09:56 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Πέτρο Ποροσένκο

Ουκρανική «πενία» τέχνας ειργάζεται!

© Sputnik /
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Δημήτρης Λιάτσος
0 0 0

«Κλάμα» Ποροσένκο! Δε φτάνει που ο Πούτιν δε βύθισε κανένα από τα τρία σαπιοκάραβα εκεί στον πορθμό του Κερτς, είναι και ο... Βαρθολομαίος που καθυστερεί να δώσει τον τόμο της (διασπαστικής)... αυτοκεφαλίας!

Η προβοκάτσια στη θάλασσα του Αζόφ και οι ίντριγκες γύρω από το αυτοκέφαλο της ουκρανικής σχισματικής εκκλησίας, θέματα, «καρφί» στο μάτι της Μόσχας, αποτελούν την πεμπτουσία της πολιτικής Ποσοσένκο στη πορεία προς τις εκλογές.

Τα δυο αυτά ζητήματα αποτελούν το «κλειδί» για την πορεία του βασιλιά της σοκολάτας προς τη δεύτερη προεδρική θητεία στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την προβοκάτσια που οργάνωσε με την προκλητική παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας με καράβια που έφεραν πάνω τους ικανό εξοπλισμό ώστε, αν κατάφερναν, να μπορούσαν να κάνουν ζημιά στη γέφυρα των 19 χιλιομέτρων που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη χερσόνησο του Ταμάν, τρέχει τώρα και τηλεφωνεί στις δυτικές πρωτεύουσες και στον… Πούτιν (χωρίς αντίκρυσμα), ώστε να βρει κατανόηση! Άλλωστε, μέσα στη χώρα βρήκε «κατανόηση» μόνο από τις έξαλλες εθνικιστικές ομάδες οι οποίες έκαναν «πατριωτική» γυμναστική, καίγοντας λάστιχα και αυτοκίνητα έξω από τις ρωσικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Κιέβο, την Οδησσό, το Λβοφ, το Χάρκοβο.

Το περασμένο Σάββατο έγινε η Iερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης η οποία επίσης δεν έβγαλε «λευκό» καπνό για τον Ποροσένκο. Αντί για απόφαση επίδοσης επίσημου τόμου που θα επικύρωνε το αυτοκέφαλο της ουκρανικής διασπαστικης εκκλησίας, βγήκε μια εκδοχή… καταστατικού! Αυτό το αναγνώρισε και ο επίσημος εκπρόσωπος του Ποροσένκο που βρέθηκε στο Φανάρι(!), ως απεσταλμένος του για να ελέγξει τι θα συμβεί.

«Πράγματι, πρόκειται για δυο διαφορετικά έγγραφα. Τόμος είναι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της εκκλησίας, το καταστατικό είναι ένα επίσης σοβαρό ντοκουμέντο που και αυτό χρειάζεται την επικύρωση της Συνόδου», παραδέχτηκε εκεί, στην αυλή του Φαναριού, ο απεσταλμένος του ουκρανού προέδρου, Ροστισλάβ Παβλένκο. Μέχρι τώρα δηλαδή λόγια χωρίς ουσία.

Και όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Ποροσένκο να μαζέψει τις κάμερες των καναλιών στο προεδρικό Μέγαρο και να αναφωνήσει: Ο θεός είναι μαζί μας στην πορεία προς την ανεξαρτησία. Δόξα σοι ο θεός, δόξα στην Ουκρανία!

«Δόξα στην Ουκρανία», ήταν το κεντρικό σύνθημα των ουκρανών εθνικιστών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκείνων που εξόντωσαν δεκάδες χιλιάδες άοπλων πολιτών στις δυτικές περιοχές της χώρας «καθαρίζοντας» έτσι το δρόμο στα χιτλερικά στρατεύματα να επελαύνουν πιο γρήγορα προς το Κιέβο…

«Δόξα στην Ουκρανία» είναι το σύνθημα και των σύγχρονων ομογάλακτων και απογόνων εκείνων των εγκληματιών του πολέμου.

«Δοξάζοντας» την Ουκρανία, ο Ποροσένκο κατανοεί πολύ καλά ότι με τη φράση αυτή δίνει το πράσινο φως στους απογόνους των δολοφόνων ότι η εξουσία του κινδυνεύει και οι ένοπλες φασιστοληστοσυμμορίες πρέπει να τον υπερασπιστούν.

Ο στρατιωτικός νόμος που κήρυξε από τις 26 Νοέμβρη, εφαρμόζεται στην πράξη και όχι βέβαια στα πεδία των ανύπαρκτων μαχών. Πού; Μα στις εφόδους που γίνονται στα μοναστήρια, τις κλήσεις μητροπολιτών και άλλων ιεραρχών στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας (СБУ), τις απειλές για βαριές ποινές φυλάκισης. Για ποιο λόγο; Για να τους σπάσουν το ηθικό και να υποχωρήσουν να συνάδουν στην ενοποίηση της ουκρανικής κανονικής ορθόδοξου εκκλησίας, με τους σχισματικούς, όπως επιθυμεί ο προκαθήμενος του Φαναριού, που είναι τουλάχιστον τρεις αντιμαχόμενες μεταξύ τους κλίκες.

Αυτό διαβλέπει τώρα ο έμπειρος Βαρθολομαίος, εκείνος που άναψε φωτιές πριν από τρεις μήνες όταν διακήρυξε την επίδοση τόμου στη διασπαστική εκκλησία της Ουκρανίας, παίζοντας προφανώς το δικό του παιχνίδι, και… κωλυσιεργεί! Αν και ο Ποροσένκο του έκανε δώρο τον ιστορικό ναό του Αγίου Ανδρέα, στο Κιέβο, και μια σειρά άλλες παραχωρήσεις… περιουσιακών στοιχείων!

Αυτό το… δίδυμο, πατριάρχη με πολιτικό ηγέτη χώρας αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο στην ιστορία της ορθοδόξου εκκλησίας! Και μάλιστα στον 21ο αιώνα και σε χώρα όπου, επίσημα η εκκλησία είναι διαχωρισμένη από το κράτος…

Ο Ποροσένκο π.χ. έστειλε ασφαλίτες να επιθεωρήσουν τις… κοπριές σε βουστάσιο και… κοτέτσια πουλερικών που έχει το μεγαλύτερο μοναστηριακό συγκρότημα της Ουκρανίας, η παγκοσμίως γνωστή Αγία Λαύρα του Κιέβου! Προφανώς για την… πάταξη της τρομοκρατίας και την αποτροπή σποράς φυλετικών και θρησκευτικών έριδων ανάμεσα στις… αγελάδες!

Προωθείται απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να πάρουν το δεύτερο μεγαλύτερο μοναστηριακό συγκρότημα της χώρας από τους ιεράρχες, τη Λαύρας του Ποτσέσκ και να το μετατρέψουν σε… μουσειακό χώρο! Έτσι για να τον ελέγχουν!

Ποροσένκο και Βαρθολομαίος δεν δίνουν καμία σημασία στο γεγονός ότι η πολυπληθέστερη και μοναδική κανονική εκκλησία στην Ουκρανία, ούτε όμως ζήτησε ούτε πήρε μέρος σε διασπαστικές ίντριγκες.

Δεν έχει σημασία, επιμένουν. Θα πιεστούν να υποχωρήσουν. Με αστυνομία, με επιθέσεις των ενόπλων εθνικιστών, με δημεύσεις περιουσιών, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε.

Αυτό είχε κατά νου ο Βαρθολομαίος όταν αποφάσισε να δώσει αυτοκέφαλο;

Αυτός που γλυκομιλάει για «αγάπη και αδελφοσύνη» επικροτεί άραγε τα εθνικιστικά προγκρόμ στην Ουκρανία;

Αυτός που ετοιμάζεται να δώσει (ποιος του το ζήτησε εκτός του Ποροσένκο;) αυτοκέφαλο σε ρασοφόρο σχισματικό που εκτός των άλλων ευλογούσε πριν τέσσερα χρόνια τον αδελφοκτόνο πόλεμο;

Το γεγονός ότι καμία άλλη αδελφή εκκλησία από τις υπόλοιπες 14 δεν έχει επικροτήσει την απόφαση του Φαναριού, πόσο συνάδει με τις διακηρύξεις περί «ενότητας» του ορθόδοξου κόσμου;

Μα, θα πει κάποιος, ακόμα δεν έδωσε… Σωστά, όχι όμως γιατί σκέφτεται το «καλό» της Ορθοδοξίας αλλά διότι αυτό που ήθελε να πάρει από το ξεπλυμένο καθεστώς του Κιέβου, εκκλησίες, μοναστήρια και την υποταγή των σχισματικών στις διαταγές του, το πήρε. Με τον τόμο μπορεί να το καθυστερήσει όσο πάει…

Έτσι όμως ανεβάζει το… κλάμα του Ποσοσένκο που σε τέσσερις μήνες έχει εκλογές και το κοντέρ των δημοσκοπήσεων δείχνει σταθερά μονοψήφια νούμερα δημοτικότητας!

Το θέμα αυτό όσο και αν είναι «εκκλησιαστικό», είναι ταυτόχρονα βαθιά πολιτικό. Και αφορά ολόκληρο τον Ελληνισμό. Διότι ρίχνει τη σκιά του και στις διμερείς πολιτικές, οικονομικές σχέσεις. Θυμίζω ότι όλοι εν γένει οι Έλληνες πρόεδροι, πρωθυπουργοί, και όχι μόνο, που επισκέφθηκαν τη Μόσχα τα τελευταία 25 χρόνια, ζητούσαν να επισκεφθούν και το Ρώσο πατριάρχη, αίτημα που πάντα γινόταν αποδεκτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας που φθάνει σύντομα στη ρωσική πρωτεύουσα είναι σίγουρο ότι θα γίνει αντικείμενο της έκφρασης ανησυχίας του Κρεμλίνου για το προωθούμενο Σχίσμα και τα προγκρόμ που εξελίσσονται στην Ουκρανία μετά την απόφαση του Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει τους διασπαστές, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά του εθνικισμού.

Tags:
Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Βαρθολομαίος, Πέτρο Ποροσένκο, Ουκρανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK