07:53 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Με Προεδρικό Διάταγμα κλείνουν οι όρμοι και χαράσσεται ευθεία γραμμή στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και τα νησιά του Ιονίου. Επόμενο βήμα, σε συνεννόηση με την Ιταλία, είναι η επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ στα 12 μίλια. Οι διαφορές Αθήνας-Τιράνων για την ΑΟΖ στο Βόρειο Ιόνιο θα λυθούν τελικά στη Χάγη, τονίζουν απ' το ΥΠΕΞ.

Η Ελλάδα εντός του προσεχούς διαστήματος επεκτείνει την ΑΟΖ της στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια, έχοντας προηγηθεί σχετική συμφωνία με την Ιταλία.

Το πρώτο βήμα για την τελική διευθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Ρώμης έγινε χθες 28/12, όταν και τέθηκε με Προεδρικό Διάταγμα σε ισχύ το κλείσιμο των όρμων και η χάραξη ευθειών γραμμών στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και τα νησιά του Ιονίου, μέχρι το Ακρωτήρι Ταίναρο της Πελοποννήσου.

«Το αμέσως επόμενο βήμα μας, μετά το κλείσιμο των κόλπων και των όρμων είναι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Ήταν το προαπαιτούμενο για να πάμε στη ρύθμιση της ΑΟΖ. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτή. Θα διευθετηθεί με νομοσχέδιο το προσεχές διάστημα», επιβεβαιώνουν στο Sputnik πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκονται δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

«Αυτόματη, χωρίς αμφισβητήσεις η επέκταση της ΑΟΖ»

«Η διεθνής αναγνώριση της νέας χάραξης χωρικών υδάτων προκύπτει αυτομάτως και χωρίς αμφισβητήσεις», προσθέτουν, διότι «υπάρχει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει υπογράψει και η Ελλάδα και η συντριπτική πλειονότητα των κρατών. Δεν έχουμε κανένα ζήτημα και δεν πρόκειται να προκύψει απολύτως κανένα, διότι ακριβώς αυτή η Σύμβαση δίνει το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια».

«Η ΑΟΖ ήταν κάτι που είχαμε στο μεταξύ συμφωνήσει με την Ιταλία ήδη πριν από επτά μήνες, είναι το επόμενο βήμα και ήταν, το τονίζουμε, προσυμφωνημένο», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Στο Ιόνιο Πέλαγος ωστόσο, εκκρεμούν οι διαφορές για την ΑΟΖ με την Αλβανία. «Όμως, η διαδικασία διευθέτησής τους συμφωνήθηκε πρόσφατα», μας υπενθυμίζουν απ’ το ΥΠΕΞ.

«Θα πάμε και οι δυο μεριές στη Χάγη. Είναι συμφωνημένο. Προσφεύγουμε στη Χάγη διότι η παλαιότερη οριοθέτηση της ΑΟΖ είχε εκπέσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη Αλβανίας. Το διευκρινίζουμε. Τριβή με την Αλβανία δεν υπάρχει. Θα λύσουμε το θέμα στη Χάγη. Η διευθέτηση της ΑΟΖ στο Βόρειο Ιόνιο, είναι η συνέχεια της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία», καταλήγουν οι πηγές του ΥΠΕΞ.

Σε σχέση με τις εκκρεμότητες στο Ανατολικό Αιγαίο και τις αγεφύρωτες διαφορές με την Τουρκία «δεν έχουμε ακόμη κάτι να ανακοινώσουμε. Βρίσκονται σε άλλο σημείο του ορίζοντα, είναι σοβαρό θέμα, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ακόμα», συνοψίζουν οι πηγές.

«Casus Belli για Τουρκία η διευθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο»

«Το θέμα της ΑΟΖ στο Ιόνιο αφορά απλώς στη δημοσίευση σε ΦΕΚ, δηλαδή στην επισημοποίηση της επέκτασης των χωρικών υδάτων μας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, σύμφωνα με το δικαίωμα που μας παρέχει το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρόκειται σε αυτό να αντιδράσει κανείς», επαναλαμβάνουν στο Sputnik και διπλωματικές πηγές, «κι αυτό γιατί έχει προηγηθεί και η συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Το θέμα είναι -προσθέτουν εμφατικά- να τολμούσε η Ελλάδα να κάνει το ίδιο στο Αιγαίο, με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, πράγμα που οι Τούρκοι θα το θεωρούσαν casus Belli».

Μια ανάγνωση, συνοψίζουν οι διπλωματικές πηγές, της σημερινής κίνησης διευθέτησης της ΑΟΖ στο Ιόνιο (η οποία υπογραμμίζουν εμφατικά κι επαναληπτικά «είναι απόλυτο δικαίωμα μας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας») είναι ότι «το δικαίωμά μας ασκούμε εκεί που μπορούμε, επειδή δεν υπάρχουν συνέπειες. Δεν τολμάμε ωστόσο να το ασκήσουμε έναντι της Τουρκίας».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών με το χθεσινό Προεδρικό Διάταγμα γίνεται «ένα απαραίτητο βήμα στη διαδικασία επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας στην προαναφερθείσα περιοχή (σ.σ.: στο Ιόνιο), μια ενέργεια που, βάσει της Σύμβασης, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας. Σταθερά δεσμευμένη για την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ενεργεί πάντα σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα».

Και στο Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε τονίζεται ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα -όπως απορρέει από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αντικατοπτρίζει το διεθνές εθιμικό δίκαιο- να ασκεί τα αντίστοιχα δικαιώματά της σε άλλες περιοχές της επικράτειάς της».

Tags:
Νίκος Δένδιας, Ανατολικό Αιγαίο, Τουρκία, Δίκαιο της Θάλασσας, Αλβανία, Ιταλία, ΑΟΖ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK