20:10 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Κινεζικές και αμερικανικές σημαίες

Οι πρέσβεις των ΗΠΑ στην Ε.Ε. βγήκαν παγανιά...

© AFP 2019 / Brendan Smialowski
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Από τη μια είναι ο «αξιότιμος» πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο που επιτρέπει στον εαυτόν του απειλές προς γερμανικές εταιρίες που συνεχίζουν να συμμετάσχουν στην κατασκευή του ρωσο-ευρωπαϊκού αγωγού φ.α. Από την άλλη ο ομόλογος του στις Βρυξέλλες καλεί σε...σταυροφορία κατά του...Πεκίνου!

Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τα λεγόμενα του Αμερικανού πρέσβη στις Βρυξέλλες, Γκόρντον Σόντλαντ, στο εκδοτικό Politico: Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, λέει, πρέπει να ξεπεράσουν την υπάρχουσα ένταση στις εμπορικές τους σχέσεις και να συνενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους…κινέζους. Ο μίστερ Σόντλαντ δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει ποιος είχε την πρωτοβουλία της «έντασης» στις ευρωαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, ποιος σε ποιό επέβαλε κυρώσεις και δασμούς που οδήγησαν στην ένταση; Αυτά…μέχρι πέρσι, τώρα η επίδραση του Πεκίνου έφθασε να είναι «κακοήθης», όπως τη χαρακτηρίζει ο Σόντλαντ. «Θα πρέπει να συγκρουστούμε με την Κίνα και να την ελέγξουμε σε πολλά πεδία, το οικονομικό, την κατασκοπεία, το στρατιωτικό τομέα», τονίζει επιγραμματικά.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα πρέπει από κοινού «να βρουν άμεσες λύσεις τέτοιες που να στρέφουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις προς τη σωστή κατεύθυνση»! Τότε, κατά τον αμερικανό διπλωμάτη, θα γίνει κατανοητό ότι η Κίνα είναι μελλοντικό πρόβλημα σε πολλούς τομείς.

Αχ, τι κάνει η 25ετια αυτάρεσκης μοναξιάς στο θρόνο της μονοκρατορίας! Τώρα «ξύπνησαν» στην Ουάσιγκτον και διαπίστωσαν τον κινεζικό «κακοήθη» όγκο στο ευρωπαϊκό εμπόριο…
Η Κίνα δεν κινείται κρυφά ούτε αποσιωπεί το γεγονός ότι «παίζει» με την Ευρώπη και την προσελκύει με την πιο…κατανοητή γλώσσα στον κόσμο, τη γλώσσα του…χρήματος! Πριν από δυο χρόνια ο πρωθυπουργός Λί Κετσάν, εξηγούσε πως «η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κίνα. Εν τέλει, η ευρωπαϊκή αγορά θα είναι ο τελικός στόχος του τεράστιου κινεζικού πρότζεκτ «Μια ζώνη-ένας δρόμος». Ο στόχος μας είναι να δούμε μια ανθούσα Ευρώπη».

Οσον καιρό οι αμερικανοί πρεσβευτές ως άλλοι γκαουλάιτερς προωθούσαν έγχρωμες «επαναστάσεις» στα Βαλκάνια, τη Γεωργία,την Ουκρανία κ.α. οι σοφοί Κινέζοι υλοποιούσαν μεθοδικά το πρόγραμμα τους.

Το 2012, προσέξτε όχι κάπου αλλού μα στη «καρδιά» της αμερικανοκρατούμενης Βαρσοβίας, με πρωτοβουλία του Πεκίνου έγινε ένα άτυπο φόρουμ κορυφής που εκτός της Κίνας πήραν μέρος οι ηγεσίες της Πολωνίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, των τριών μικρών χωρών της Βαλτικής καθώς επίσης και πεντάδα χωρών εκτός Ε.Ε. Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, και ΠΓΔΜ…

Το θέμα ένα και μοναδικό: Οικονομική συνεργασία των χωρών αυτών με την Κίνα. Στο Πεκίνο κατανοούν πως δεν χρειάζεται να ξοδευτούν για να δουλέψουν με όλες τις χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης. Μια ομάδα χωρών είναι αρκετή για να γίνει η δουλειά τους!

Μέσα στην εξαετία που πέρασε το Πεκίνο φρόντισε να δημιουργήσει τη διατραπεζική ένωση με τα κράτη αυτά και σε πρώτο στάδιο να βάλει προς υλοποίηση έργων υποδομής, δυο δις ευρώ!
Για πολλές από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης το 2018 ήταν η χρονιά που ολοκληρώθηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων, στη βάση των οποίων οι περισσότερες από τις χώρες-μέλη είχαν καλό επίπεδο ανάπτυξης, επενδύσεων και χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Η ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών αυτών με την Κίνα έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι ευρωεπιδοτήσεις κόβονται και αρκετές από τις ηγεσίες των χωρών βρίσκονται σε σχέσεις έντασης με τις Βρυξέλλες.

Αν σκεφθει κανείς ότι η πλειοψηφία των «νεωευρωπαικών χωρών» ήταν ένα έργο που προώθησαν και επέβαλαν στη γηραιά Ευρώπη οι αμερικανοί με στόχο την πλήρη απομόνωση και τον τελικό διαμελισμό της Ρωσίας, τώρα, εκτιμούν ωρισμένοι αναλυτές, η υπόθεση μπορεί να τους γυρίσει…μπούμερανγκ…

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε καλέσει τον Απρίλιο 2018 τον Τραμπ: ελάτε να συνεργαστούμε, έχουμε κοινό πρόβλημα την Κίνα… Η απάντηση του…ατίθασου Αμερικανού προέδρου ήταν τότε καταλυτική: η Ε.Ε. είναι χειρότερη από την Κίνα!

Βέβαια, στη συνέχεια άλλαξε ρότα απέσυρε την πλειοψηφία των δασμών και απαγορεύσεων που είχε επιβάλλει στους ευρωπαίους, ωστόσο μέχρι τώρα θεωρεί ότι οι εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον-Βρυξελλών, είναι σε βάρος της πρώτης και πρέπει να αναθεωρηθούν.

Να λοιπόν τώρα που «ανακάλυψαν» ότι το βάθος των εμπορικών ανταλλαγών της Ευρώπης με την Κίνα και μάλιστα με τις χώρες «μπανανίες» της Ουάσιγκτον μέσα στην Ε.Ε. έγιναν «κακοήθης όγκος».

Τώρα που οι Κινέζοι έχουν αγοράσει το εμπορικό τερματικό στο λιμάνι του Πειραιά, κατασκευάζουν τεράστιες αποθήκες και λογιστικό σύστημα στο θριάσιο πεδίο, σιδηροδρομικές υποδομές στην Ελλάδα, κάνουν χρήση του σερβικού τμήματος που εκμοντερνίζει η Ρωσία, ρίχνουν χρήμα κυρίως για υποδομές και μεταφορές προς τη μεγάλη Ευρώπη, οι αμερικανοί συνεχίζουν το παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι». Οξύνουν την αντιπαράθεση και τις κυρώσεις κατά της Κίνας η χώρα αυτή μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν είναι στο επίκεντρο της κατασταλτικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.
Και η Ευρώπη; Θα τους ακολουθήσει στο παραλήρημα; Η Γερμανία τουλάχιστον στο θέμα του αγωγού από τη Βαλτική μένει ανένδοτη, ο αγωγός ήδη γίνεται και ολοκληρώνεται στα τέλη του χρόνου. Μόλις γίνει αυτό, θα αναδειχτούν και τα σημαντικά θέματα που συνδέονται, όπως η εκ των πραγμάτων αναμενόμενη αναστροφή της σκληρής αντιρωσικής πολιτικής της Πολωνίας, οι ανατροπές στην καταρρέουσα Ουκρανία που γίνεται ασύμφορη η χρηματοδότηση της από τους αμερικανικούς, δυτικούς οργανισμούς.

Η Ρωσία με τη φθηνή και άφθονη ενέργεια προς την Ευρώπη κάνει το παιγνίδι της…

Αλλα και η Κίνα με τα αμέτρητα εμπορεύματα της (τα οποία στο εγγύς μέλλον θα πολλαπλασιάζονται), προς την Ευρώπη έβαλε τους Αμερικανούς να…τρέχουν και να μη φτάνουν!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK