20:58 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Καταστροφή πυραύλων SS-23 σε σοβιετική βάση στο Καζακστάν στις 27 Οκτωβρίου 1989 στο πλαίσιο της Συνθήκης INF

Συμφωνία INF, ή οι πολεμοκάπηλοι των εθνών!

© AP Photo /
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ καταστρατηγούν τις συμφωνίες για τους εξοπλισμούς ευελπιστώντας σε νέες προς το συμφέρον τους. Οι κινήσεις τους πιστοποιούν ότι στη σημερινή παγκόσμια τάξη πραγμάτων χάνουν τη «μοναδικότητα» και επιδιώκουν να την κρατήσουν ανακατεύοντας τα χαρτιά της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας...

Φέρνω στη μνήμη μου τα λόγια που μου είπε τον Απρίλη 2011 ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της σοβιετικής πυραυλικής επιστήμης αναφορικά με τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Τον συνάντησα με την ευκαιρία τότε της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εκτόξευση στο διάστημα του πρώτου ανθρώπου που «είδε τη γη από εκεί πάνω», του Γιούρι Γκαγκάριν! Ο Βλαντιλέν Φενογκέεφ ήταν ο άνθρωπος που έκλεισε το φινιστρίνι της κάψουλας λίγα λεπτά πριν γίνει η εκτόξευση…

Αφού μου εξιστόρησε συναρπαστικά πράγματα από εκείνη τη θρυλική πτήση, (το σχετικό αφιέρωμα δόθηκε τότε στην εκπομπή «ανταποκριτές» της ΕΡΤ), στάθηκε στα θέματα κατασκευής των διαφόρων τύπων πυραύλων. «Δεν πρόκειται να μας πλησιάσει ποτέ κανείς στις τεχνολογίες αυτές, είναι η βάση της ασπίδας υπεράσπισης της χώρας μας…», εξιστορούσε. Και, πράγμα ασυνήθιστο για τέτοιου επιπέδου τεχνολογικό στέλεχος, έκανε κρίση και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή για τον τελευταίο σοβιετικό ηγέτη: Μισώ τον…Γκορμπατσόφ γιατί δέχτηκε να υπογράψει τη συμφωνία καταστροφής των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς (INF).

Ο άνθρωπος μιλούσε ως σχεδιαστής πυραύλων και… πονούσε όταν έβλεπε ότι καταστρέφουν μοναδικά πυραυλικά συστήματα που κρατάνε ρωσικές… Θερμοπύλες από τα δυτικά της χώρας του…

Ωστόσο, εκείνη η συμφωνία του 1987, που ήρθε ως αποτέλεσμα των αλλαγών στο εσωτερικό της σοβιετικής, ακόμα, χώρας με τη γνωστή Περεστρόικα, και του αντιπολεμικού πνεύματος που κυριάρχησε στην Ευρώπη, εξυπηρετούσε και τα σχέδια των αμερικανών προς μια απόλυτη παγκόσμια κυριαρχία. Οι ιδεολόγοι της περεστρόικα έκαναν σαφές ότι η αντιπαράθεση των δυο συστημάτων δεν είναι στις επιλογές τους. «Πίστεψαν» σε μια «ισότιμη, αμοιβαία επωφελή» διαπραγμάτευση για την έξοδο από το αδιέξοδο που φάνηκε να δημιουργήθηκε στη χώρα. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό…

Η συμφωνία INF λοιπόν, ήταν και αυτή στα πλαίσια όλων όσων εξελίσσονταν την εποχή εκείνη. Το αναφέρω για να κατανοηθεί ότι η καταστρατήγηση τώρα της συμφωνίας εκείνης από την αμερικανική πλευρά αποτελεί σαφές δείγμα ότι οι καιροί άλλαξαν.

Η Ρωσία μετά την καθίζηση της δεκαετίας του '90, άρχισε βαθμηδόν να αναδύεται, πόσω δε που, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας που είχε και για εκείνη αρνητικές επιπτώσεις, ωστόσο επέστρεψε με αξιώσεις στο διεθνή στίβο.

Η «θρασύτητα» του εγχειρήματος να αναμιχθεί, νόμιμα, στη Συρία και να φέρει τα πάνω-κάτω ανατρέποντας τα σχέδια του συνόλου των χωρών της αποκαλούμενης δυτικής συμμαχίας, η σθεναρή στάση της Μόσχας στο αιματηρό πραξικόπημα στην Ουκρανία και κυρίως η… ψυχρολουσία που δέχτηκε η συλλογική Δύση από τη, νομιμότατη και με δημοκρατικό τρόπο, αποσκίρτηση της Κριμαίας από τα… γαμψά της νύχια, αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα που έκανε την Ουάσιγκτον να οριστικοποιήσει τη θέση ότι, «αυτός ο κόσμος όπως είναι δομημένος και με δίκη μας πρωτοβουλία μετά τον πόλεμο, τώρα πια δε μας συμφέρει… Πρέπει να τον αλλάξουμε προς ίδιο συμφέρον… ειδάλλως χάνουμε την πρωτοκαθεδρία…».

Στη βάση αυτής της νέας-παλιάς προσέγγισης βγαίνουν, μια πίσω από την άλλη από τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει, είτε σε διμερές είτε σε διεθνές επίπεδο.

Πρόφαση πάντα θα βρουν. Τα κλισέ είναι έτοιμα: Βγαίνουμε από τη συμφωνία INF, γιατί την καταστρατηγεί η… Ρωσία! Αυτό που διατυμπανίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο, αρνούμενοι ταυτόχρονα κάθε ουσιαστικό διάλογο με τη Μόσχα επί του θέματος, έχει φέρει ακόμα και δικά τους «γεράκια» να δημοσιοποιούν την αντίθεση τους.

Να, π.χ. ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία,Στίβεν Πάιφερ και, θα έλεγα, προπομπός των όσων ακολούθησαν εκεί επι των ημερών του… διαδόχου του, Τζέφρι Πάιατ, εξηγεί πως «η Ουάσιγκτον θα άξιζε να συμφωνήσει με τη πρόταση της Μόσχας για επιθεώρηση του πυραύλου 9Μ729» να δει τις παραμέτρους, το ρεζερβουάρ καυσίμων κλπ που δείχνει ότι δεν μπορεί να πετάξει πάνω από 470 χιλιόμετρα, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία. Ταυτόχρονα, εξηγεί ο Πάιφερ, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να δείξει στη Μόσχα τους εκτοξευτήρες ΜΚ41 στη σύνθεση του συστήματος Aegis Ashore, που εκφράζονται φόβοι από το Κρεμλίνο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εκτόξευση (απαγορευμένων) πυραύλων Κρουζ… «Δυστυχώς οι ΗΠΑ αποδείχτηκαν ανέτοιμες για κάτι τέτοιο», εξηγεί ο παλαίμαχος πλέον αμερικανός διπλωμάτης.

Αντί γι' αυτό η Ουάσιγκτον, προσκολλημένη στην πάγια τακτική της, επιχειρεί να δίνει προς τα έξω «μηνύματα»ότι έχει το πάνω χέρι σε όποια διαπραγμάτευση. Μόνη της αποφάσισε και έδωσε στη Μόσχα διορία-τελεσίγραφο, δυο μηνών να επανέλθει στην υλοποίηση των όρων της συμφωνίας την οποία… καταπατεί! Στη θέση της Ρωσίας, δώστε μας έστω και ένα στοιχείο της «καταπάτησης» η αμερικανίδα εκπρόσωπος στις διμερείς διαπραγματεύσεις, Αντρέα Τόμσον, κρατούσε στάση… κωφάλαλης! Στην τελευταία συνεδρίαση, στο Πεκίνο ο ρώσος ΥΦΥΠΕΞ, Σεργκέι Ριαμπκόφ ξεκαθάρισε πως «σε συνθήκες εκβιασμού και τελεσιγράφων έναντι της Ρωσίας, ο διάλογος είναι αδύνατος».

Οι Αμερικανοί ξερουν ότι δεν έχουν κανένα σοβαρό στοιχείο των κατηγοριών τους. Το κάνουν κυρίως για να στρέψουν ένα τμήμα της Διεθνούς Κοινότητας κατά της Ρωσίας, να αναγκάσουν έστω τους Ευρωπαίους να δεχτούν τη νέα κατάσταση που σημαίνει νέες υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες για την Ευρώπη.

Ολοκληρώθηκε λοιπόν στις 2/2/19 ένας κύκλος όλης αυτής της μυθοπλασίας και οι Αμερικανοί ανέκοψαν τη συμμετοχή τους στη συμφωνία INF. Πάραυτα ήρθε η απάντηση από τη Μόσχα. Ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε σε σύσκεψη τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών και έδωσε σαφή κατεύθυνση: Στο εξής καμμία πρωτοβουλία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. «Θα περιμένουμε μέχρι να ωριμάσουν οι εταίροι μας για ένα ισότιμο και ουσιαστικό διάλογο μαζί μας…», ξεκαθάρισε. Ταυτόχρονα, δήλωσε πως η Ρωσία δεν θα εγκαταστήσει οπλικά συστήματα μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, μέχρι τη στιγμή που δεν θα εμφανιστούν εκεί αμερικανικά ανάλογα… Δίνει, δηλ. στους ηγέτες και τις κοινωνίες των ευρωπαϊκών κρατών επιχείρημα να αντισταθούν στις αμερικανικές πιέσεις για εγκατάσταση τέτοιων οπλικών συστημάτων.

Ένα θέμα που μπορεί να έχει εκ των πραγμάτων εμπλοκή και η χώρα μας είναι η θέση της Μόσχας ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη προωθήσει τριγύρω της Ρωσίας εξοπλισμένα με πυραύλους μη επανδρωμένα (ντρονς) αεροσκάφη χωρίς να παίρνει υπ' όψιν τις αιτιάσεις της.

Αλήθεια, ποιος Έλληνας στρατιωτικός και πόσο ελέγχει τον τρόπο και την ακτίνα δράσης των αμερικανικών ντρονς που έχουν εγκατασταθεί στη Λάρισα; Μήπως η Ελλάδα είναι μέσα στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών (Πολωνία, Βαλτικές, Ρουμανία κ.α.), των αντιρωσικών αμερικανικών σχεδίων; Μια απάντηση που άκουσα πρόσφατα στην Αθήνα του τύπου «αυτά τα ντρονς στη Λάρισα είναι μικρά, δεν έχουν σχέση με το θέμα κλπ», δεν αντέχει σε κριτική.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί που πριν από 30-35 χρόνια ανέδειξαν ένα ρωμαλέο αντιπολεμικό κίνημα και είχαν τη δική τους συνεισφορά στην υπογραφή της συμφωνίας INF, είναι άραγε έτοιμοι να ξαναβγούν στους δρόμους;

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Συνθήκη INF, INF, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK