09:48 16 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας

Ρωσία: Νέο άλμα προς την ενεργειακή κορυφή

© Sputnik / Сергей Гунеев
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Δημήτρης Λιάτσος
0 60

Συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας προωθεί η Μόσχα με νέες πηγές και νέους παίκτες, σε μια προσπάθεια μετατροπής της σε ενεργειακή υπερδύναμη στον πλανήτη.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη είχαμε την υπογραφή μιας συμφωνίας που αλλάζει ακόμα περισσότερο τα δεδομένα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Αυτή τη φορά η Ρωσία και το Πακιστάν υπέγραψαν «οδικό χάρτη» για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (φ.α.) από το Ιράν στο Πακιστάν και από εκεί στην Ινδία!

Έτσι ακριβώς…

Και φυσικά θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, γεωγραφικά τι σχέση έχει η Ρωσία με την περιοχή αυτή;

Έλα ντε!

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Ο ρωσικός κολοσσός σε όλο το σύστημα άντλησης, μεταφοράς του φ.α., η γνωστή ΓΚΑΖΠΡΟΜ, αποτελεί τον βασικό μοχλό προώθησής του μέσω αγωγών. Έτσι, από το 2017 έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με το Ιράν για την προσφορά τεχνογνωσίας στην επεξεργασία τεσσάρων τεράστιων πηγών με φ.α. Μόνο η μια από τις τέσσερις αυτές πηγές, η Farzad-B, που ξεκίνησε τις προεργασίες από ένα κονσόρτιουμ εταιριών από την Ινδία το 2008, εκτιμάται ότι διαθέτει 12 τρισ. κυβικά φ.α.! Ωστόσο, οι αμερικανικές κυρώσεις δεν επέτρεψαν τη συνέχιση των εργασιών και όλα πάγωσαν μέχρι το 2015…

Με την άρση των κυρώσεων επί προεδρίας Ομπάμα, το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο το 2016, αλλά και πάλι δεν ξεκίνησε, προφανώς λόγω των αφόρητων πιέσεων της Ουάσιγκτον προς το Νέο Δελχί.

Το Φθινόπωρο 2017, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε στο Ιράν με τον ομόλογό του Χασάν Ρουχανί αλλά και τον πρόεδρο του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Υπογράφτηκε ένα μεγάλο πακέτο συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα. Τότε, η ΓΚΑΖΠΡΟΜ εκδήλωσε ετοιμότητα συμμετοχής στην κατασκευή αγωγού από το Ιράν προς το Πακιστάν και την Ινδία… Όσον αφορά το φόβο των κυρώσεων και παρεμπόδισης από την Ουάσιγκτον, στην προκειμένη περίπτωση δεν θίγει καμμία πλευρά αφού η ΓΚΑΖΠΡΟΜ έτσι και αλλιώς βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων, όπως και το Ιράν…

Και να, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις μέσα στον τελευταίο χρόνο, το Πακιστάν και η Ρωσία κατέληξαν στην υπογραφή όχι μνημονίου προθέσεων αλλά «οδικού χάρτη», συμφωνίας κατασκευής αγωγού με λεπτομερή ανάλυση ποιός γιατί πράγμα φέρει ευθύνη της κατασκευής του.

Ο αγωγός φέρει την κωδική ονομασία ΙΠΙ(Ιράν, Πακιστάν, Ινδία), με μήκος που θα ξεπερνά τα δύο χιλιάδες χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 1200 θα είναι στο χώρο(χερσαίο και θαλάσσιο) του Ιράν. Η δυνατότητα μεταφοράς του αγωγού θα είναι 22 δισ. κυβικά το χρόνο…

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, το κόστος θα ανέλθει γύρω στα οκτώ δισ. δολ.

Η συμφωνία με το Πακιστάν, όπως εκτιμούν ειδικοί που γνωρίζουν τα σχέδια του ρωσικού Υπουργείου Ενέργειας, αποτελεί και ένα μοχλό επίσπευσης των διαπραγματεύσεων με την Ινδία. Μοχλός που έτσι και αλλοιώς συνέβαλλε τα μέγιστα στην αποσαφήνιση της θέσης της ηγεσίας του Νέου Δελχί, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης εκεί του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μόνο που στο θέμα αυτό δεν δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα στο φόντο της συμφωνίας-μαμούθ σχετικά με την αγορά των σύγχρονων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400!

Επίσης, η ρωσική πλευρά αφήνει την πιθανότητα άντλησης και μεταφοράς των τεράστιων αποθεμάτων του Ιράν στον Περσικό κόλπο, όχι μόνο μέσω της κατασκευής του αγωγού προς το Πακιστάν και την Ινδία, αλλά και στην από κοινού εκμετάλλευση με την ΙRANLNG, κατασκευής τεράστιου εργοστασίου παραγωγής και μετατροπής του αερίου σε υγροποιημένο…

Και πάλι ανακύπτει ένα λογικό ερώτημα: Γιατί η Ρωσία συμβάλει σε κατασκευή έργων που θα φέρουν στη διεθνή αγορά ανταγωνιστικούς προς τους δικούς της ενεργειακούς πόρους;

Η απάντηση βρίσκεται στη μελέτη της ενεργειακής στρατηγικής της Μόσχας.

Μπαίνει με τον τρόπο αυτό στην αγορά άντλησης μιας χώρας με τεράστια αποθέματα όπως είναι το Ιράν.

Στέλνει μέσω ενός πολύ ασφαλούς δρόμου, όπως είναι ο αγωγός, μεγάλες ποσότητες φ.α. με σχετικά χαμηλές τιμές προς δύο αγορές(Πακιστάν-Ινδία)που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη.

Ταυτόχρονα, διευρύνει την πολιτική της στον τομέα επίδρασης στην παγκόσμια αγορά LNG, που όπως έχει διακηρύξει, θα εργαστεί να την φθάσει στο 25% μέχρι το 2030.

Άλλωστε, μέχρι σήμερα η Ρωσία δεν εμπορεύεται φ.α. με τις δύο αυτές χώρες και με τις κινήσεις αυτές ανοίγεται μπροστά της «πεδίον λαμπρής δράσης»!

Από τη συσσωρευμένη εμπειρία της, η ΓΚΑΖΠΡΟΜ έχει βγάλει το συμπέρασμα πως η μεταφορά φ.α. μέσω αγωγών σε αποστάσεις μέχρι 5-6 χιλιάδες χιλιόμετρα είναι η οικονομικότερη λύση και δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί προϊόν που μεταφέρεται με άλλους τροπους (π.χ LNG με τάνκερ).

Ταυτόχρονα, κατανοώντας την ανάγκη μεταφοράς και σε μεγαλύτερες αποστάσεις του οικολογικού και δυναμικά ανερχόμενου στην παγκόσμια αγορά ενέργειας αυτού προϊόντος, ρωσικές εταιρίες όπως η γιγάντια ΝΟΒΑΤΕΚ, έχουν ήδη κατασκευάσει εργοστάσια άντλησης και υγροποίησης στην Αρκτική.

Εν κατακλείδι, ένα τεράστιο τεχνολογικό, επιστημονικό δυναμικό εργάζεται στους τομείς ανάπτυξης του φ.α., του πετρελαίου, του άνθρακα αλλά και του ατόμου με στόχο την ανάδειξη της χώρας σε παγκόσμια ενεργειακή υπερδύναμη.

Ως εκ τούτου δεν είναι ούτε «ανεξήγητες», ούτε τυχαίες οι επιθέσεις εναντίον της από το δυτικό σύστημα αξιών. Το απέραντο πλέγμα των κυρώσεων, η βιομηχανία ρωσοφοβίας με την «παραγωγή» fake news, η ουσιαστική παρεμπόδιση της πάλης κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, η δημιουργία έντασης στην Ουκρανία και η προώθηση της διάσπασης της ορθοδοξίας, επιδιώκουν όχι μόνο να εμποδίσουν την επαναφορά της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή αλλά και να αποτελέσουν προπέτασμα καπνού στην ορατή πλέον αδυναμία συγκράτησης της μονοκρατορίας του συστήματος αυτού.

Tags:
φυσικό αέριο, Gazprom, ΗΠΑ, Πακιστάν, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK