Ο Φόρντ εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες για το αυτοματοποιημένο σύστημα πυρηνικής εκτόξευσης «Περίμετρος – Νεκρό Χέρι» της Σοβιετικής εποχής, το οποίο η Ρωσία είχει επιβεβαιώσει πως λειτουργεί το 2011.

«Εάν κάποιος υποθέσει ότι αυτό το σύστημα πράγματι υπάρχει και λειτουργεί όπως αναφέρθηκε, εάν ενεργοποιηθεί από την διοίκηση σε περίοδο κρίσης, η Περίμετρος προφανώς θα εκτοξεύσει αυτόματα το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας εάν εντοπίσει πυρηνικές εκρήξεις στη Ρωσία και ο εγκέφαλος των υπολογιστών της δεν θα μπορούσε στη συνέχεια να δημιουργήσει επικοινωνίες που να τη συνδέουν με το Γενικό Επιτελείο» δήλωσε ο Φόρντ εξηγώντας την αρχή λειτουργίας του συστήματος.

«Για όσους ενδιαφέρονται για την ηθική των πυρηνικών όπλων, η Περίμετρος θέτει σίγουρα ανησυχητικά ερωτήματα. Μπορεί η Ρωσία να υπερασπιστεί την Περίμετρο ως τίποτα περισσότερο, από απλώς ένα εκδικητικό και βαρβαρικό καθρέφτη που αντανακλά την αποκάλυψη; Η Ρωσία φαίνεται να έχει πολλές εξηγήσεις να δώσει» πρόσθεσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Στην έκθεσή του, ο Φορντ επιτέθηκε επίσης στην πυρηνική θέση της Κίνας, παρά τη δέσμευση του Πεκίνου στο «Όχι Πρώτη Χρήση» (NFU) και την προσέγγιση «ελάχιστης αποτροπής», ενώ συνεχάρη τη χώρα του, τις ΗΠΑ, ως «μακράν οι πιο ειλικρινείς μεταξύ των κατόχων πυρηνικών όπλων όσον αφορά ζητήματα δογμάτων, στάσεων, πολιτικών, προϋπολογισμών και μελλοντικών σχεδίων».

Η Κίνα, ισχυρίστηκε ο Φόρντ, ήταν «εξαιρετικά αδιαφανής» σχετικά με το πυρηνικό δόγμα της, ενώ επεκτείνει τα οπλοστάσια της, και «λίγοι ξένοι παρατηρητές λαμβάνουν το [NFU] στα σοβαρά».

Εγγυημένα αντίποινα από τη Ρωσία

Η Μόσχα άρχισε να εργάζεται σε συστήματα όπλων κατά τη δεκαετία του 2000, αφού οι ΗΠΑ κατάργησαν μονομερώς τη Συνθήκη Αντι-Βαλλιστικών Πυραύλων και άρχισαν να δημιουργούν και να αναπτύσσουν αντιπυραυλικά συστήματα στην Ανατολική Ευρώπη, φαινομενικά για να στοχεύουν «ιρανικούς πυραύλους». ‘

Οι ρωσικές ανησυχίες ενισχύθηκαν από το «Prompt Global Strike» του Πενταγώνου, το οποίο είναι σύστημα μαζικής συμβατικής επίθεσης, με όπλα ακριβείας εναντίον ενός εχθρού για να αποκεφαλιστεί η ηγεσία και η άμυνά τους και να απενεργοποιηθεί η ικανότητα πυρηνικής ανταπόκρισης.

Το 2019, η κυβέρνηση Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από τη συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις ενδιάμεσης εμβέλειας, μια συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ που απαγορεύει το σχεδιασμό, την παραγωγή και τη χρήση χερσαίων πυραυλικών συστημάτων εμβέλειας 500-5.500 χιλιομέτρων.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι παροτρύνουν τώρα την Ουάσινγκτον να ανανεώσει τη Συνθήκη για τη μείωση των νέων στρατηγικών όπλων του 2010 ή τη νέα START, πριν λήξει στις αρχές του 2021. Η νέα START είναι η τελευταία σημαντική στρατηγική συμφωνία όπλων μεταξύ των πυρηνικών υπερδυνάμεων.

Μείωση του ορίου στη χρήση πυρηνικών από τις ΗΠΑ

Τον Αύγουστο, το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας κυκλοφόρησε ένα ενημερωμένο πυρηνικό οδηγό, με το έγγραφο να αναφέρει πως η Μόσχα δεσμεύεται οτι δεν θα είναι ποτέ εκείνη που θα ξεκινήσει πυρηνικές εχθροπραξίες και θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μόνο σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση η οποία απειλεί «την καταστροφή της Ρωσίας ως κράτους».

Το έγγραφο προτρέπει την αμερικανική πλευρά, να ανανεώσει αμέσως τη νέα συμφωνία START, χαρακτηρίζοντας τη συνθήκη ως έναν αποτελεσματικό τρόπο «να επιτρέψει και στις δύο πλευρές να διατηρήσουν τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, να διασφαλίσουν τη διαφάνεια αυτών των όπλων και, ως αποτέλεσμα… να καταστήσουν δυνατή την πρόβλεψη των πολεμικών ικανοτήτων για την καθορισμένη περίοδο, αξιόπιστα», ενώ εργάζονται για περαιτέρω περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων μέσω νέων συμφωνιών.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πυρηνικών 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διάρκειας 30 ετών. Μετά την αναθεώρηση της πυρηνικής στάσης του 2018, η κυβέρνηση Τραμπ παρείχε επιπλέον χρηματοδότηση για το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων τακτικών και θαλλάσιων πυρηνικών και μείωσε το όριο για τη χρήση τους, επιτρέποντας να χρησιμοποιηθούν εναντίον ενός αντιπάλου που δεν κατέχει πυρηνικά.

Τον Μάρτιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας θα φθάσουν σε ρυθμό εκσυγχρονισμού κατά 87% έως το τέλος του 2020.

Tags:
Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ, Κίνα, Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Όπλων, Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς, Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων, Πυρηνικές Δυνάμεις, πυρηνικό υποβρύχιο, πυρηνικά υποβρύχια, αποπυρηνικοποίηση, πυρηνική συμφωνία, πυρηνική επίθεση, πυρηνικό πλήγμα, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK