16:15 16 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Τα «κίτρινα γιλέκα» ενέπνευσαν και τους Πορτογάλους: Διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους.

Κίτρινα γιλέκα και...δυτική δημοκρατία!

© AP Photo / Armando Franca
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Δημήτρης Λιάτσος
0 00

Για ένατο Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, και...πάει λέγοντας! Για τους προσεκτικούς παρατηρητές των εξελίξεων είναι γνωστά τα συνθήματα, τα αιτήματα και η...αναβάθμιση τους.

Έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια μάτια από τη Μόσχα στα γεγονότα αυτά που δεν έτυχαν ιδιαίτερης προβολής στα καθεστωτικά ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. Τουλάχιστον δεν κυριάρχησαν όπως γινόταν με άλλες υποδεέστερες κινητοποιήσεις το πρόσφατο παρελθόν σε άλλα μέρη της ευρωπαϊκής Ηπείρου, κυρίως της αποκαλούμενης «Ανατολικής».
Όπως, έχει ενδιαφέρον να θυμηθεί κανείς την προβολή των κινητοποιήσεων το Νοέμβρη 2003 στη Τιφλίδα της Γεωργίας κατά τη διάρκεια της αποκαλούμενης «επανάστασης των ρόδων», το Φθινόπωρο 2004 στο Κιέβο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της «πορτοκαλί επανάστασης», των διαδηλώσεων μερικών χιλιάδων αντιφρονούντων στην πλατεία των βάλτων στη Μόσχα το 2012…

Και βέβαια στο ίδιο μοτίβο υπερπροβολής να θυμηθεί κανείς την κορυφαία στιγμή του βίαιου διεμβολισμού των συνειδήσεων των πολιτών κατα τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων στο Κιέβο στο χρονικό διάστημα από το Δεκέμβρη 2013-Φεβρουάριο 2014 όποτε και κορυφώθηκε η «επανάσταση του Ευρωμαϊντάν», όπως την αποκάλεσαν αρχικά για να μείνει στη συνέχεια…κολοβή(!) και να λέγεται πλέον απλά…Μαϊντάν…

Ακόμα και την πριν από δυο χρόνια υπερπροβολή που είχαν τα μεθοδευμένα γεγονότα-κινητοποιήσεις στη Βουδαπέστη κατά του πρωθυπουργού Ορμπαν ο οποίος — άκουσον, άκουσον — τόλμησε να κλείσει το πανεπιστήμιο Ανατολικών σπουδών, ένα ίδρυμα που αποτελούσε το «Δούρειο Ίππο» του Τζωρζ Σόρος μέσα στη χώρα αυτή.

Ας είναι… Αυτά αποτελούν ορισμένα μόνο παραδείγματα της παραγωγής «ενημερωτικού σανού» με τον οποίο ταΐζουν τον απλό πολίτη-καταναλωτή ενημέρωσης.
Ας γυρίσουμε στο Παρίσι και τα «κίτρινα γιλέκα». Για να…θαυμάσουμε τη «δημοκρατική ευαισθησία» των κατασταλτικών μηχανισμών αλλά και τη νομοθεσία περί κινητοποιήσεων. Και να τα συγκρίνουμε όλα αυτά με την «αυταρχική και αντιδημοκρατική» νομοθεσία και πρακτική της Ρωσίας.

Στο δίμηνο των κινητοποιήσεων στη Γαλλία συνελήφθησαν-σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας- έξι χιλιάδες διαδηλωτές, πάνω από χίλιοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης…

Η γαλλική νομοθεσία προβλέπει πως οι υπεύθυνοι για την οργάνωση μη επιτρεπόμενων διαδηλώσεων, τιμωρούνται αρχικά με ποινή φυλάκισης έξι μηνών και πρόστιμο 7,5 χιλ. ευρώ και σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος, με ένα χρόνο φυλάκισης και 15 χιλ. ευρώ! Παράνομη θεωρείται κάθε κινητοποίηση, για την οποία δεν έγινε γραπτό αίτημα τουλάχιστον δυο μήνες νωρίτερα!!!

Στη Ρωσία πραγματικά αδυνατούν να παρακολουθήσουν μια τέτοια «δημοκρατική» πορεία της νομοθεσίας των Γαλλικών αρχών.

Στη Μόσχα η νομοθεσία προβλέπει κατάθεση αιτήματος για κινητοποιήσεις σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, η σύλληψη διαδηλωτών που συμμετέχουν σε παράνομη διαδήλωση επιφέρει κράτηση από τρεις έως δεκαπέντε μέρες χωρίς κανένα πρόστιμο.

Ο αγαπημένος των δυτικών ΜΜΕ και αποκαλούμενος από αυτά ως «ηγέτης της αντιπολίτευσης», Αλεξέι Ναβάλνι, όπως παλιότερα ο σκακιστής Κασπάροφ, πλειάδα άλλων αντικαθεστωτικών προκαλούσαν να μπαινοβγαίνουν για λίγες μέρες στα κρατητήρια γιατί, εκτός των άλλων ανέβαινε η…τιμή τους στα λογιστήρια των πολυάριθμων υπερατλαντικών ΜΚΟ! Όσο πιο μεγάλη προβολή είχαν στο εξωτερικό τόσο πιο εύκολα «δικαιολογούσαν» το παχυλό…αντιπολιτευτικό μεροκάματο!

Μέχρι τώρα μου προκαλεί θλίψη η κατάσταση όπου δεκάδες φορές σε ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ που έβγαινα να ενημερώσω, επέμεναν να αποκαλούν ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, εξωκοινοβουλευτικά, περιθωριακά στοιχεία μόνο και μόνο γιατί έτσι τους αποκαλούσαν τα «διεθνή πρακτορεία»!

Τώρα λοιπόν, με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στην καρδιά μιας εκ των μητροπόλεων του δυτικού κόσμου κάποιοι κύκλοι έχουν θορυβηθεί και δείχνουν σε όλο της το…μεγαλείο τη…δημοκρατική, νομοθετική βαριοπούλα!

Γιατί τόση αγριότητα; Διότι σε κάθε «καθωσπρέπει» δυτική δημοκρατία στήθηκε ένα σύστημα ισορροπιών των συμφερόντων των ελίτ, πολιτικά τμήματα των οποίων εναλλάσσονται στην εξουσία. Ασφαλιστική δικλείδα μακροημέρευσης του συστήματος αυτού είναι η νομοθεσία που αποδεικνύεται άγρια και απάνθρωπη σε κάθε προσπάθεια ανατροπής της…ισορροπίας, εξηγεί ο ρώσος αναλυτής, Βίκτωρ Μαραχόφσκι.

Ο ίδιος θεωρεί πως αυτό που οι άσπονδοι «φίλοι» της Ρωσίας ονομάζουν ρωσικό «αυταρχισμό»,(η νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς που διέπει τις κινητοποιήσεις), έγινε με βάση τη στήριξη στην ανοχή της πλειοψηφίας και άρα δεν έχει ανάγκη να προσφύγει σε σκληρές, εξοντωτικές μεθόδους «τιμωρίας» των πολιτικών αντιπάλων.

Ωστόσο, τα προπαγανδιστικά στερεότυπα δεκαετιών εξακολουθούν να λειτουργούν ως…καταρράκτης μπροστά στα μάτια μεγάλου τμήματος της κάθε δυτικής κοινωνίας, ακόμα και μέρους της ρωσικής…

Αυτά που γίνονται τα Σαββατοκύριακα των δυο τελευταίων μηνών στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας, κυρίως η αγριότητα των δυνάμεων καταστολής κατά των διαδηλωτών θέτουν εκ νέου το ερώτημα για την ποιότητα της δημοκρατίας στο δυτικό κόσμο. Όχι κυρίως για τους…μυημένους αλλά για τη μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που συνήθισαν να είναι μόνο καταναλωτές του συνήθους προσφερόμενου ενημερωτικού «εδέσματος» χωρίς περιττό προβληματισμό.

Οι διαδηλωτές που φορούν τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους «ήρωες» αν μη τι άλλο από το γεγονός ότι έγιναν αντικείμενο ρίψης ενάντια τους περισσότερων ποσοτήτων δακρυγόνων από ότι χρησιμοποίησαν οι αστυνομίες όλων των άλλων χωρών της Ε.Ε. μέσα στο 2018…

Και το 2019 μόλις ξεκίνησε με…κίτρινα γιλέκα!

Tags:
κίτρινα γιλέκα, Παρίσι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK