18:13 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Μέσα στις πρώτες μέρες του 2019, όταν ξεκίνησε η διαδικασία κατασκευής του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού φ.α. από τη Βαλτική, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία απείλησε γραπτώς τις εταιρίες που μετέχουν. Το ΥΠΕΞ μιλά για προβοκάτσια!

Λέγεται Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ανέλαβε πρέσβης στο Βερολίνο σχετικά πρόσφατα και έχει καταφέρει να ξεσηκώσει με τις πράξεις του, όχι, όχι τους απλούς Γερμανούς αλλά τη γερμανική πολιτική ελίτ. Εκείνο το τμήμα της γερμανικής κοινωνίας με το οποίο υποτίθεται ότι ήρθε να συνεργαστεί.

— Η πολιτική ελίτ της χώρας κάνει τα πάντα για να αποφύγει τον Γκρενέλ ο οποίος ουσιαστικά στο Βερολίνο είναι απομονωμένος, γράφει το Der Spiegel. Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με την ενημερωτική «σημαία» της γερμανικής ελίτ, είναι ότι «επιχειρεί συνεχώς να επέμβει στα εσωτερικά πράγματα της χώρας…».

Το θέμα που έκανε το«ποτήρι να ξεχειλίσει» είναι η επιστολή που ο πολυπράγμων πρέσβης απέστειλε στις εταιρίες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, του γνωστού με την επωνυμία, Nord Stream-2.

Η είδηση είναι γνωστή, έχει σημασία να δούμε αποσπάσματα της επιστολής, όπως τα δίνει η γερμανική, Bild. Εξηγεί στους «αδαείς» Γερμανούς επιχειρηματίες ότι οι δυο αγωγοί που προωθεί η Ρωσία (ο βόρειος από τη Βαλτική και ο νότιος από τη Μαύρη θάλασσα), για προμήθειες στην Ευρώπη, θα κάνει αχρείαστο τον αγωγό μέσω Ουκρανίας «και η χώρα αυτή θα χάσει τη σημασία της στον τομέα της πολιτικής ασφαλείας…Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση του «ρίσκου…εισβολής» από την πλευρά της Ρωσίας»! Παρακάτω, αφού τους έφερε αυτά τα…συντριπτικά στοιχεία, ο σχετικά νέος αμερικανός γυρολόγος Γκρενέλ, γράφει επακριβώς, προφανώς για να μην αφήσει καμία αμφιβολία των προθέσεων της χώρας του έναντι των…συμμάχων!

«Ξεκαθαρίζουμε πως οι εταιρίες που στηρίζουν το ρωσικό ενεργειακό τομέα αν έχουν συμμετοχή σε οποιοδήποτε έργο, αυτό μπορεί να επιφέρει κυρώσεις»! Διότι, γράφει, η υποστήριξη του έργου (εννοεί του αγωγού μέσω Βαλτικής), αποτελεί πλήγμα για την ουκρανική και ευρωπαϊκή ασφάλεια!

Δηλ. αν σκεφθει κανείς τη «λογική» που χρησιμοποιούν οι διπλωματικοί καουμπόις μπορεί και να χρειαστεί…ψυχολόγο προς κατανόηση! Στη βάση αυτής της «λογικής» η Ρωσία κάνει αγωγούς για να προμηθεύει με φ.α. την Ευρώπη για να έρθει μετά και να…εισβάλει σε αυτή!!! Ούτε οι…παπατζήδες στις λαϊκές αγορές παλιότερων χρόνων δεν θα μπορούσαν να σκεφθουν κάτι τέτοιο.
Είναι ενδεικτικό ότι το γερμανικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επιστολή Γκρενέλ ως προβοκάτσια και συμβούλευσε τις εταιρίες, BASF και UNIPER, που την έλαβαν, να μην απαντήσουν. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, οι εκπρόσωποι των εταιρειών εξέλαβαν την επιστολή ως «ανοικτή, απροκάλυπτη απειλή» ενάντια τους.

Οι αμερικανοί κάνουν τα πάντα, θεμιτά ή αθέμιτα, χρησιμοποιούν ηγεσίες χωρών υποτακτικών τους για να καταστρέψουν οτιδήποτε ρωσικό στην ενεργειακή συνεργασία της με την Ευρώπη.
Όπως θυμίζει σε αποκαλυπτικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ ο ρώσος αναλυτής, Ντμίτρι Κισελιόφ, «οι αμερικανοί κοροϊδεύουν». Κοροϊδεύουν π.χ. τους Πολωνούς που τους έσυραν σε συμφωνίες αγοράς αμερικανικού LNG (υγροποιημένου), για τα επόμενα 20 χρόνια με την υπόσχεση ότι η χώρα αυτή θα γίνει τεράστιο διαμετακομιστικό κέντρο για όλη την Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τσακιστεί η κάθε ρωσική εναλλακτική προσπάθεια, όπως ο αγωγός Βόρεια Ροή-2, αλλά και ο νότιος, μέσω Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Είναι τυχαίο άραγε πως όταν ο Πούτιν με τον Ερντογάν εγκαινίασαν το νότιο αγωγό που βγήκε στα τουρκικά παράλια πριν από δυο μήνες, στη Βαρσοβία ο πρωθυπουργός, Μαροβέτσκι, δήλωνε πανικόβλητος πως μόλις ολοκληρωθεί και ο νότιος και ο βόρειος αγωγός, η Ουκρανία θα είναι πλέον αχρείαστη και έτσι θα δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία! Από που πηγάζει τόσο αντιρωσικό μένος; Αν ήταν να επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία λογικό ήταν να το κάνει πριν λίγα χρόνια, όταν το καθεστώς του Κιέβου έκλεβε φ.α. που πήγαινε προς την Ευρώπη, δημιουργώντας διακοπές και ελλείψεις στην τροφοδοσία. Μήπως οι λόγοι των φωνασκούντων είναι άλλοι; Διότι διαπιστώνουν πια πως το όνειρο που τους παρουσίασαν οι αμερικανοί περί κέντρου διανομής σε όλη την Ευρώπη παραμένει όνειρο «θερινής νυχτός», και οι δυο υποθαλάσσιοι αγωγοί καθε άλλο παρά σταματούν.

Οι Πολωνοί την…πάτησαν, λέει ο Κισελιόφ.

Πρώτον, διότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν ένα έργο στο οποίο δεν έχουν καμμία συμμετοχή.

Δεύτερον, δεν έχουν τεχνικές δυνατότητες άντλησης και μεταφοράς στην Ευρώπη τέτοιων ποσοτήτων που να υποκαταστούν το φ.α. μέσα από τον αγωγό. Πέρα από το γεγονός ότι το LNG θα είναι συνεχώς τουλάχιστον κατά 30% πιο ακριβό από το φ.α. των αγωγών. Βάλε και τη διπλή μετατροπή, από αέριο σε υγρό για να μεταφερθεί και ύστερα ξανά σε αέριο…
Υπάρχει ακόμα μια παράμετρος πάνω στην οποία οι αμερικανοί πολυπράγμονες δεν μπορούν να επιδράσουν: οι καιρικές συνθήκες! Προσέξτε τι έγραφε πρόσφατα στη σελίδα του στο τουϊτερ ο Ντόναλντ Τραμπ: Σκληρές, συνεχείς παγωνιές καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ. Μα που είναι η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας;
Δε σας θυμίζει αυτό την ελληνική ρήση: μια βροχή μας σώζει;

Δεν θα κάνουμε μελλοντική πρόγνωση καιρού, ωστόσο τα δυο τελευταία χρόνια οι χειμώνες αποδείχτηκαν τόσο…χειμώνες που οι ίδιες οι ΗΠΑ…ξέμειναν από αέριο και αναγκάστηκαν να εισάγουν ρωσικό LNG! Το δικό τους το έχουν ήδη πουλήσει στις αγορές της Ασίας. Τι απομένει για την Ευρώπη, είναι ένα ερώτημα που καλό θα ήταν να απευθύνει κανείς στους Πολωνούς ειδικούς!
Όσον αφορά το νότιο αγωγό που μας ενδιαφέρει άμεσα, σύντομα θα επανέλθω αφού γίνουν γνωστά και τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πούτιν στο Βελιγράδι. Το σίγουρο είναι ότι ο αγωγός θα τραβήξει από την Τουρκία προς Σερβία, ανάμεσα όμως στις δυο αυτές χώρες μεσολαβεί όχι η Ελλάδα αλλά η Βουλγαρία. Μια επίσης, χώρα της Ε.Ε. Που δεν έχει έγκριση της «Αυτού Μεγαλειοτάτης» ευρωπαϊκής επιτροπής ενέργειας! Τι συμβαίνει; Πως θα βρει λύση; Απλά, η Μόσχα δηλώνει ότι θα φέρνει το φ.α. ως τα ευρωπαϊκά σύνορα και παραμέσα ας κάνουν οι ευρωπαίοι κουμάντο πως θα το παίρνουν. Ες αύριον τα νεότερα.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Nord Stream 2, Βερολίνο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK