10:53 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Sputnik

Πληροφοριακός πόλεμος: Κερδισμένοι και... χαμένοι

© Sputnik / Konstantin Chalabov
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Δημήτρης Λιάτσος
0 40

Η εμφάνιση ρωσικών πηγών ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο ήρθε να ενισχύσει την κρίση εμπιστοσύνης του κοινού στα μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης που κατά την έκφραση του προέδρου Τραμπ αποτελούν πηγή fake news.

Πριν από ένα χρόνο, στη Μόσχα, δυο Έλληνες είχαν συζήτηση για τον κόσμο στον οποίο έζησαν τα προηγούμενα 35 χρόνια. Ο ένας στις ΗΠΑ, ο άλλος (ο υποφαινόμενος) στην ΕΣΣΔ-Ρωσία. Μιά εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση, δεν θα την αναπαράγω εδώ, παρά μόνο θα κάνω χρήση ενός μόνο τμήματος των λεγόμενων. 

Ένα από τα τρία στέρεα βάθρα της αμερικανικής μονοκρατορίας είναι το… Χόλυγουντ, εξηγούσε ο συνομιλητής μου. Δηλαδή, η τεράστια βιομηχανία προπαγάνδας του αμερικανικού τρόπου ζωής, η μονοπώληση της ενημέρωσης από τα λεγόμενα «διεθνή» μέσα ενημέρωσης. 

Κάτι σαν αυτό που λένε: Και όλα είναι μαγικά και προπαντός… αμερικανικά!!!

Και ώ της έκπληξης του συνομιλητή μου μόλις άκουσε να χαρακτηρίζω «σαθρό» το βάθρο αυτό, ακόμα δε χειρότερα έπεσε σε συλλογή όταν άκουσε και την εξήγηση:

Πόσο «στέρεο» μπορεί να είναι ένα βάθρο που όταν η Ρωσία, μετά από δυο και πλέον δεκαετίες ανυπαρξίας της στη διεθνή ενημέρωση, όπου οι Αμερικανοί «αλώνιζαν» παίζοντας χωρίς αντίπαλο, έστησε ένα αγγλόφωνο τηλεκανάλι, το RT και στη συνέχεια ένα πρακτορείο όπως το SPUTNIK, έφερε τα πάνω-κάτω σε διεθνές επίπεδο;;;

Πριν 5-6 μόλις χρόνια, ήταν πολλοί λίγοι εκείνοι που συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί. Από κεκτημένη ταχύτητα οι συνάδελφοι των διεθνών θεμάτων έπαιρναν ως θέσφατο ότι μετέδιδαν τα «διεθνή» πρακτορεία και το σέρβιραν στο κοινό ως τετελεσμένο που δεν υπόκειται σε αμφισβήτηση.

Θυμάμαι το απαξιωτικό ύφος συναδέλφου στην ΕΡΤ που παρουσίαζε είδηση που ερχόταν από το μέτωπο της Συρίας και προειδοποιούσε αυτάρεσκα ότι δεν βγήκε ακόμα πουθενά παρά μόνο στο Sputnik! Άρα τη λέμε με κάθε επιφύλαξη… Προειδοποιούσε δηλαδή σχετικά με την πηγή, άρα έλεγε στο θεατή, «μην την πολυπιστεύεις…». Πράγμα που δεν είχε κάνει ποτέ νωρίτερα με ειδήσεις, πηγή των οποίων ήταν τα «διεθνή» μέσα ενημέρωσης.

Όταν το παιγνίδι «χόντρυνε», όταν οι ψεύτικες ειδήσεις έφτασαν να αποτελούν τη βάση της ενημέρωσης σε καυτά θέματα, όπως η Συρία, η Ουκρανία, που κυριάρχησαν την τελευταία τετραετία, η ειδησεογραφία των ρωσικών πηγών άρχισε να τυχαίνει όλο και μεγαλύτερης προσοχής στο αγγλόφωνο, αραβόφωνο και ισπανόφωνο κοινό.

Το RT π.χ. έφτασε να γίνει το δεύτερο κανάλι στις προτιμήσεις των Εγγλέζων τηλεθεατών, ενώ μέσα στις ΗΠΑ έπιανε «τρέλα» νούμερα και υψηλό επίπεδο αποδοχής!

Ε, τότε ήταν που τα όρια της δυτικής δημοκρατίας έγιναν σμπαράλια! 

Στις ΗΠΑ ανέσυραν από το συρτάρι νόμο του… 1938 (!) και χαρακτήρισαν το RT «ξένο πρακτορείο», απαγορεύοντας έτσι τη μετάδοσή του από τις συμβατικές συχνότητες…

Στη Βρετανία, επί μεγάλο χρονικό διάστημα πάγωσαν τους λογαριασμούς του στην Τράπεζα, σοφίστηκαν μια σειρά ακόμα περιορισμούς. 

Όταν η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα πάρει απαντητικά μέτρα με περιορισμό της δράσης των Άγγλοαμερικανικών ΜΜΕ που εκπέμπουν στη Ρωσία, άρχισε το γνώριμο «σκούξιμο» περί στραγγαλισμού της ελευθερίας του λόγου…

Η «κορωνίδα» της ελευθερίας, η Ε.Ε., διά του Κοινοβουλίου της έφθασε να πάρει απόφαση που ούτε λίγο ούτε πολύ οριοθετούσε τις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρώπη: 1. Το τρομοκρατικό «Ισλαμικό κράτος» και 2. η… ρωσική προπαγάνδα!!!

Και να, οι διώξεις ρώσων ανταποκριτών από μια ντουζίνα ευρωπαϊκές χώρες, οι αποκλεισμοί τους από την ενημέρωση που κάνει π.χ. ο πρόεδρος Μακρόν.

Το περασμένο δίχρονο μας «δίδαξε» πολλά πάνω στα θέματα ενημέρωσης. Έφτασε ο πρόεδρος Τραμπ να αγανακτεί συχνά-πυκνά και σε αυτόν ανήκει η έκφραση fake news, που απευθύνονταν κυρίως στα καθεστωτικά μέσα της χώρας του. Αυτά που επιχειρούν μέχρι σήμερα να πείσουν πως «είδηση αποτελεί ότι πουν αυτά και ότι συμφέρει» τα νεοφιλελεύθερα αφεντικά τους. 

Η ανώτερη, ίσως, μορφή καθεστωτικής προπαγάνδας είναι η δέσμη κατηγοριών που απευθύνουν προς τους αντιπάλους τους με τη μορφή, Highly Likely!

 Αγαπημένη έκφραση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του πρώην ΥΠΕΞ της, Μπόρις Τζόνσον. 

— Πίσω από την απόπειρα δηλητηρίασης του ζεύγους Σκριπάλ, κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα βρίσκεται η Ρωσία. Αφού είναι έτσι της δίνουμε διορία δυο μέρες να απαντήσει πως και γιατί το έκανε!!!!!

Αυτό το είδος «πληροφόρησης» κυριαρχεί σε πολλούς τομείς της δημόσιας, κυρίως διεθνούς ζωής. 

Πρόσφατα, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε πως τη Κριμαία αργά ή γρήγορα θα την αναγνωρίσει η Δύση ως τμήμα της Ρωσίας. Και συμπλήρωσε πως είναι ανάγκη να επανέλθουν οι σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία σε κανονικό επίπεδο, ότι η Ρωσία είναι ο πιο κοντινός γείτονας της Ευρώπης και χωρίς αυτή δε μπορεί να υπάρξει συνεχής σταθερότητα και ειρήνη στην ευρωπαϊκή Ήπειρο. 

Στη Ρωσία οι δηλώσεις Σρέντερ θεωρούνται λογικές και ρεαλιστικές. Τι πιο λογικό να συνεργάζεται η χώρα σου με τη Ρωσία έχοντας αποδεδειγμένα τεράστια οικονομικά οφέλη, παρά να επιδιώκει να δημιουργεί σκάνδαλα ή ακόμα χειρότερα να θέλει να κάνει πόλεμο;

Αλλά αν ρίξει κανείς μια μάτια σε πολλά ευρωπαϊκά κυρίως αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σρέντερ φαντάζει ως… πράκτορας του Κρεμλίνου! 

Οι «πράκτορες» του Πούτιν είναι το αγαπημένο θέμα των «διεθνών», αμερικανικών μέσων, έτσι απλά επειδή το λέμε «εμείς». Όσο για στοιχεία που να αποδείχνουν του λόγου το αληθές, εμείς το λέμε άρα είναι αλήθεια. Έτσι ήταν πάντα τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να το αποδεχτείτε. Τι σας μεταδίδει το πουτινικό R.T. και το Sputnik, ξεχάστε το. Αν δε μπορείτε, θα σας βοηθήσουμε εμείς, θα απαγορευτούν ώστε να μη σας «ενοχλούν».

Μα, θα πει κάποιος, η Δύση πάντα έτσι δούλευε, κυρίως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μεγάλη κόντρα με τη Σοβιετική Ένωση έγινε στο επίπεδο της ιδεολογίας και της φθηνής προπαγανδιστικής εικόνας. Η μεγιστοποίηση των επιτευγμάτων της Δύσης κυρίως στους τομείς του τρόπου ζωής και κατανάλωσης και η ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση οτιδήποτε είχε σχέση με τα επιτεύγματα στο σοσιαλιστικό κόσμο. Ας βρει κάποιος Aμερικανός, έξω από το χώρο της NASA, που να γνωρίζει ότι ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα ήταν ο σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν, η πρώτη γυναίκα, η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε στο ανοικτό διάστημα, επίσης σοβιετικός…

Ακόμα και σήμερα, δεν δίνεται καμμία απολύτως ενημέρωση ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι Aμερικανοί ή όποιοι άλλοι επιθυμούν, πετάνε στο διαστημικό σταθμό μόνο με ρωσικούς πυραύλους ελλείψει άλλων!

Ναι, στο τέλος της ιδεολογικής-ενημερωτικής κόντρας, η Δύση κέρδισε, η Σοβιετική Ένωση ηττήθηκε…

Η κατάσταση σήμερα στον τομέα αυτό άλλαξε ριζικά. Η τεράστια προπαγανδιστική μηχανή, αυτή που ο συνομιλητής μου όρισε ως «Χόλυγουντ», έχει σκουριάσει, επιδίδεται και αποδίδει κυρίως ψεύτικη ακτινοβολία που γίνεται αισθητή πλέον σε εκατομμύρια επίδοξων καταναλωτών. 

Η Ρωσία απαλλαγμένη από την αρχή της επιβολής στους άλλους κάποιων ιδεολογικών στερεοτύπων, επιχειρεί να δίνει μια αντικειμενική εικόνα του περιβάλλοντα κόσμου και ο καθένας ας βγάλει τα συμπέρασματά του. Και αυτό φαντάζει σε μεγάλο μέρος των καταναλωτών πληροφόρησης, πιο κοντινό του, αρχίζει και γίνεται αποδεκτό. Εδώ είναι και η βάση της «κακοδαιμονίας» του συλλογικού Χόλυγουντ. 

Συμβαίνει άραγε αυτό ή είναι ίσως «όνειρα θερινής νυχτός» του γράφοντας;

Δανείζομαι ως απάντηση μια φράση της Μαρίας Ζαχάροβα, επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ: Αν δεν συνέβαινε αυτό τότε ποιος είναι ο λόγος να σπεύδουν να αλλάξουν και να κάνουν πιο σκληρούς τους νόμους περί ΜΜΕ στη Γαλλία, τα Γερμανία, τη Βρετανία; Τοτε δεν θα καλούσαν επειγόντως τους επικεφαλής των διεθνών κοινωνικών δικτύων ενημέρωσης απαιτώντας τον αποκλεισμό οτιδήποτε έχει σχέση με τη Ρωσία, τότε δεν θα έκαναν επιθέσεις στους ρώσους ανταποκριτές…

Πράγματι, γιατί να γίνονται όλα αυτά όταν ο αντίπαλος σου έχει ηττηθεί; Άρα;;;

Επειδή αναφέρθηκα πιο πάνω στη μεθοδολογία της απόδοσης κατηγοριών στη βάση του highly likely, αναρωτιέται κανείς μήπως το περασμένο καλοκαίρι εκείνοι που επιχείρησαν να τινάξουν στον αέρα τις ελληνορωσικές σχέσεις στηρίχθηκαν ακριβώς πάνω στην ίδια μεθοδολογία; 

Ότι, «κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα» οι Ρώσοι (παπάδες, μοναχοί, επιχειρηματίες, διπλωμάτες κ.α.) μοιράζοντας ρούβλια (!), αναστάτωσαν την Ελλάδα «απειλώντας την κυριαρχία της»! Και νά οι απελάσεις, νά η υπουργική ντιρεκτίβα μαζική άρνηση βίζας σε ρασοφόρους εκ Ρωσίας… Ας είναι καλά η highly likely!

Tags:
ειδήσεις, fake news, RT, Sputnik, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK