00:03 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρά τις πιέσεις που δέχεται για να προχωρήσει στην εκχώρηση Αυτοκεφαλίας με ότι συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση για ολόκληρη την Ορθοδοξία, και παρά τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων του Φαναρίου προς την κυβέρνηση Ποροσένκο -στις 23 Ιουλίου- στο τέλος θα σταθμίσει τις ιστορικές ευθύνες Του.

H συνάντηση των δυο προκαθημένων της Ρωσικής Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλου και Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στην έδρα της πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, στο ταπεινό, αλλά ιστορικό για όλη την Παγκόσμια Οικουμενική Ορθοδοξία, Φανάρι, στην Τουρκία, στις 31 Αυγούστου 2018, όπως φάνηκε διεξήχθη σε πολύ βαρύ κλίμα! Βαρύτατο! Και για τις δυο πλευρές.

Δυστυχώς, δεν προσέθεσε τίποτα αισιόδοξο, ούτε κάτι θετικό, στην κρίση που έχει ξεσπάσει, ως μη όφειλε μεταξύ των δυο Εκκλησιών με αφορμή το αίτημα της κυβέρνησης Ποροσένκο μέσω της σχισματικής Εκκλησίας του Φιλάρετου, για παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία. Το κλίμα έγινε ακόμα πιο δύσκολο με τη διαρροή σε Έλληνες και Ουκρανούς δημοσιογράφους «ανεπίσημης» δήλωσης του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ ότι «έχει ήδη ληφθεί απόφαση για απαραχώρηση αυτοκέφαλου στην Ουκρανία»! Μια δήλωση που έκανε τον γύρω της Ουκρανίας της Ρωσίας και των Βαλκανίων.

Δυστυχώς, στην πραγματικότητα οι δυο κορυφαίοι ηγέτες, Βαρθολομαίος και Κύριλλος, αυτό που επισφράγισαν με εκείνη την συνάντηση είναι οι ήδη γνωστές θέσεις τους. Από τη μια, η Εκκλησία και το Πατριαρχείο Μόσχας που έχει ιστορικές και πνευματική αναφορά στο Κίεβο, σήμερα πρωτεύουσα της Ουκρανίας, από τα χρόνια εκχριστιανισμού των Ρως και, προφανώς ορθώς αντιδρά στην διαφαινόμενη ντε φάκτο απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία και μάλιστα σε μια μέχρι ακόμα και σήμερα Ορθόδοξη αλλά σχισματική εκκλησιατική κοινότητα υπό τον Φιλάρετο.

Και από την άλλη, η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, που δυστυχώς φρονώ αδικαιολόγητα πεισματικά, ίσως και λόγω της μη συμμετοχής των τεσσάρων Πατριαρχείων στην Μεγάλη, —παρά λίγο — Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης το 2016, προχωρά στη εκχώρηση (παραχώρηση) Αυτοκέφαλου! Ένα αυτοκέφαλο που έχει αιτηθεί μια Εκκλησιαστική κοινότητα που ακόμα και σήμερα αρνούνται να αναγνωρίσουν όλες οι υπόλοιπες 14 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες όπως και το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο!

Αν και πιστεύω ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρά τις πιέσεις που δέχεται για να προχωρήσει στην εκχώρηση Αυτοκεφαλίας με ότι συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση για ολόκληρη την Ορθοδοξία, και παρά τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων του Φαναρίου προς την κυβέρνηση Ποροσένκο —στις 23 Ιουλίου- στο τέλος θα σταθμίσει τις ιστορικές ευθύνες Του.

Γνωρίζει, πιστεύω πολύ καλά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ότι ήδη η μη περατωθείσα σε Πανορθόδοξο επίπεδο Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας και μάλιστα χωρίς την συμμετοχή των πολυπληθέστερων Εκκλησιών (της Γεωργίας της Βουλγαρίας της Ρωσίας και της Αντιόχειας αλλά και οι ουσιώδεις και ζωτικές αμφιβολίες εκ των υστέρων βέβαια, των Εκκλησιών της Ελλάδος, της Σερβίας και της Ρουμανικής) τίναξε στον αέρα την ήδη τραυματισμένη ενότητα της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας!

Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι επί των ημερών της Ποιμαντορίας του άνοιξαν —χωρίς δική του ευθύνη όμως — και άλλες μεγάλες πληγές. Το ζήτημα της Εκκλησίας της Εσθονίας. Το ζήτημα της Εκκλησίας της Γεωργίας. Αλλά και άλλα μικρότερα άλλης φύσεως ζητήματα που πληγώνουν την ενότητα σε καθολικό επίπεδο, την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Γνωρίζει επίσης ότι το φλέγον ζήτημα του ποιος έχει δικαίωμα να παραχωρεί αυτοκέφαλα ή όχι, που ήταν εκ των βασικότερων στην ατζέντα της παρολίγο Πανορθόδοξης, παραμένει άλυτο! Είναι σε εκκρεμότητα!

Γνωρίζει επίσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ότι ο θεσμός των επισκοπικών συνελεύσεων που άτυπα, ανεπίσημα και χωρίς νομιμοποίηση από τους ιερούς κανόνες, έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, αντί να λύσει το ζήτημα της συνενόησης μεταξύ των Εκκλησιών της Παγκόσμιας Ορθόδοξης διασποράς το ενέτεινε! Το περιέπλεξε! Το έκαμε χειρότερο. Υπάρχουν οι σχετικές εκθέσεις και πορίσματα που του υπέβαλλαν και το Αρχ. Αμερικής Δημήτριος αλλά και άλλοι εντεταλμένοι επιστήμονες (θεολόγοι).

Επομένως η παραχώρηση αυτοκέφαλου και μάλιστα σε μια Εκκλησιαστική σχισματική κοινότητα, αντί να θεραπεύσει το πρόβλημα θα το εντείνει! Θα το χειροτερεύσει! Ίσως και να είναι η αφορμή για νέα αιματηρά γεγονότα, στο εσωτερικό της Ουκρανίας, που δεν θέλει και φυσικά δεν επιθυμεί να χρεωθεί ο ίδιος! Ειδικά μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα όπως είναι τώρα μεταξύ των Ορθοδόξων φανατικών Πιστών στην Ουκρανία ανάμεσα σε τέσσερις Εκκλησιαστικές Ορθόδοξες κοινότητες που η κάθε μια διεκδικεί για τον εαυτό της την κρατική και Ορθόδοξη οικουμενική αναγνώριση πέραν εκείνης που ήδη εδώ και 10ετιες υπάρχει και υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γνωρίζει επίσης την μεγάλη πικρή και αιματηρή αλήθεια ότι όποτε πολιτικές ίντριγκες, μίση και πάθη της κοσμικής διανόησης και αντίληψης προσχώρησαν στους κόλπους της Ορθοδοξίας έδρασαν μόνον ως θανατηφόρος υιός! Για αυτό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να θεραπεύσει την παν αίρεση του εθνοφυλετισμού εξ αιτίας της οποίας τα βαλκάνια επί αιώνες, οι κατ άνθρωπο και όχι κατά Θεό δρώντες εκκλησιαστικές ηγέτες, βούτηξαν στο αίμα τους λαούς τους(!) το 1872 εξέδωσε την γνωστή εγκύκλιο που καταδικάζει τον εθνοφυλετισμό! Μια ασθένεια που κατά μείζονα λόγο είχε κυριεύσει τους σλαβόφωνους λαούς όταν η έπραση και η κοσμική αλαζονία είχε κατακυριεύσει θρησκευόμενους και μη ανθρώπους στα αιματοβαμένα βαλκάνια.

Γνωρίζει πολύ καλά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διότι είναι συν τοις άλλοις είναι και άριστος διπλωμάτης, αλλά έχει και εξελιγμένη πληροφόρηση, ότι η Εκκλησία της Ρωσίας δεν θα κάνει καμία ενέργεια που να θίγει και να πληγώνει την ήδη τραυματισμένη ενότητα της Ορθοδοξίας παγκόσμιως. Το είπε, άλλωστε, ο ίδιος ο Πατριάρχης Κύριλλος στον ίδιο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Φανάρι και το έχει επαναλάβει και στο παρελθόν «δεν θα κάνει ποτέ κάτι η Ρωσική Εκκλησία που θα τραυματίσει την ενότητα και την Οικουμενικότητα της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας».

Επομένως νομίζω, υποθέτω και φρονώ, αλλά κυρίως γνωρίζοντας από κοντά και μάλιστα πάρα πολύ καλά, την φωτεινότητα του Προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, την διάκριση που τον διακατέχει ως εκκλησιαστικό χάρισμα και προνόμιο ηγέτου με παγκόσμια ακτινοβολία αλλά και καθολική αναγνώριση που απολαμβάνει μέσα στον Χριστιανικό Κόσμο, σε ανατολή και δύση, στο τέλος, θα σταθμίσει τις αποφάσεις του. Νομίζω αυτό που θα (πρέπει να κάνει) πρώτα είναι αφού κερδίσει ο ίδιος χρόνος για δική του χρησιμότητα και εσωτερική διαχείριση προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής κοινότητας, προκειμένου να εξισορροπήσει μεταξύ και των πολιτικών δυνάμεων που παρασκηνιακά συγκρούονται (ΝΑΤΟ & ΡΩΣΙΑ), θα είναι να πάρει εκείνη την απόφαση που πρωτίστως θα ενώσει την Παγκόσμια Ορθοδοξία!

Θα τον καταστήσει —τον ίδιο και τον διάδοχο του όποιος και αν είναι- ακόμα ισχυρότερο και αδιαμφισβήτητο πνευματικό ηγέτη και πηδαλιούχο της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας και στο τέλος, με μια κίνηση «ρουά — ματ», θα εξουδετερώσει κάθε παγίδα που μπορεί να του έχουν στήσει!

Ξέρει. Βλέπει. Διαβάζει πίσω από αυτά που συμβαίνουν. Έχει αποδείξει ότι ξέρει να σταθμίζει τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Προ πάντων, θεωρώ, και προσεύχομαι να μη διαψευστεί κάθε ελπίδα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας γιατί επί της δικής του Πατριαρχίας μπορεί να αναδείχθηκαν πολλά και σοβαρά μακροχόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα στο εσωτερικό της ορθόδοξης οικογένειας, εν τούτοις, είναι απίσης ακλώνητη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια πως το ίδιο αυτό διάστημα από το 1992 η Ορθόδοξη Εκκλησία, στην ανθρώπινη της διάσταση τουλάχιστον, αν και βρέθηκε αρκετές φορές αντιμέτωπη με τους πειρασμούς το κοσμικό φρόνημα και την εκκοσμίκευση, κατάφερε να διαλάμψει ακόμα περισσότερο σε όλα τα επίπεδα. Δεν νομίζω λοιπόν ότι ένας τέτοιος ηγέτης θα διακινδύνευε να γκρεμίσει όσα με κόπο, θυσίες, μόχθο, τεράστια εργασία —νύχτα και ημέρα — και κυρίως με προσευχή — έχτισε, όχι βέβαια για τον εαυτό του αλλά προς Δόξα του Θεού και της Εκκλησίας.

Σε διαφορετική περίπτωση —δεν θέλω ούτε καν να το σκέφτομαι- όχι μόνον θα έχει διαψεύσει όλους μας και την ζώσα ουσία της Ορθοδοξίας που είναι η Ελπίδα η Ζωή και η Ειρήνη στην ανθρώπινη διάσταστη της Μια Αγίας Αποστολικής και Καθολικής Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας, αλλά κυρίως θα έχει απεμπολήσει την Οικουμενικότητα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης που οι προκάτοχοι του κράτησαν επί 17 αιώνες όρθια ζώσα και ακτινοβολούσα(!) καθιστώντας τον εαυτό του ως τον τελευταίο Πανορθοδόξως αναγνωρισμένο ως Οικουμενικό!

Πολύ φοβάμαι, επειδή ο θρησκευτικός φανατισμός, δυστυχώς είναι ο χειρότερος κάθε άλλου φανατισμού, και η Ορθοδοξία το έχει πληρώσει αυτό επί αιώνες, για αυτό και το 1872 η Πατριαρχική Σύνοδος εξέδωσε και κήρυξε ως αίρεση τον εθνοφυλετισμό, δυστυχώς, αν βιασθεί, αφενός θα έχει ακυρώσει στην πράξη την αυτή την ίδια την Πατριαρχική εγκύκλιο του 1872 που καταδικάζει τον εθνοφυλετισμό, και αφετέρου, το ακόμα χειρότερο θα έχει βουτήξει τα χέρια του στο αίμα, με το πρώτο αίμα που εύχομαι ποτέ να μη χυθεί στην Ουκρανία(!), που πολύ φοβάμαι όμως, πως στους κόλπους της Ουκρανικής Κοινωνίας, έχει χαθεί η αυτοσυγκράτηση! Πρέπει να επικρατήσει η σύνεση. Ψυχραιμία. Σωφροσύνη. Διάκριση. Ενότητα. Ομοψυχία. Αδελφοσύνη. Να εργασθούν όλες οι πλευρές για την ειρήνευση. Με μια λέξη αν δεν επικρατήσει η Ορθοδοξία που είναι Αγάπη, τότε τα δεινά που θα επισωρευθούν, όχι μόνο για τον Ουκρανικό Λαό, αλλά και για τους γύρω λαούς θα είναι πολύ οδυνηρά!

Για αυτό — νομίζω — ότι η Πρόνοια του Θεού είναι τέτοια και τόση για τον Λαό Του, που ακόμα και λαθος να πράξει ως απλός άνθρωπος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και προς στιγμή ο εωσφόρος θελήσει να παίξει άθλιο και χυδαίο παιχνίδι εις βάρος της Μιας Αγίας Αποστολικής και Καθολικής Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να την θέσει ενώπιον προ μεγάλων πειρασμών, και δοκιμασιών, ο Πανάγαθος Θεός και Οδηγός του Σύμπαντος Κόσμου, θα λάβει πρόνοια, και μέριμνα τέτοια, όπως την τελευταία στιγμή έλαβε και στα χρόνια του Ιώβ, και δεν επέτρψε την καταστροφή του Λαού του, έτσι και τώρα, όπως και σε κάθε άλλη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, ο Θεός «παρενέβαινε» με την Χάρη Του, και φώτιζε αυτοκράτορες, βασιλείς ηγέτες, πολιτικούς, πατριάρχες αλλά και απλούς λαϊκούς ανθρώπους, και έσωζε τον Άνθρωπο από το τέλμα και την κόλαση.

Ας ευχηθούμε λοιπόν να πρυτανεύσει η Θεία και Ιερή Λογική και όχι η εσωφορική παράνοια που σκοτίζει νόες, και ψυχές μεταβάλλοντας και μετατρέποντας τον Άνθρωπο από ζώο Θεούμενο και σκέτο ανθρωπόμορφο ζώο! Έχω την πεποίθηση ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ύστερα από πολύ προσευχή και γονυκλισία θα πράξει το δέον και ότι υπηρετεί το «Σχέδιο του Θεού».

Aλοίμονο μόνον να μην είναι αυτή του η απόφαση κατά παραχώρηση και όχι κατ' Ευδοκία! Τότε στα αλήθεια αλοίμονο».

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Εκκλησία, Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Βαρθολομαίος, Ουκρανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK