11:41 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Οι παρενέργειες μιας μεταβατικής πορείας

© Sputnik / Grigoriy Sisoev
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Η τραγωδία για τη σύγχρονη κοινωνία είναι ότι η λογική ως εργαλείο στην εξήγηση (και κυρίως στη λύση) των όποιων προβλημάτων και αντιθέσεων εμφανίζονται ανάμεσα στις χώρες, έχει μπει στην άκρη. Τη θέση της πήρε κυρίως ο παραλογισμός.

Όπως τη θέση του Δικαίου που πρέπει να διέπει τις διμερείς και διεθνείς σχέσεις εκείνοι που αυτοανακηρύχθηκαν σε… μονοκράτορες την υποκαθιστούν με κάποιους… κανόνες!
Η θέση περί «κανόνων» που υποκαθιστούν το Διεθνές Δίκαιο, εκφράστηκε από τον ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφορικά και με τις εξελίξεις γύρω από τον τρόπο και τη μεθόδευση της συμφωνίας των Πρεσπών (γράψαμε σχετικά σε προηγούμενο άρθρο).

Οι «κανόνες» όμως και ο παραλογισμός στη θέση του Δικαίου και της λογικής, τείνουν να γίνουν… ανίατη αρρώστια! Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον ότι το πολεμικό καράβι, Ντόναλντ Κουκ, που πέρασε τα στενά του Βόσπορου και βρίσκεται ήδη στη Μαύρη θάλασσα, θα δραστηριοποιηθεί εκεί «για να ενισχύσει την ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα… στη βάση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ»! Αμερικανοί βουλευτές απαιτούν μάλιστα να σταλεί στη Μαύρη θάλασσα ολόκληρος στόλος (!) στέλνοντας με αυτό τον τρόπο προειδοποιητικά μηνύματα προς τη Μόσχα…

«Καλό θα ήταν να κρατηθούν μακριά από τα ρωσικά παράλια», προειδοποιεί ο ρώσος γερουσιαστής, Αλεξέι Πουσκόφ.

Άλλωστε, το 2014 όταν το εν λόγω καράβι βρέθηκε ξανά στα ανοικτά της Κριμαίας, πέταξε από πάνω του κατ´επαναληψη σε ελάχιστο ύψος ένα ρωσικό Су-24, βγάζοντας εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά του συστήματα, προκαλώντας τρόμο στο πλήρωμα και αναγκάζοντας μια ομάδα αυτού να ζητήσει… παραίτηση από το ναυτικό!

Αλλά, να, άλλη μια περίπτωση που δείχνει πώς κάποιοι-συγκεκριμένα οι Γερμανοί-κατανοούν την απαίτηση των καιρών ότι «θεωρούμε τον εαυτόν μας εταίρο και όχι αντίπαλο της Ρωσίας», όπως αναφέρθηκε με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης του ΥΠΕΞ της χώρας στη Μόσχα. Πόσο δε που μετρήσεις που έγιναν στη Γερμανία δείχνουν πως το 95% των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία τάσσεται υπέρ της άρσης ή έστω της ελάφρυνσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί προς αυτή. Και το κάνουν όχι γιατί είναι…πράκτορες του… Πούτιν (όπως κατηγορούν στην Ουάσιγκτον τον… Τραμπ), αλλά προς ίδιο συμφέρον!

Έρχεται, λοιπόν στη Μόσχα ο Χάικο Μάας, μεταφέροντας αυτή την εικόνα (εταίρου και όχι αντιπάλου), και ανάμεσα στα όσα καλά είπε φέρνει νέα πρόταση για την υπόθεση του πορθμού του Κερτς. Για όσους δεν θυμούνται, εκεί (στα όρια της Μαύρης με την Αζοφική θάλασσα), πριν την πρωτοχρονιά είχαμε το επεισόδιο-προβοκάτσια από την πλευρά του Κιέβου που απέστειλε τρία πολεμικά πλοία, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς υποταγή στις υποδείξεις της ρωσικής ακτοφυλακής με φυσιολογική συνέπεια να μπλοκαριστούν και να συλληφθούν οι λιγοστοί άνδρες του πληρώματος.

Στη Μόσχα το επεισόδιο εκτιμήθηκε ως «προβοκάτσια»με στόχο να το χειριστούν έτσι στο Κιέβο ώστε να ανεβάσουν το μηδαμινό ποσοστό του Ποροσένκο εν όψει των προεδρικών τον ερχόμενο Μάρτιο. Το καταγγελτικό… κλαψούρισμα του καθεστώτος του Κιέβου ήταν στο ότι η Μόσχα διέκοψε τη ναυσιπλοΐα στο χώρο της μεγάλης γέφυρας που έφτιαξε και ενώνει την Κριμαία με την ηπειρωτική πλευρά της Ρωσίας, έτσι η Ουκρανία έχει απώλειες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις εξαγωγές της που σταμάτησαν! Η Ρωσία με λόγια, με βίντεο και συνεχές μονιτόριγκ από εκεί διαβεβαιωνε ότι όλα λειτουργούν ομαλά όταν γίνονται οι προσυμφωνημένες ενημερώσεις και τα πλοία, κυρίως εμπορικά κινούνται ελεύθερα.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των G-20, στην Αργεντινή, η καγκελάριος Μέρκελ παρακάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να επιτρέψει σε Γερμανούς και Γάλλους ειδικούς να επισκεφθούν το θαλάσσιο χώρο γύρω από το Κερτς ώστε να διαπιστώσουν αν γίνεται ελεύθερα η ναυσιπλοΐα. Ο Πούτιν το δέχτηκε.

Και όμως, εξιστορεί ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, πέρασε σχεδόν ένας μήνας και δεν εμφανίστηκε κανείς.

Ο Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα διαβεβαίωσε ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι εγγυημένη, όλοι οι εμπλεκόμενοι μας το διαβεβαιώνουν».

Η ναυσιπλοΐα γίνεται κανονικά το επιβεβαιώνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι αλλά προσέξτε την επόμενη φράση: Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για όσα συμφώνησαν στο Μπουένος Αϊρες Πούτιν και Μέρκελ, και ίσως θα μπορούσαμε να υπογραφεί ένα ντοκουμέντο με τη συμμετοχή και της Ουκρανίας που να εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα…

Να την πάλι η προσπάθεια επιβολής κάποιων «κανόνων» αρκεί αυτοί οι κανόνες να «μας εξυπηρετούν». Η λεκτική «περικοκλάδα» του Γερμανού ΥΠΕΞ ανάγκασε το Ρώσο ομόλογο του να ξεκαθαρίσει: αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό που υποσχέθηκε ο Πούτιν στη Μέρκελ, αυτό μπορεί να γίνει σήμερα, αύριο, οποιαδήποτε στιγμή. Αν τώρα τίθεται μια άλλη ιδέα να μας υποχρεώσει σε κάποια πολιτική διαδικασία όπου η ουκρανική πλευρά θα πρέπει να πάρει νωρίτερα κάποιες αποφάσεις τότε κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε καταστάσεις όπως η διαδικασία του κουαρτέτου της Νορμανδίας (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία)…

Ο Λαβρόφ εννοεί ότι το κουαρτέτο ακριβώς λόγω της έλλειψης διάθεσης εύρεσης λύσης μιας από τις τέσσερις πλευρές-της ουκρανικής-έγινε ανενεργό. Η Ρωσία στην περίπτωση του Κερτς που αφορά δικό της εσωτερικό θέμα και δεν πρόκειται να το βάλλει σε επιτροπές και με… κάποιους όρους(από ποιούς άραγε), δέχτηκε επίσκεψη ειδικών από Γερμανία-Γαλλία να διαπιστώσουν το θέμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, τίποτα άλλο. Οι μάστορες της δημιουργίας «κανόνων» επιμένουν. Και για να πείσουν για τις… αγαθές προθέσεις τους στέλνουν εκεί και το πολεμικό καράβι Ντόναλντ Κουκ.

Υποψιάζομαι πως οι Γερμανοί, μετά τη σαφή άρνηση να ενδώσουν στους αμερικανικούς εκβιασμούς όσον αφορά την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φ.α. από τη Βαλτική, επιδιώκουν τώρα να τους προσφέρουν «καλή υπηρεσία» στον πορθμό του Κερτς πιέζοντας τη Μόσχα να δεχτεί «διακανονισμούς» και ξένη ναυτική παρουσία όχι μόνο στη Μαύρη θάλασσα αλλά και στην κλειστή θάλασσα του Αζόφ!

Οι διεθνείς συμβάσεις δεν το επιτρέπουν, μπορεί να γίνει όμως στη βάση κάποιων «κανόνων»! Ζούμε προφανώς τις παρενέργειες της μεταβατικής πορείας από τον μονοπολικό στον πολυπολικό κόσμο. Σαφές δείγμα η γερμανική αμφιταλάντευση!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Σεργκέι Λαβρόφ, Γερμανία, Μόσχα, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK